PDA

Teljes verzió megtekintése : OpenAero



Air.Wolf
2012-06-04, 16:35
Régóta foglalkoztat, hogyan tudnám a majdani FPV-re használatos repülőmet stabilizálni,
és a KK-s panel OpenAero fremware-ja megoldás lehetne
Az alábbi videó adta az ötletet, hogy foglalkozni kellene a témával.
Kb. a 25-ik másodpercben kapcsolja be panelt érdemes megfigyelni.
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=m24TntjX-G4

Viszont elakadtam már az első lépésnél bár lehet, hogy csak én vagyok láma. :o

Egyenlőre csak CCPM vezérlésre találtam két csűrős megoldást, de hogy a túróba van 2.4Ghz-n CCPM?
http://i.imgur.com/k2VAV.jpg

Az általam is megoldható telepítésnél csak egy csűrő vezérlés van.
http://i.imgur.com/7jkPu.jpg

Akinek van ez irányú tapasztalata segítsen!

Köszönettel Zozo

jpeti29
2012-06-04, 21:35
ccpm? nemcppm-etakartál írni? ez amúgygondolom a ppm jel, vagy serial ppm vagy ppm sum, ki minek nevezi.

njozsef
2012-06-04, 22:06
azon frsky vevőn kijön ilyen jel.
vagy kell egy ppm multiplexert venni ha nincs frsky-od
http://www.buildyourowndrone.co.uk/8-Channel-PPM-Encoder-Version-2-p/ppm-e8ch.htm

mmormota
2012-06-05, 02:49
Egyenlőre csak CCPM vezérlésre találtam két csűrős megoldást, de hogy a túróba van 2.4Ghz-n CCPM?


Az Frsky rendszerben a D8RII vevő firmware upgrade-del ad cppm kimenetet.

Futaba rádió esetén az R616, R617-es vevőn kis munkával ki lehet vezetni a cppm jelet, a nagyobb vevőin nincs ilyen lehetőség.
Vagy használhatod az Frsky Futaba-kompatibilis vevői közül a TFR4-et, ennek van cppm módja, ráadásul a Futaba nagyobb, több csatornás rádióival is működik.

Air.Wolf
2012-06-05, 07:14
Köszi a segítséget! ;)

Nekem Aurora6-om van Optima 6, 7, 9-es vevőkkel.
http://www.hitecrcd.com/photo.php?pi=257&size=four
Nem találtam semmit arról, hogy lenne rajtuk CPPM kimenet.

Lehet, hogy az egész elgondolás túl egyszerűnek látszott számomra. :o

Üdv Zozo

njozsef
2012-06-05, 07:26
Itt van valami ilyesmi
http://tomsik.eu/optima_ppm
én inkább kihagynám,bár jelenleg pont ugyanezt csinálom, csak 8db szabályzóval :(

njozsef
2012-06-05, 07:28
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=1612326

Air.Wolf
2012-06-05, 07:44
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=1612326




Köszönöm Józsi!

De ez számomra zsákutca mert heckelni kell a vevőt ha jól vettem ki a cikkből.
Nem vagyok felszerelve SMD panel forrasztásához és elektronikai ismereteim is hiányosak.
Úgy hogy megpróbálok keresni egy kész multiplexert amit nem kell forrasztgatni vagy megvárom,
frissítsék az Optima szoftverét és talán kinyerhető lesz valahogy a jel.

Üdv Zozo

jpeti29
2012-06-05, 09:12
igen, sajnos az optimánál nincs ppm jel. csak a vevő szoftverének átírásával lehet belőle kicsalni, mert az optima rendszerében a ppm jel alapból semmiylen formában nincs jelen az átvitel során. szoftverbe bele írják, hogy ezt is állítsa elő, csak így lehetséges. Én is ezzel szívok, mert a tomsik féle hacknek még én sem mertem nekiálni. Pedig a trikopteremen nagyon jó volna.

más baja is van az aurórának, ha az ember FPVre akarja használni. a Headtracker illesztés szintén ilyen "pain in the ass".

