PDA

Teljes verzió megtekintése : FPV Csatlakozók kiosztása és egyéb technikai segítség...



HC
2010-02-23, 19:02
Talán másnak is gondot jelent elsőre a kamerák, adók, OSD-k csatlakozóinak bekötése, a lábak beazonosítása.

Mivel a megjött FPV cuccaimhoz semmi doksit nem mellékeltek, kinyomoztam az alapvető dolgokat és itt közre is adom:

A kamerám egy CCD Killer (PAL) kamera, mely csatlakozója így néz ki:
http://www.hobbycnc.hunbay.com/Modellezes/FPV/FPV%20007.jpg
Lábtávolsága a szabványos 0.1"-os (2.54mm-es) osztású tüske hüvely (mint a servo csatlakozóé). A "jumper" tüskék is használhatóak ellendarabnak!
Kiosztása:
Vörös - +5V (ennél a kameránál)
Árnyékolás - Föld (GND)
Sárga - Videó kimenet
Fehér - Audio L
Fekete - Audio R

Az adóm egy Lawmate 500mW, 2.4GHz (TM-240500-LMCK):
http://www.hobbycnc.hunbay.com/Modellezes/FPV/FPV%20008.jpg
Csatlakozója jóval sűrübb mint 0.1". Tímusát még nem sikerült beazonosítani.

Szín jelölése és funkciói megmeggyezik a kameráéval, annyi különbséggel, hogy hiányzik egy audió csatorna (csak 4 ér van)!

Ami viszont sokkal érdekesebb, adtak hozzá egy kábel elosztónak látszó dolgot:
http://www.hobbycnc.hunbay.com/Modellezes/FPV/FPV%20012.jpg
A csatlakozók (RCA) színjelölése és funkciói itt is megegyeznek a kameráéval)! Annyi különbséggel, hogy a fekete nem RCA, hanem tápcsatlakozó (kani) és a belső tüske a +, külső a negatív (GND).

http://www.hobbycnc.hunbay.com/Modellezes/FPV/FPV%20013.jpg

A kamera weblapján 5V-os adat szerepelt a tápnak, a kábel egyik erére 9-12V van egy cimkére írva. Ez és a súlya gyanús lett, így szétszedtem a fekete dobozkát!
http://www.hobbycnc.hunbay.com/Modellezes/FPV/FPV%20015.jpg
Meglepí!!! :D

Egy 95% hatásfokú kapcsolóüzemű feszszabályzó lapult a dobozkában! IC-je Z1010A (a netten letölthető az adatlapja).
http://www.hobbycnc.hunbay.com/Modellezes/FPV/FPV%20017.jpg
http://www.hobbycnc.hunbay.com/Modellezes/FPV/FPV%20019.jpg
http://www.hobbycnc.hunbay.com/Modellezes/FPV/FPV%20021.jpg

Ez a "dolog" nem szerepelt sehol a leírásokban.
Az kapcsolást kimértem és egészen 6V-ig tartotta az 5V-ot (4.92V). Az adatlap szerint a bemeneti feszültség 16V-ig mehet (a kábelre csak 12V van írva). Leírása szerint 2A-ig terhelhető!
Ez a cucc gyakorlatilag benne van az adó árába (ingyen?)!

Viszont van egy fontos dolog ebből következően!
A leírásban az adó 5V-os, de ha valaki a BEC-ről ezen a kábelen keresztűl próbálja működtetni az nem fog menni (mivel 5V-ról már nem képes 5V-re stabilizálni)!!!
Tehát vagy BEC direktben, vagy a kábel (szabályzó) és Li-Po (max. 3S-ig)!!!

HC
2010-02-23, 19:12
Aki esetleg tudja, erősítse meg, hogy ezek a színjelölések az FPV területén kvázi szabványosak?!

Kazoo
2010-02-23, 19:19
Nálam stimmel. Csak hogy valami érdemlegeset is írjak... remzibi lábkiosztás, színkompozíciókkal:
http://www.happykillmore.com/Software/faq.asp#10

Napalm
2010-02-23, 19:21
Az a kis csatlakozó így ránézésre Molex Picoblade-re hasonlít.

A csájnaméd piaci 2.4-es kamera adóvevőm kábeleinek szinei ezek. Ez meg mintha RCA színkód lenne tán?

