PDA

Teljes verzió megtekintése : RVOSD beállítás / hiba / és orvoslása ...



deltahf
2010-08-26, 22:34
"R* not detected."

Nem jövök rá miért írja :D
De működik hibátlanul.

mmormota
2010-08-28, 02:31
Kötöttél szervo jelet (egy vevő csatornát) az aux bemenetre? Ha nem, akkor ez okozhatja.

deltahf
2010-08-28, 08:26
Nem. Ezt olvastam én is de nem értem...
Mindenképp kell neki egy szervó jel?
(magyarul egyik szervót muszály rákötni? egy csupaszárnyon próbálnám ki ezért nem akartam bekötni a szervókat!)
Mivel ott mixben van a magassági és csürő, de akkor megpróbálom.

Köszönöm

mmormota
2010-08-28, 16:47
Nem. Ezt olvastam én is de nem értem...
Mindenképp kell neki egy szervó jel?
(magyarul egyik szervót muszály rákötni? egy csupaszárnyon próbálnám ki ezért nem akartam bekötni a szervókat!)
Mivel ott mixben van a magassági és csürő, de akkor megpróbálom.

Köszönöm


Elöljáróban el kell mondanom hogy nekem nincs rvosd-m és így saját tapasztalatom sincs vele. Így csak azt tudom elmondani amit az rvosd honlapon találtam róla. (más robotpilótákkal viszont sok a tapasztalatom)

Természetesen nem a szervót, hanem a vevő egyik nem használt csatornáját lehet rákötni. Ezzel a csatornával tudod vezérelni magát az OSD-t. Ez a kijelzési módok választására, vagy ha a robotpilótát is használod, annak a beállításaira szolgál.

A leírás alapján ez nem csak egy OSD, hanem robotpilóta is. Ha használni akarod a robot funkciót, akkor a szervókat az rvosd kimenetekre kell kötni, és persze a vevő kimeneteket is az rvosd bemenetekre. Így a normál vezetés is az rvosd közbeiktatásával megy, illetve ha robotpilóta módban van akkor ő maga vezeti a gépet.



Lefordítom az rvosd lapon talált megfelelő részt (csak a lényeg, nem irodalmi igénnyel...):
http://rvosd.rangevideo.com/?page_id=21

Az rvosd-nek szervo vezérlő jelekre van szüksége bekapcsolásnál, ha nem kapja meg, akkor többé nem figyeli a bemeneteket és nem fogja észrevenni ha elveszik az RC kapcsolat.
Úgy lett programozva hogy ha valaki nem akarja ezt a funkciót használni, a zavaró RC link lost felirat nélkül is repülhet.

A kimenetek összevissza állhatnak vevő nélkül, ezért vevő nélkül nem szabad bekapcsolni.

Az Auxiliary bemenet az OSD kezelésére szolgál repülés közben. Méri a csatorna értékét (ez egy impulzus hossz). 1.85ms-et (ez 85%-nak felel meg) váltogatja a kijelzési képet, 1.35 (35%) alatt bekapcsolja az autopilótát ha a “Test in the air” be van kapcsolva, és az “Autopilot Rudder” és “Autopilot Elevator” szintén be van kapcsolva.

(az én megjegyzésem: ha az aux-ra egy olyan csatornát kötsz, ami mondjuk egy tolópotméterre van kötve, akkor a felső háromnegyeden áttolva váltja a kijelzési képet, az alsó negyed alá tolva meg a autopilótát kapcsolja be. Teheted a rádión ezt a csatornát 3 állású kapcsolóra is, akkor úgy állítsd be hog alul 0%, középen 50%, felül 100% értéket adjon ki. Így középállásból felfelé kapcsolgat a kijelzési módot tudod váltani, lekapcsolva meg a robotot.)

Utóbbi az autopilot egyszerű behangolására szolgál azzal hogy megosztja a control funkciókat.
Ha az Autopilot mód ki van kapcsolva, akkor csak a normál kijelző képek között lehet választani.

While Autopilot mode is set to OFF, cycle screens will only allow change on normal display. Ha az Autopilot be van kapcsolva, akkor akkor az autopilot menükbe is be lehet lépni és azokban lépkedni. Ez a magassági és oldalkormány botokkal lehetséges.

Ha belépsz az Autopilot menübe, az rvosd az utolsó bot beállításokat tartja és azt küldi a szervókra. Vagyis elveszted az irányítást, tehát csak stabilan repülő gép esetén lépj be a menübe... Ha a gép mégse repülne szépen, gyorsan lépj ki és vedd vissza a vezetést.

Az rvosd-ben van egy "hazatérés" program, ami a gps adatokra alapoz. Az rvosd-nek nincsenek érzékelői a gép helyzetének megállapítására, ezért csak olyan gépet tud vezetni ami önstabil. Ha a gép önmagától stabil és nincs nagy szél, akkor nagyon pontosan képes hazavezetni a gépet a kormányfelületek megfelelő állítgatásával.

Az autopilóta PID algoritmust használ az irány és PI algoritmust a magasság tartására, némi egyedi módosításokkal.

mcelek
2010-08-28, 20:53
Valahogy majd csak sikerül a robotpilótát is üzembiztosra programozni. A menüben mindenféle értékekt lehet állítani és az IR szenzorokkal már nagyonjónak kéne lennie.
Nem nagyon értem, csak sejtem, hogy a kitéréseket is belehet állítani, talán kell is, aztán egyéb irányoknak és opcióknak is hagytak sorokat. Nem egyszerű :P

deltahf
2010-08-28, 22:00
Egyszer csak sikerül.... :P

Köszönöm mmormota !