PDA

Teljes verzió megtekintése : Adók-vevők elhelyezése FPV gépen



feket663
2013-06-29, 22:27
Üdvözlet mindenkinek. Lassan körvonalazódik egy kisebb méretű csupaszárny gép FPV-sítése, ezért felmerült bennem a kérdés, hogy a különböző frekvenciákon üzemelő adókat, vevőket milyen messze kell egymástól rakni, hogy ne zavarják egymás működését. Ezzel kapcsolatban nem találtam a fórumon információt, és szerintem erre nem csak én vagyok kíváncsi. Tehát adott a 2.4 GHz irányítás, 5,8 GHz video adó, a GPS vevő és esetlegesen még egy 433 MHz-es telemetria az Ardupilothoz, milyen távolságra tegyem őket?

Köszönöm előre is az információkat!

pulsarxp
2013-06-30, 03:55
Ez nehéz kérdés. Az a jó, minél messzebb rakod a cuccokat egymástól. Viszont akkor már a kábelek hossza végett is tud zavart összeszedni. bár elvileg a 2.4 és az 5.8 nem bántja egymást, de mivel a gépen elő fordulhatnak olyan dolgok (aksi, motor) ami mindkettőt beárnyékolhatja, így érdemes átgondolni a helyét. Mekkora az 5,8-as adó?
Miért akarsz külön 433-as telemetriát? Miért nem jó az olyan 2.4 aminek van gyárilag? Vagy az irányítás már adott?

feket663
2013-06-30, 05:14
200 mW-os videoadót tervezek, nem cél a több 10 kilométeres repülés egyelőre, bár látva az rcgroups megfelelő fórumát, egy rendes helix-cloverleaf kombinációval akár 18,7 kilométerre is van kép ( http://youtu.be/vwPw6qQO3YY )

A 433 MHz-es telemetria pedig csak ideiglenesen, a PID értékek belövéséig lesz rajta. Az a gond, hogy ez a szárnyacska csak 920 mm-es, ezért nem egyszerű a dolgokat úgy elrendezni rajta, hogy a súlypont ne másszon el túlságosan, bár szerintem azért egy multikopternél még nagyobb a gond...

Hasi
2013-06-30, 10:45
200 mW-os videoadót tervezek, nem cél a több 10 kilométeres repülés egyelőre, bár látva az rcgroups megfelelő fórumát, egy rendes helix-cloverleaf kombinációval akár 18,7 kilométerre is van kép ( http://youtu.be/vwPw6qQO3YY )

A 433 MHz-es telemetria pedig csak ideiglenesen, a PID értékek belövéséig lesz rajta. Az a gond, hogy ez a szárnyacska csak 920 mm-es, ezért nem egyszerű a dolgokat úgy elrendezni rajta, hogy a súlypont ne másszon el túlságosan, bár szerintem azért egy multikopternél még nagyobb a gond...


Én úgy csinálnám (ami nem biztos, hogy helyes), hogy az adókat az egyik szárnyba a vevőket pedig a másik oldalra tenném.

fieseler
2013-06-30, 20:08
35mhz rádióm van lehet fpv hez használni

feket663
2013-06-30, 20:09
200 mW-os videoadót tervezek, nem cél a több 10 kilométeres repülés egyelőre, bár látva az rcgroups megfelelő fórumát, egy rendes helix-cloverleaf kombinációval akár 18,7 kilométerre is van kép ( http://youtu.be/vwPw6qQO3YY )

A 433 MHz-es telemetria pedig csak ideiglenesen, a PID értékek belövéséig lesz rajta. Az a gond, hogy ez a szárnyacska csak 920 mm-es, ezért nem egyszerű a dolgokat úgy elrendezni rajta, hogy a súlypont ne másszon el túlságosan, bár szerintem azért egy multikopternél még nagyobb a gond...


Én úgy csinálnám (ami nem biztos, hogy helyes), hogy az adókat az egyik szárnyba a vevőket pedig a másik oldalra tenném.