HC
2010-02-23, 19:26
Nálam stimmel. Csak hogy valami érdemlegeset is írjak... remzibi lábkiosztás, színkompozíciókkal:
http://www.happykillmore.com/Software/faq.asp#10


Úgy látom ezek a csatlakozók színjelölése fog még fejfájást okozni rendesen... :o

Kazoo
2010-02-23, 19:28
Semmi bonyolult... színre-szín :)

HC
2010-02-23, 19:30
Semmi bonyolult... színre-szín :)


Azért egy ilyennél (baloldalt):
http://www.happykillmore.com/Software/Images/english/Wiring.jpg
óvatosnak kell lenni (a piros másutt plusz tápot jelent)! :o

HC
2010-03-13, 18:43
Én a FPV vevőt szeretném minél magasabbra helyezni, ezért a gépkocsi tetőcsomagtartójára szereltem egy magasítást, mely tetején helyeztem el a vevőt és onnét már csak a videó jelet hozom le a szemüvegbe. A magasítást sima lefolyó csőből készítettem el így:
http://www.hobbycnc.hunbay.com/Modellezes/FPV/DSC01427.JPG

A vevő helyét kivágtam de úgy, hogy csak ablakot vágtam a csőre és felülről egy ellendarabbal beszorítottam (van 2 szivacskocka is a cső belsejében, hogy jobban szorítsa).
http://www.hobbycnc.hunbay.com/Modellezes/FPV/DSC01426.JPG
A vevő bármikor kiszedhető.
Alul a tápot egy olvadóbetéttel védve szétosztom a vevő és a szemüveg felé:
http://www.hobbycnc.hunbay.com/Modellezes/FPV/DSC01425.JPG
A csatlakozása LiPo akkura lett tervezve, de egy hosszabbítóval a kocsi 12V-os akkuját akarom majd használni.
http://www.hobbycnc.hunbay.com/Modellezes/FPV/DSC01423.JPG
A rögzítése a csomagtartó kétoldalt kinyúló végeire ráhúzva történik. A csövet hólégfúvóval megmelegítve alakítottam szögletesebb formára (ráhúzva a csomagtartóra), így igen passzos és nem tud elfordulni! A toldásokat egy kivételével 4-es átmenő csavarral rögzítettem. Ahol nincs rögzítve, ott a csőtoldó gumi tömítése szorítja (itt bontható könnyedén ha szervizelni kellene).
http://www.hobbycnc.hunbay.com/Modellezes/FPV/DSC01422.JPG

A magasságot úgy lőttem be, hogy a vevő csatornaléptető gombját még elérhetem a földről állva.
http://www.hobbycnc.hunbay.com/Modellezes/FPV/DSC01421.JPG
A kábeleket levezetve lehet egy Y-nal toldani (sisak+videó felvevő).
http://www.hobbycnc.hunbay.com/Modellezes/FPV/DSC01419.JPG

Az antennája cserélve lesz egy kicsit komolyabbra. Remélhetőleg így ideális vételi körülmények lesznek biztosítva! :D

HC
2010-03-16, 08:07
Egy kérdés:
A 12V-ot igénylő FPV cuccokhoz (pl. kamera, OSD) hogyan állítjátok elő a stabil 12V-ot a fedélzeten? A leírások sok helyen +-10% fesztűrést írnak, és ugye a stab IC-knek szükséges némi tartalék (a gagyibb áteresztős LM7812-eseknek pl. +3V, tehát 15V minimum kell)! A 3s LiPo, de még a 4s is kevés egy korrekt táphoz.

Bigyula
2010-03-16, 08:24
Egy kérdés:
A 12V-ot igénylő FPV cuccokhoz (pl. kamera, OSD) hogyan állítjátok elő a stabil 12V-ot a fedélzeten? A leírások sok helyen +-10% fesztűrést írnak, és ugye a stab IC-knek szükséges némi tartalék (a gagyibb áteresztős LM7812-eseknek pl. +3V, tehát 15V minimum kell)! A 3s LiPo, de még a 4s is kevés egy korrekt táphoz.


A 3S LiPo pont jó, mindeféle kütyü nélkül (+10%=13.2V, -10%=10.8V).

HC
2010-03-16, 08:41
Hát nekem egy teljesen feltöltött LiPo a 14V-ot is eléri...

Bigyula
2010-03-16, 08:56
Hát nekem egy teljesen feltöltött LiPo a 14V-ot is eléri...


Ez akár 3S, akár 4S LiPo, akkor is nagy GÁZ! 3S estén 4.67V/cella (ez sok), 4S esetén 3.5V/cella (ez meg baromira kevés).

HC
2010-03-16, 08:58
Hát nekem egy teljesen feltöltött LiPo a 14V-ot is eléri...


Ez akár 3S, akár 4S LiPo, akkor is nagy GÁZ!


Köszi, ennek utánanézek! Lehet, hogy rosszul emlékszek?!

csillagvzs
2010-03-16, 09:53
Hát nekem egy teljesen feltöltött LiPo a 14V-ot is eléri...


Az elég nagy baj! 12,6V-nál nagyobbnak nagyon nem illik lennie. ;D

Üdv Zsolti.