Air.Wolf
2012-06-05, 15:37
Egyenlőre csak egy stabilan repülő gépet szeretnék összehozni!
Talán njózsef által javasolt ppm encodert lehet a korrekt megoldás elsőre.

De ettől függetlenül úgy látom senki nem használja
ezt a repülés stabilizáló eszközt!
Vajon miért?

Üdv Zozo

loorio
2012-06-05, 15:53
Ezeket ismered?

http://www.himodel.com/radios/EAGLE_Micro_Aeroplane_Flight_Controller_Stabilizat ion_A3.html

http://www.himodel.com/multi_rotors/JCX-M6_Flight_Controller_for_Airplane.html

Elvileg azt tudják, amire te keresel megoldást. itthon asszem még senki nem használ a fentiekből.

Üdv!

karee2
2012-06-05, 17:32
Régóta foglalkoztat, hogyan tudnám a majdani FPV-re használatos repülőmet stabilizálni,
és a KK-s panel OpenAero fremware-ja megoldás lehetne
Az alábbi videó adta az ötletet, hogy foglalkozni kellene a témával.
Kb. a 25-ik másodpercben kapcsolja be panelt érdemes megfigyelni.
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=m24TntjX-G4

Viszont elakadtam már az első lépésnél bár lehet, hogy csak én vagyok láma. :o

Egyenlőre csak CCPM vezérlésre találtam két csűrős megoldást, de hogy a túróba van 2.4Ghz-n CCPM?
http://i.imgur.com/k2VAV.jpg

Az általam is megoldható telepítésnél csak egy csűrő vezérlés van.
http://i.imgur.com/7jkPu.jpg

Akinek van ez irányú tapasztalata segítsen!

Köszönettel Zozo



Zozo!

Ha eljutsz odáig, vigyázz a Board csatlakoztatásánál, mert a rajzon a negatívon (-) vannak a kábelek!!! A KK boardon, a "jelet" a felső tüskére kell rakni! Bocs az OFF-ért!

k

Air.Wolf
2012-06-05, 18:40
A jel a panel belső felén van mindkét tüskesoron!
Erre gondoltál Karaee2?

Üdv Zozo

Air.Wolf
2012-06-05, 18:45
Ezeket ismered?

http://www.himodel.com/radios/EAGLE_Micro_Aeroplane_Flight_Controller_Stabilizat ion_A3.html

http://www.himodel.com/multi_rotors/JCX-M6_Flight_Controller_for_Airplane.html

Elvileg azt tudják, amire te keresel megoldást. itthon asszem még senki nem használ a fentiekből.

Üdv!


Köszi! :D

Ezeket nem ismerem de lehet, hogy egyszerűbb lesz ha beszerzem valamelyiket és nem küzdök
a KK-s bordal. Bár ebből van itthon kettő és azt gondoltam kipróbálom ezt a funkcióját is.

Ha esetleg van valakinek és nem kell neki szívesen átvenném a fenti linkben szereplő valamelyik vezérlőt! ;)

Üdv Zozo

karee2
2012-06-05, 19:24
A jel a panel belső felén van mindkét tüskesoron!
Erre gondoltál Karaee2?

Üdv Zozo


Jaja!!

k

mmormota
2012-06-06, 09:46
igen, sajnos az optimánál nincs ppm jel. csak a vevő szoftverének átírásával lehet belőle kicsalni.


Megnéztem a cikket. Eszerint a Hitec-ben 2 uC van, az kettő között egy irányű soros kapcsolat viszi át a csatorna jeleket, és a 2. uC kizárólag a szervó jelek előpállításával foglalkozik.

Ennek alapján - ha a megépítendő szerkezet open source - van egy sokkal praktikusabb lehetőség is mint a Hitec vevő firmware módosítása. A soros jelet is át lehet vinni úgy ahogy van, ez pontos és sokkal könnyebben fogadható, mint a cppm jel. Nem kell timerrel dekódolni, egyszerűen le kell venni egy soros portttal interruptból. Open source project esetén ez egyszerűnek látszik.

Air.Wolf
2012-06-06, 10:44
igen, az optimánál nincs ppm jel. csak a vevő szoftverének átírásával lehet belőle kicsalni.