Köszönöm a megerősítést, én is erre gondoltam!

kp
2013-11-04, 23:41
Helló mindenki! Téma indítása előtt mindig keresek, és bár figyelmeztetést kaptam, hogy fontoljam meg az ide való írogatást, mert régi topic, mégis bevállalom :D
Az lenne a roppant egyszerű kérdésem, hogy hagyományos felépítésű gépnél is jó-e ez az egyik szárny-másik szárny elhelyezés?
Kifejtem: A gépezet egy 1,4m fesztávú tolómotoros felsőszárnyas nyugdíjas teherhordó jószág. Tervem, hogy mivel súlypont mögött kicsit a motor, orrban akku + kamera, súlypontban még két kamera, a farokra pedig kiragasztottam a gps vevőt, így a vevőt az egyik szárnyban, az adót a másikban helyezném el. Úgy gondolkodtam, hogy mivel leginkább magamtól elfelé meg vissza repülök, a gép nem sokat fog keresztben állni, így a cucc a törzsben kevésbé takar. Az osd a szárny alatt van közvetlenül, így sem az adó, sem a vevő vezetékei nem futnának együtt semmi egyébbel. Max 2 km hatótávot szeretnék, szóval nincs szükségem nagy mafla video adóra, belefaragható a szárnyba. 2,4 és 5,8G.
Ha ez így OK, akkor mennyire messzire vigyem ki ezeket a szárnyvég felé (a hosszú kábelekre gondolok)? Ha nem, akkor miért nem és hanem hogyan? :)

Köszi a segítséget és az időtöket:)

csomy
2013-11-05, 07:49
Köszi a segítséget és az időtöket:)

A két szárnyvégen elhelyezett cuccok bevált megoldásnak számítanak. Azt kell még figyelembe venned, hogy ha a szállításhoz napi szinten kell a szárnyat eltávolítani, akkor ez sok bosszúságot fog okozni. Nekem pl ezért nincs így megoldva.
Említetted a 2.4es videót, de az irányítást nem. 2.4-es irányítással ez ugye nem jó megoldás.
Egyébként az elképzelésed helyes, a topic meg felkerül az elejére amint írunk bele :)

kp
2013-11-05, 08:55
Köszönöm a gyorsreagálású hadtestnek :)
Úgy értettem, 2.4 az irányítás és 5.8 a videó. A szállítást is végiggondoltam, megosztom az ötletet, hátha jól jön másnak is (amellett vitaindítónak) : A szárnyban futó összes kábelt egy 40 lábú IDE hosszabbítón keresztül csatlakoztatom. Ilyennel ni: http://www.google.hu/imgres?sa=X&biw=1280&bih=614&tbm=isch&tbnid=31dOuZpu4XLr8M:&imgrefurl=http://hu.imendit.com/category/wire-cable-type-adapter-switch-wiring-50010259.html&docid=5-9em-yKKUV9uM&imgurl=http://img03.taobaocdn.com/bao/uploaded/i3/T1oxGSXa8qXXaNAo.8_102221.jpg&w=600&h=537&ei=8KB4UvqFEsqUhQen5ICIBQ&zoom=1&ved=1t:3588,r:1,s:0,i:84&iact=rc&page=1&tbnh=187&tbnw=237&start=0&ndsp=17&tx=138&ty=91
Az aljzatot befaragom a szárnyba, a törzsben meg kihagyok egy kis keskeny lyukat amibe vissza tud csúszni a kábel összedugaszolás után. A szervókábel hosszabbítására is ilyent használok régóta, szépen le lehet hasítani róla a tetszőleges számú eret. Persze csatlakozók nélkül:)

mcelek
2013-11-05, 22:48
Korábban nem vettem észre ezt a topicot :-[
Nekem egy 80cm-s csupaszárnyon voltak a cuccok, szinte egykupacban ;)
Igaz TS 433Mhz irányítás, valamint 2,4 FrSky, de a GPS-t a kamerák szokták zavarni, illetve az 1,2Ghz-s videóadó, viszont a kicsikén 5,8 és 2,4Ghz-s is tesztelve volt.
Leginkább a hosszú kábelek okozhatnak meglepetéseket, ahogy egyes esetekben a hosszú tolórúd is a szervóba vezeti a zavart és zizegést-rángatást okoz.
Ami ne legyen közel egymáshoz, az a kamera és a GPS, de a videóadót is érdemes tesztelni, bár 5,8-on nem szokott gond lenni.
A kamerák több frekvencián is zavarhatnak, így a 2,4-es irányítást érdemes RSSI ellenőrzéssel tesztelni.
Pl. a Mobius kamera 433Mhz-n zavar kissé, ami azt jelenti, hogy 20-30cm-en belűl látható az RSSI-n, kikapcsolt rádió mellett.

