PDA

Teljes verzió megtekintése : Egyszerű magasság telemetria vitorlához



rcplane1975
2012-10-10, 15:14
Tanácsot szeretnék kérni, hogyan lehetne a legjobb ár/érték arányban összeállítani egy olyan rendszert, hogy a vitorlázóm következő adatait a földön (futaba t6ex) nyomon követhessem?
- magasság (ez a legfontosabb)
- távolság az adótól (fontos), vagy jelerősség visszajelzés
- sebesség (ez kevésbé fontos)

Ha off voltam FPV-ben, akkor ezer bocsánat!
(Találtam hasonló témájú topikokat, de itt a jó áron és a konkrét eszköz-kofingon lenne a hangsúly.)
Ki mit javasolna?

GPeti
2012-10-10, 17:46
Először is utána kell nézni lehet-e kapni ilyen készüléket.

Hasonló ötletem nekem is van termik vitorlázóra, főleg akkor jön jól ha olyan magasra megy hogy szem elől tévesszük.

A dolog hasonlóan nézne ki mint az fpv-sek által használt osd, de nem videóminitorra lenne a kiírás hanem egy sima pontmátrixos kijelzőre, szabványos 64x128 pixeles, vagy kisebb Nokia3110 84x48 pixeles kijelző.
Szóval a kijelzőn ki lenne írva a magasság, sebesség, távolság, akkufesz számokkal, meg lenne egy radar szerű grafikus rész ahol te állsz a középpontban, egy ikon mutatná a repülőt, az irány megmutatná hogy merre van a gép, merre kell keresni az égen, a repülő ikonja egy nyíl így látható közeledik vagy távolodik a gép.

A fedélzeti áramkör tartalmazna egy gps-t ide jó sima 1Hz-es is, egy adó modult, és egy mikrokontrollert esetleg egy légnyomásmérőt ekkor a variométer is belekerülhet.

Susitu1
2012-10-10, 18:36
Ha off voltam FPV-ben, akkor ezer bocsánat!

vitorlázós topikban nézz körül...ha a sebesség nem fontos nagyon jóféle variók vannak amik PMR rádióra nyomják le a cuccot...
csipog emelkedésre süllyedésre...magasság ugyan nem távolság...de szerintem ebből már megítélheted...plusz fedélzeti akku feszültségét dudorássza...

http://forum.rcmodell.hu/index.php/topic,8116.0.html

rcplane1975
2012-10-11, 13:30
Hát valószínűleg nem fogalmaztam jól. :)
Engem az érdekelne, hogy melyik bolt (webshop) melyik termékeit kell összepakolni ahhoz, hogy ezeket az adatokat valahogy lássam. Nem szeretnék alapoktól építeni ilyen cuccot, mert sem eszközöm, sem képességem nincs hozzá. A megadott topikban 80%-ban halott linkek vannak.
Füttyögetős vario sem annyira érdekes számomra, mert én arra lennék kíváncsi, hogy ahol a gépem jár, az kb milyen magasság és nem azt, hogy hol kapott emelést. Az adó-vevőm kb 1,5km hatótávot tud biztonságosan, ennek a határait szeretném feszegetni.

n.james
2012-10-11, 14:21
Engem az érdekelne, hogy melyik bolt (webshop) melyik termékeit kell összepakolni ahhoz, hogy ezeket az adatokat valahogy lássam.


Szerintem akkor ezeket gusztáld végig:
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__19975__FrSky_FVAS_01_Telemetry_Variometer_Sensor .html
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__19966__FrSky_DHT_U_Telemetry_System_.html
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__14356__FrSky_D8R_II_PLUS_2_4Ghz_8CH_Receiver_wit h_Telemetery.html
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__19970__FrSky_FSH_01_Telemetry_Sensor_Hub_.html
És még bővíthető más szenzorokkal: http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uploads/675661432X53414X56.pdf

pulsarxp
2012-10-11, 16:28
csak egy érzékelőhöz kell a hub?

ati
2012-10-11, 18:35
"Az adó-vevőm kb 1,5km hatótávnot tud biztonságosan, ennek a határait szeretném feszegetni." Az nem egyszerű. 1.5 km az nem sok. A telemetria nem helyettesíti a távot. Meg arra ne számits, hogy kész tuti rendszert találsz. Nagyon az elején vagyunk még ennek. Sokan sokfélét gyártanak, mindenki esküszik valamire, de semelyiket nem lehet biztosra venni.

GPeti
2012-10-11, 19:01
Vegyél egy robotpilótát, osd nélkül is használható, így feszegetheted a táv hatótávját.

pulsarxp
2012-10-11, 19:45
Én össze raktam az FrSky-os rendszet turnigy9-re. Nagyon szuper, hogy látom a feszültségeket, ha FPV nélkül repülök.de hub-ot nem vettem, így nem tudom, hogy anélkül is lehet használni a variót, gps-t egyenként?

Susitu1
2012-10-11, 19:50
én arra lennék kíváncsi, hogy ahol a gépem jár, az kb milyen magasság

jobb variók programozhatóka....meghúzol egy kapcsolót és bemondja a magasságot meg amiket beállítasz....

n.james
2012-10-11, 21:01
Én össze raktam az FrSky-os rendszet turnigy9-re. Nagyon szuper, hogy látom a feszültségeket, ha FPV nélkül repülök.de hub-ot nem vettem, így nem tudom, hogy anélkül is lehet használni a variót, gps-t egyenként?