HC
2010-03-16, 09:54
Ok, ok! Újra megmérem! :D
Viszont lefele mehet 9.8V-ig (3s)?

Bigyula
2010-03-16, 09:59
Ok, ok! Újra megmérem! :D
Viszont lefele mehet 9.8V-ig (3s)?


Menni mehet, de ha 12V-os a kamera és/vagy az adó, akkor FPV módban nem tudod lehozni, mert nem lesz kép!

HC
2010-03-16, 10:32
Tehát Magyarul a 3s akkuk (LiPo-k) nem használhatóak ki teljesen. ::)

Bigyula
2010-03-16, 12:07
Tehát Magyarul a 3s akkuk (LiPo-k) nem használhatóak ki teljesen. ::)


Ezt azért nem mondanám. Mondjuk, legyen az adó és a kamera fogyasztása 500 mA. Egy 2200-as akksi 0.5A-val merítve (3-3.5 óra üzemidő) 10.8V-on (3.6V/cella) gyakorlatilag üres.

mmormota
2010-03-17, 00:56
Menni mehet, de ha 12V-os a kamera és/vagy az adó, akkor FPV módban nem tudod lehozni, mert nem lesz kép!


Próbáltam jónéhány különböző 12V-os kamerát, 9V-on még mind tökéletesen működött.
A Lawmate 1W-os adó teljesítménye erősen csökken a tápfesz csökkenésével, és kb. 9V-on áll le.
Az Inesun 800mW-os adó még 8V-on is képes adni.

HC
2010-03-17, 06:55
Logikus a teljesítmény csökkenés a tápfesz esésével, de ha nem hírtelen áll le a rendszer, akkor jóindulatúnak mondható és van idő ellenlépésekre! Viszont az adó teljesítmény csökkenése ellen esetleg egy stabilizált 12V-os rendszer nem lenne jobb? Van megoldás DC/DC átalakítással, vagy nagyobb LiPo feszültséggel üzemeltetni FPV rendszert? A gyakorlatban mennyire "érzékeny" a fesz.esésre a rendszer (hírtelen, vagy van látható előjele)?
Érdemes ezzel (is) foglalkozni, vagy simán mindenki 3s Lipo, oszt kész???

tv
2010-03-17, 10:58
Én 2 cellásra készítem a rendszert DC-DC átalakítással, így nincs gond a fesz. esésével. Az akkufeszt az OSD úgy is mutatja, látom mikor kell hazaindulni.

HC
2010-03-17, 11:18
Melyik DC-DC átalakítót használod? Sajnos ez is növeli a veszteségeket...

njozsef
2010-03-17, 12:04
Sziasztok
Véletlenül sikerült bevásárolnom egy Xybernaut HM-4 -es mono LCD szemüveget. LVDS meghajtású. (nem sok infó van róla de úgy tűni 640x480 a felbontása.)

Nekem CVBS pal vagy ntsc-t kellene átalakítanom erre a panelre
A dologgal nem nagyon jutok előrébb, ráadásul a kilejzőn horizontálisan vagy vertikálisan kellene tükrözni a képet (egy tükör van előtte).

Ez a kijelző:
http://cgi.ebay.ie/Xybernaut-HMD-Display-MA-IV-and-MA-TC-/260414022407

és egy ilyet találtam amiben nem vagyok biztos, hogy jó.
http://cgi.ebay.com/TMDS-LVDS-TTL-Driver-for-PC-HDMI-and-AV-input-PMB200X_W0QQitemZ220567911664QQcmdZViewItemQQptZLH _DefaultDomain_0?hash=item335adf3cf0

köszi a segítséget előre is.
nagy józsef

mmormota
2010-03-17, 13:04
A gyakorlatban mennyire "érzékeny" a fesz.esésre a rendszer (hírtelen, vagy van látható előjele)?
Érdemes ezzel (is) foglalkozni, vagy simán mindenki 3s Lipo, oszt kész???


Csak 1,3GHz-es adókkal van tapasztalatom. A távom 2,4GHz-en megy, így nem használhatok 2,4GHz-es videót.

Egyedül a Lawmate 1W-os adó érzékeny, mivel ennek teljesen megszűnik 9V alatt az adása. Ez persze már nagyon alacsony feszültség egy 3s Lipo-nak, csak akkor következik be, ha vagy teljesen lemerült az akku, vagy ugyanarról az akkuról megy a motor is és erősen beterhel.

Ezért Lawmate adó esetén célszerű külön video akkut használni, azzal ez a veszély nem fenyeget.

Ha pedig csak egyetlen közös akku van a motor és a video számára, akkor az Inesun 800mW-os adó biztonságosabb, mivel az még 8V-on is rendesen ad.

