PDA

Teljes verzió megtekintése : Rc autó motor szabályozás segítség



lac06120
2012-12-09, 00:20
Sziasztok.
Kaptam egy Cosmo Shooter Bugy tipusu régi modelt, aminek nem todom szabályozni a motor fordulatszámát csak 1 fokozatot.
Egy olyan szabályzó van az autóban ami egy potméterhez hasonlít, és 3 vezeték nincs bekötve sehova.
Aki tudja miről van szó segítsen már megfejteni.
Ilyen a modell: http://www.large-scale-finland.eu/viewtopic.php?f=38&t=810
A képen látszik is ez a tipusú szabályzó.
Köszönöm

ORCA17
2012-12-09, 09:54
Szia!

Szerintem a szervó csinálja az irányváltást és fokozatokat. E kép szerint.
A három vezeték a külömböző fokozatok kimenetei. Próbáltam kideríteni, hogy mi által jut el a motorig, de eddig nem sikerült megfejteni. A motorhoz csak két vezeték megy, ez biztos
http://www.tamiyaclub.com/getuserimage.asp?t=&id=img39_07072007220301_9.jpg

de talán ebből a képből kiderül minden

http://www.tamiyaclub.com/getuserimage.asp?t=&id=img39_07072007215929_5.jpg

Lenni kell benne egy Resistor (ellenállás) -nak, arra megy a három vezeték és az csinálja a fokozatokat.
Remélem tudtam segíteni.

Üdv Csaba

lac06120
2012-12-09, 10:24
Köszönöm szépen, ezzel már többre megyek.
Megpróbálom így bekötni.

ORCA17
2012-12-09, 10:58
Szívesen!

De elképzelhető, hogy azért kötötték ki, mert kampele-purc :D
7W-os ellenálás ,szerintem néhány ohmos. TV szerelő műhelyben nézz szét, ha pótlásra kerül a sor. Olyan porcelán házas, négyszögletes lehet.
De egy kis "machinálással" ki is lehetne váltani egy kefés szabályzóval 8)


Üdv

lac06120
2012-12-09, 11:10
Igen kefés szabályzón gondolkodtam az lenne a legjobb megoldás, csak sajnos most nincs kéznél.
Teszek fel képet hogy hogy álok 2 perc mulva

lac06120
2012-12-09, 11:16
http://www.kephost.com/view3.php?filename=a1_2012_12_9_1ueyy23na6.jpg
http://www.kephost.com/view3.php?filename=a1_2012_12_9_z38tjhfyah.jpg

lac06120
2012-12-09, 11:20
Az aksirol rácsatlakozik a szabályzóra a + - vezeték és abbol még elmegy egy egy vékonyabb szál, és ezek sincsennek bekötve sehova.
A vevőt meg úgy tudom működtetni ha egy 3,7 v os lipórol adok feszt neki, mert nem kaphatnak 8 v ot a szervók szerintem.

ORCA17
2012-12-09, 11:26
A képekből ítélve, nem egy leharcolt darab, érdemes lenne "modernizálni" és lecserélni a szabályzó részt.
Nézd át alaposan, a színek talán segítenek.
A szervó tipusa jelölése szerint a "gugliban" rá tudsz keresni a műk.feszre.
Úgy keresd, hogy datasheet és elé írd be a tipust

ORCA17
2012-12-09, 11:33
Az a fesz kicsi lesz a helyes működéshez, az eredeti akku 7,2V-os NiCD akku.

lac06120
2012-12-09, 11:37
Szerintem is, de a szervókat mozgatja, a motornak 2 cellás lipót raktam be.
Graupner szervók vannak benne, a vevő is graupner 52 mhz es volt.
Őszintén szólva a németesnél vettem 2 ezerért.
Repülő modellezésben vagyok inkább benne.