RC Zumuld
2013-11-05, 22:52
Korábban nem vettem észre ezt a topicot :-[
Nekem egy 80cm-s csupaszárnyon voltak a cuccok, szinte egykupacban ;)
Igaz TS 433Mhz irányítás, valamint 2,4 FrSky, de a GPS-t a kamerák szokták zavarni, illetve az 1,2Ghz-s videóadó, viszont a kicsikén 5,8 és 2,4Ghz-s is tesztelve volt.
Leginkább a hosszú kábelek okozhatnak meglepetéseket, ahogy egyes esetekben a hosszú tolórúd is a szervóba vezeti a zavart és zizegést-rángatást okoz.
Ami ne legyen közel egymáshoz, az a kamera és a GPS, de a videóadót is érdemes tesztelni, bár 5,8-on nem szokott gond lenni.
A kamerák több frekvencián is zavarhatnak, így a 2,4-es irányítást érdemes RSSI ellenőrzéssel tesztelni.
Pl. a Mobius kamera 433Mhz-n zavar kissé, ami azt jelenti, hogy 20-30cm-en belűl látható az RSSI-n, kikapcsolt rádió mellett.


És a TS- en milyen antenna volt vevő oldalon, amit hogyan helyeztél el?

kp
2013-11-05, 23:43
Leginkább a hosszú kábelek okozhatnak meglepetéseket...
A kamerák több frekvencián is zavarhatnak...

A gps kiesik a szórásból, viszont ha a vevőt nem a szárnyra, hanem a törzsbe teszem, akkor mindenképpen 6-8 cm-re lesz valamelyik kamerától...
No akkor széjjelrakjam a motyót, vagy ne?:)
Milyen távolságokat érdemes tartani, drót hossz vs. alkatrészek közelsége? Ha már a tolórúd így előjött, a csűrő szervóival mi a helyzet adásvétel szempontjából? Van erre vmi irányelv vagy tapasztalat vagy támpont, amin elindulva aztán lehet tesztelni?
Köszönöm kendtek szíves segedelmét:)

mcelek
2013-11-06, 00:41
A TS normalrange vevőt használtam ;) Csak egy darab drót az antennája :o
Így is repültem vele 2,5 km-t még az ES-el. 8)

KP!
Szerintem ne lihegd elsőre ennyire túl a dolgot :-*
Lehet az asztalon is zizi tesztet csinálni, ha nagy zavar van, akkor az rögtön kiderül. Iletve a négyfal között lehet reflexióból eredő zavarás, ez szabadban megszűnik.
A szervókban pici kefés motorok vannak és azok érzékenyek, ezért könnyen összeszedik a zavart.
A kábeleket érdemes sodorni, (jelképes) árnyékolást biztosít.

kp
2013-11-06, 01:20
Értettem. Bátraké a szerencse :D
Még úgyis úton van a cucc:)

asellyei
2013-11-13, 14:22
Sziasztok,

Egy jól bevált elhelyezés:

Nekem volt egy GPS problémám a Skywalker X5-ösön. A gép aljára egy 433Mhz-s antenna van ragasztva. Közvetlenül fölötte volt a szárnyon a GPS és szinte soha nem talált műholdat. Az GPS-t kitettem a szárnyra messze minden mástól és láss csodát másodpercek! alatt 3D lock-ot kapok. (A GPS-ről letört gomb akksi).
A videó képe hibátlan, viszont a 3-400 méternél még nem mentem messzebb, tehát ez nem sokat jelent.

2.4-es antennákat viszont át kell raknom, mert az gyengélkedik. Azt még nem tudom, hogy hova.

Képek alul:
https://www.dropbox.com/sh/h0pdw999xzcofvg/gasbHOwcVO



Üdv, a

mcelek
2013-11-13, 15:33
Hja, ha az a telemetria frekvenciája, akkor az adás zavarhat, második felharmónikus 1299Mhz ami közel van a GPS frekihez.
Ha az irányításra használod és nincs oda-vissza kommunikáció, akkor más lesz a hiba forrása, de látom nem üres a gép ;)

asellyei
2013-11-13, 15:48
A Minimosd még nincs is benne, de majd visszaköltözik, illetve a Pitot cső tegnap érkezett.

A 2.4-es rendszer Frsky. Az adón a nagyobb antenna van. Mégis mindig csipog. Hova rakjam a vevő antennát? Ki valahova a szárnyra?