Ha elolvasod a hozzászólásokat a HK oldalán, abból kiderül hogy miért kell a HUB. A varionak és az "Triaxial Acceleration Sensor"-nak I2C interfésze van (a variót használják MultiWiiCopteren is), a többinek is más a csatlakozó kiosztása. A vevő A1, A2 portja csak egyenfeszt kaphat max. 3,3 V-ig, A dataporton a HUB-bal kommunikál a vevő.
Itt a HUB felépítése, látszik a szenzorok lábkiosztása is: http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uploads/679719154X83077X59.PDF
Ez a DHT-U V2 leírása, ebből jól látszik a display képein milyen adatokat lehet megkapni a megfelelő szenzorokkal. Van rajta RSSI külön Tx és Rx, megy a sebesség és magasság kijelzés, tehát minden adott. ;D Már csak ki kellene próbálni valakinek. ::)

rcplane1975
2012-10-11, 21:01
1,5km a tuti, de lehet hogy több: futaba t6ex és orange vevő.



"Az adó-vevőm kb 1,5km hatótávnot tud biztonságosan, ennek a határait szeretném feszegetni." Az nem egyszerű. 1.5 km az nem sok. A telemetria nem helyettesíti a távot. Meg arra ne számits, hogy kész tuti rendszert találsz. Nagyon az elején vagyunk még ennek. Sokan sokfélét gyártanak, mindenki esküszik valamire, de semelyiket nem lehet biztosra venni.

pulsarxp
2012-10-11, 21:03
Ha elolvasod a hozzászólásokat a HK oldalán, abból kiderül hogy miért kell a HUB. A varionak és az "Triaxial Acceleration Sensor"-nak I2C interfésze van (a variót használják MultiWiiCopteren is), a többinek is más a csatlakozó kiosztása. A vevő A1, A2 portja csak egyenfeszt kaphat max. 3,3 V-ig, A dataporton a HUB-bal kommunikál a vevő.
Itt a HUB felépítése, látszik a szenzorok lábkiosztása is: http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uploads/679719154X83077X59.PDF
Ez a DHT-U V2 leírása, ebből jól látszik a display képein milyen adatokat lehet megkapni a megfelelő szenzorokkal. Van rajta RSSI külön Tx és Rx, megy a sebesség és magasság kijelzés, tehát minden adott. ;D Már csak ki kellene próbálni valakinek. ::)


köszi, nem gondoltam végig, igazad van :)
köv fizukor szerintem beruházok egyre, elvégre már csak kábeleket kell összedugdosni :)

mcelek
2012-10-11, 22:22
A határok feszegetése nem túl bölcs :o bizonytalan és sztem túl nagy a kockázat, bár valahogy elkezdtünk modellezni is. ;)
A butafa Fasst rendszer elég jó hatótáv tekintetében, de az Orange-ról nem túl sok infó van.
Szerintem is legjobb egy robot, de értem mit szeretnél.
Mindenesetre teszteld a cuccot hatótáv tekintetében, valami biztonságos módszerrel, pl. 10 emeletes panelházak tetején, dombon, hegyen, mielőtt elveszítenéd a gépet bizonytalan kisérletezéssel.

Gaben
2012-10-11, 23:05
Lehet lemaradtam valamiről,de ezt te szabadszemmel irányítod?
Mert ha igen,akkor nem nagyon értem a másfél kilométeres távolság feszegetését.
Se ilyen távol és magasan már nemigazán látható a repcsi,hacsak nem valami óriás....
Egy estleges failsafe esetén mi hozza vissza a gépet?

mcelek
2012-10-11, 23:27
Régebben, mint a telemetria és robotok, a FailSafe arra szolgált, hogy a jól beállított repülő, szépen lekőröz. Viszont ilyet még nem láttam ::)
Ilyet viszont hallottam, telefonos segítségre adott válaszban:
-Nem tudom irányítani a gépet, mit csináljak?
-Látod még?
- igen!
- Akkor integéssél neki
:-*

ati
2012-10-11, 23:30
Ez jó. :D

n.james
2012-10-12, 09:51
Ez a DHT-U V2 leírása, ebből jól látszik a display képein milyen adatokat lehet megkapni a megfelelő szenzorokkal. Van rajta RSSI külön Tx és Rx, megy a sebesség és magasság kijelzés, tehát minden adott. ;D Már csak ki kellene próbálni valakinek. ::)


Upsz! :o Csak a linket hagytam le, bár aki akarta megtalálhatta. ::)
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uploads/579536380X38434X27.pdf

rcplane1975
2012-10-12, 13:25
Igen, szabad szemmel. Egyelőre kb 150-200m magasan és pár száz méteres átmérőjű körben reptetem.
De ha pl 300m-en repül a gép és 800m-re kerül tőlem, az már majd 1km táv, ami távcsővel még látható.
~3m-es a sárkány, keychain kamera van rajta, azzal videozgatok.

A magasság amúgy nem a hatótáv miatt lenne érdekes, hanem csak amiatt, hogy ne becsülgetni kelljen a magasságot.
Ok, tudom erre egy altimeter is alkalmas lenne, ami olcsóbb mulatság. De az még sem onthefly érzés. :)



Lehet lemaradtam valamiről,de ezt te szabadszemmel irányítod?
Mert ha igen,akkor nem nagyon értem a másfél kilométeres távolság feszegetését.
Se ilyen távol és magasan már nemigazán látható a repcsi,hacsak nem valami óriás....
Egy estleges failsafe esetén mi hozza vissza a gépet?

pulsarxp
2012-10-31, 11:42
Működik a magasság mérés FrSky-al, Turnigy9x kijelzőjén megjelenítve. :)
Képet videót majd rakok fel :)

rcplane1975
2012-10-31, 11:45
Szuper, de nekem FutabaT6EX-em van. :)
Közben berendeltem egy altimetert a HK-tól, úgyis kellett pár cuccot vennem.



Működik a magasság mérés FrSky-al, Turnigy9x kijelzőjén megjelenítve. :)
Képet videót majd rakok fel :)