HC
2010-03-17, 13:06
Köszi, tehát hatótáv visszaesésről nincs tapasztalatod? Arra gondolok, hogy rohamos hatótáv visszaesés miatt a kép előbb beszemcsésedik vajon, vagy hírtelen elmegy (és így nem add lehetőséget vész visszafordulásra)?

mmormota
2010-03-17, 13:16
Köszi, tehát hatótáv visszaesésről nincs tapasztalatod? Arra gondolok, hogy rohamos hatótáv visszaesés miatt a kép előbb beszemcsésedik vajon, vagy hírtelen elmegy (és így nem add lehetőséget vész visszafordulásra)?


Hiszen írtam. A Lawmate adó teljesítménye fokozatosan csökken, a tápfesz csökkenésével, ami persze hatótáv csökkenést és szemcsésedést okoz fokozatosan. Ez egyáltalán nem veszélyes. Egy adott határ alatt viszont hirtelen és teljesen kimarad, megszűnik az adás. Ez és csak ez veszélyes.

HC
2010-03-17, 13:30
Köszi! Akkor nem foglalkozok a 12V stab előállításával.

jpeti29
2010-06-03, 08:57
Sziasztok!

Nem tudja valaki, hogy meg lehet-e oldani a ppm jelek "összefűzését"? Azt értem ezalatt, hogy nekem vagy egy Spektrum DX6i meg egy DX5. Egy 12ch adó modulra lenne jó rákötni úgy mind a 2őt egyszerre, hogy az adómodul 1-6ch-jára dolgozna a dx6i 7-11ig meg a dx5. Van tippetek?

HC
2010-06-03, 10:53
A sávszélesség miatt gondolom limitáltak a csatornaszámok, de nem tudom mennyiben! Ezt is tudni kéne, utána mikrokontrollerrel lehet csak megoldani ezt a dolgot.

Bigyula
2010-06-03, 11:40
Én úgy tudom, hogy PPM-es adó/vevő páros max. 8 csatis lehet.

njozsef
2010-06-03, 12:41
tegyél bele két vevőt.

jpeti29
2010-06-03, 13:44
Én úgy tudom, hogy PPM-es adó/vevő páros max. 8 csatis lehet.


Spektrum AR12000? 12 csatorna.

Léteznek ppm signal mixerek, amik 6csatornás vevő ppm jelére rászuperponálnak még2őt a headtrackerhez. HK-n lehet is kapni, csak egyenlre csak futabához. Meg jobb lenne nem csak +2 ch.

Thomas Scherrer Long Range UHF a vevő meg az adómodul, nem akarok belerakni 2 vevőt ebből. akkor 2 adó is kéne az meg drága.

Bigyula
2010-06-03, 15:20
Én úgy tudom, hogy PPM-es adó/vevő páros max. 8 csatis lehet.


Spektrum AR12000? 12 csatorna.

Léteznek ppm signal mixerek, amik 6csatornás vevő ppm jelére rászuperponálnak még2őt a headtrackerhez. HK-n lehet is kapni, csak egyenlre csak futabához. Meg jobb lenne nem csak +2 ch.

Thomas Scherrer Long Range UHF a vevő meg az adómodul, nem akarok belerakni 2 vevőt ebből. akkor 2 adó is kéne az meg drága.


Biztos, hogy az AR12000 kimenő jele PPM kódolású? Az én Futaba T9CP rádióm PPM-ben csak 8 csatit tud, míg PCM-ben 9-et. HK-s headtracker-em nekem is van. Az inkább arra van kitalálva, hogy egy 4 vagy 6 csatornás rádió jelére keveri rá a 7-es, 8-as csatira a jelet, így nem használja el az értékes csatornát. Mondjuk, még nem próbáltam ki.

jpeti29
2010-06-03, 16:06
Biztos, hogy az AR12000 kimenő jele PPM kódolású? Az én Futaba T9CP rádióm PPM-ben csak 8 csatit tud, míg PCM-ben 9-et. HK-s headtracker-em nekem is van. Az inkább arra van kitalálva, hogy egy 4 vagy 6 csatornás rádió jelére keveri rá a 7-es, 8-as csatira a jelet, így nem használja el az értékes csatornát. Mondjuk, még nem próbáltam ki.



Neked lesz igazad! Tényleg csak 8 csatornáig van ppm.

csillagvzs
2010-06-03, 16:38
Aurora9-es távom PPM módban 9 csatorna műxik

njozsef
2010-06-03, 20:15
elvileg lehetne akárhány csati, csak akkor nagyobb lenne a késleltetés, így is azt hiszem, hogy 20 ms körüli, ha sok impulzus van benne (standard szervó PWM impulzusok multiplexelve) akkor egymásba érnének 20 ms-nél
A futaba fasst rendszer talán ezt változtatta meg és gyorsabban küldi és dekódolja a jeleket.