Megnéztem a cikket. Eszerint a Hitec-ben 2 uC van, az kettő között egy irányű soros kapcsolat viszi át a csatorna jeleket, és a 2. uC kizárólag a szervó jelek előpállításával foglalkozik.

Ennek alapján - ha a megépítendő szerkezet open source - van egy sokkal praktikusabb lehetőség is mint a Hitec vevő firmware módosítása. A soros jelet is át lehet vinni úgy ahogy van, ez pontos és sokkal könnyebben fogadható, mint a cppm jel. Nem kell timerrel dekódolni, egyszerűen le kell venni egy soros portttal interruptból. Open source project esetén ez egyszerűnek látszik.


mmoormota léci ezt úgy mond el ,hogy egy nem szakmabeli is megértse!!??
Hogy tudom gyakorlatilag megoldani? Én csak egy CNC esztergályos vagyok nem villamosmérnök sajna. ;)

Köszönöm Zozo

karee2
2012-06-06, 10:59
Zozo!

A GLB-n van 30 dodóért vezérlő! (Ingyen szállítással!)

http://www.goodluckbuy.com/eagle-micro-aeroplane-flight-controller-a3.html

k

Peck
2012-06-06, 11:00
mmoormota léci ezt úgy mond el ,hogy egy nem szakmabeli is megértse!!??
Hogy tudom gyakorlatilag megoldani? Én csak egy CNC esztergályos vagyok nem villamosmérnök sajna. ;)

Köszönöm Zozo

mmormota arra gondolt, hogy az OpenAero firmware-nek megvan a forráskódja is, bárki módosíthatja, így át lehetne alakítani úgy, hogy amit le tudsz venni a Hitec vevőből (ami 1 soros jel, nem CPPM), azt értelmezze a CPPM helyett, így a Hitec vevő firmware-jét nem kell bántani.
Programozni viszont mindenképp kell, módosítani az OpenAero-t.

jpeti29
2012-06-06, 11:09
Én úgy veszem ki, mmormota arra gondol, hogy ha a vezérlődön Open Source program van, akkor abba kéne belenyúlni, hogy nem cppm jelet várjon, hanem a soros portján a hitech vevőben lévő 2 chip közötti kommunikációs formát.

Ez egy elég jó ötlet Mmormota, de sajnos ez csak ebben az 1 esetben megoldás. mivel a CPPM sokkal elterjedtebb módszer, ezért lenne célszerűbb, ha a Hitec vevő ilyet is tudna. Gondolom nem szívesen látnál neki te se a C4S robot kódjának, hogy nem csak normal és PPM módon tudja fogadni, hanem soros porton is benyelje az adatokat. Én akkor még ott a MultiWii (aminél Promini változatnál nincs is már szabad soros port) és még sokan mások.

a leggusztusosabb megoldás az lenne, ha ez az adat a Hitec vevő data portján elérhető lenne (ezt nem tudom, hogy így van-e) és erre a portra tenne az ember egy picuri atmega8as lapkát ami előállítja a soros adatból a CPPM jelet (az egész kb akkora lenne mint egy szervó extender). így egy könnyen kezelhető olcsó és kapós termék születhetne a Hitec tulajdonosok számára.

Air.Wolf
2012-06-06, 13:46
Elképesztő érzékenységgel tudok olyan témába belenyúlni ami nálam sokkal nagyobb koponyáknak is feladja a leckét! :o

Pedig olyan szépen elterveztem, hogy amíg összejön a lé egy jó közepes minőségű kamerára és szemüvegre valamint a hozzá
tartozó adóra és vevőre szépen az itthon lévő HK-KK panellal és EasyStar II.-vel kialakítok egy jól repülhető stabil FPV alapot.

Majd meglátom mi lesz egyenlőre akkor lemondok a csűrő differenciálásról mert egy Aile kimenettel
és Y kábellal talán megoldható, így nem szükséges a CPPM.

Vagy veszek mérgemben egy kifejezetten erre a célra készített elektronikát, a GLB-töl több fajta is van.

Ettől függetlenül létezik ,hogy senki nem használ ilyen repülést stabilizáló eszközt?
Mert nem nagyon tolonganak a beállítási tapasztalatok megosztásával. Vagy ciki és inkább csendben van? :D


Üdv Zozo

Hasi
2012-06-06, 16:06
Szerintem egy EasyStar-ra teljesen felesleges. Esetleg egy Warbird-nél látnám értelmét, vagy más unstabil gépeknél...

Air.Wolf
2012-06-06, 18:04
Szerintem egy EasyStar-ra teljesen felesleges. Esetleg egy Warbird-nél látnám értelmét, vagy más unstabil gépeknél...


Tökéletesen ráéreztél a projekt több célú! ;)
Itt az általad említett Warbird.
Bár csak most épül ujjá de ebbe is telepítenék valamilyen repülést segítő elektronikát.
De az EasyStarral olcsóbb megtalálni a helyes utat.
http://www.rcpilot.hu/users/799/11267/b_201110231940145100.jpg

Üdv Zozo

Hasi
2012-06-06, 20:55
Hát, mit ne mondjak, jól néz ki!
Bár azt sem szabad elfelejteni, hogy a mérettel nő a stabilitás is. Ez a 2m-es (?) modell azért már elég nagy. Én speciel ilyen 70cm alattiakra gondoltam.

De azt sem szabad elfelejteni, hogy a repülőnél a gyronak vannak hátrányai is. Landolásnál a magasságin pl nem túl előnyös. Az is lehet, hogy emiatt átesik a modell. Nem tudom, hogy ismered-e a Realflight szimulátort, abban van néhány gyro-val felszerelt modell.

mmormota
2012-06-07, 01:32
mmoormota léci ezt úgy mond el ,hogy egy nem szakmabeli is megértse!!??
Hogy tudom gyakorlatilag megoldani? Én csak egy CNC esztergályos vagyok nem villamosmérnök sajna. ;)


Programozni kellene, ha nem vagy jártas a uC programozásban akkor nem ez a járható út (sokan szeretnek hobbyból programozni, azért írtam le).

Air.Wolf
2012-06-10, 22:08
Egyszerűen nem tudok életet lehelni az OpenAero projektembe.

Akármit csinálok a bordot nem tudom aktiválni.
A legbosszantóbb, hogy semmit nem találok a témáról sehol.
Az RcGroupson van topikja de nem írnak az alapokról.

Kezdem föladni. :(

Ha valaki tud segíteni nagyon megköszönném.
Üdv Zozo

mmormota
2012-06-11, 12:20
Hol akadtál el? A firmware-t sikerült betöltened?

karee2
2012-06-11, 12:40
Egyszerűen nem tudok életet lehelni az OpenAero projektembe.

Akármit csinálok a bordot nem tudom aktiválni.
A legbosszantóbb, hogy semmit nem találok a témáról sehol.
Az RcGroupson van topikja de nem írnak az alapokról.

Kezdem föladni. :(

Ha valaki tud segíteni nagyon megköszönném.
Üdv Zozo



Szia Zozo!

Én még nem próbáltam ezt a verziót, de az nem lehet, hogy itt nem is kell élesíteni a board-ot? (A szabályzó nem csipog le, ha összedugod?)

k

Air.Wolf
2012-06-11, 23:39
A fremware fent van azzal nincs gond mmormota.

Nem tudom kell e élesíteni, próbáltam középpontot kalibrálni az sikerült.
A szabályzó természetesen bebutol mert az független a paneltól.

Mint említettem az a legbosszantóbb, hogy nincs infó.

üdv Zozo

karee2
2012-06-12, 06:50
A fremware fent van azzal nincs gond mmormota.

Nem tudom kell e élesíteni, próbáltam középpontot kalibrálni az sikerült.
A szabályzó természetesen bebutol mert az független a paneltól.

Mint említettem az a legbosszantóbb, hogy nincs infó.

üdv Zozo


Ezt tegnap kaptam Mjani-tól:

http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=1528282&page=19

Hátha valamiben segít!

k