Köszi,
a

csp
2014-03-10, 20:25
Sziasztok,

A képen látható elrendezésben használom a Bixlert. Nemrég tettem rá egy E-OSD-t és problémám van a GPS jellel.
A GPS vevő a gép orrában belül foglal helyet. Ezzel a konfiggal szinte soha nem talál holdat. Ha kiveszem és a géptől kb 30 cm-re helyezem el akkor viszont életre kel.
Lehetséges, hogy a CCD kamera zavarná?

Köszi a választ.

[img=http://www.kephost.com/thumb/2014/3/10/a1_2014_3_10_37uw5zgo3c_tn.jpg] (http://www.kephost.com/view3.php?filename=a1_2014_3_10_37uw5zgo3c.jpg)

asellyei
2014-03-10, 21:03
Inkabb az zavarja, ami a gps alatt van. Mi van még az orrban?

csp
2014-03-10, 21:16
Az orrában semmi. Minden a funér kabintetőn foglal helyet.

Ltomi78
2014-03-10, 23:30
Eloszor probald kikapcsolni a ccd t...ha akkor gyorsabban talal holdat akkor az a gond...a mobius is zavarhat 433 mhz 1600mhz en...szoval azzal is teszteld....lehet ketto egyutt uti ki.

Videod milyen frekin megy?

De a helyedben hatravinnem a gep farkara a gpst




Sziasztok,

A képen látható elrendezésben használom a Bixlert. Nemrég tettem rá egy E-OSD-t és problémám van a GPS jellel.
A GPS vevő a gép orrában belül foglal helyet. Ezzel a konfiggal szinte soha nem talál holdat. Ha kiveszem és a géptől kb 30 cm-re helyezem el akkor viszont életre kel.
Lehetséges, hogy a CCD kamera zavarná?

Köszi a választ.

[img=http://www.kephost.com/thumb/2014/3/10/a1_2014_3_10_37uw5zgo3c_tn.jpg] (http://www.kephost.com/view3.php?filename=a1_2014_3_10_37uw5zgo3c.jpg)

Ltomi78
2014-03-10, 23:46
Bizony a mobius lehet a ludas ...Rf zaja van boven
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=1978348&page=11

Nem art befoliazni..rez alu...de hutest meg hagyni....ha ment a mobius akkor leverhette a gpst....gps es gps kozott is lehet kulonbseg erzekenysegben



Eloszor probald kikapcsolni a ccd t...ha akkor gyorsabban talal holdat akkor az a gond...a mobius is zavarhat 433 mhz 1600mhz en...szoval azzal is teszteld....lehet ketto egyutt uti ki.

Videod milyen frekin megy?

De a helyedben hatravinnem a gep farkara a gpst




Sziasztok,

A képen látható elrendezésben használom a Bixlert. Nemrég tettem rá egy E-OSD-t és problémám van a GPS jellel.
A GPS vevő a gép orrában belül foglal helyet. Ezzel a konfiggal szinte soha nem talál holdat. Ha kiveszem és a géptől kb 30 cm-re helyezem el akkor viszont életre kel.
Lehetséges, hogy a CCD kamera zavarná?

Köszi a választ.

[img=http://www.kephost.com/thumb/2014/3/10/a1_2014_3_10_37uw5zgo3c_tn.jpg] (http://www.kephost.com/view3.php?filename=a1_2014_3_10_37uw5zgo3c.jpg)

Ltomi78
2014-03-11, 00:06
Kiprobaltam 15 cm rol nullara veri le a telefonom gps et! a mobius. 7 bol 0 holdat lat hirtelen
Full hd ben zavar foleg!

csp
2014-03-11, 13:34
Köszönöm az infókat,

Egyesével kipróbáltam mi lehet a ludas. Az eddigiekből úgy tűnik, hogy a CCD kamera.

Ma folytatom a kísérleteket........de valószínű megfogadom a tanácsot és hátra kerül a gps vevő.

üdv

Ltomi78
2014-03-11, 13:45
A mobius inkabb felvetel kozben zavar be ahogy a proci dolgozik



Köszönöm az infókat,

Egyesével kipróbáltam mi lehet a ludas. Az eddigiekből úgy tűnik, hogy a CCD kamera.

Ma folytatom a kísérleteket........de valószínű megfogadom a tanácsot és hátra kerül a gps vevő.

üdv

mcelek
2014-03-11, 19:19
Olyan simán előfordult nálam, hogy azonos kamera (CCD), másik videóadóval zavart.
A másik videóadó viszont nem zavart másik kamerával semmit, csak azzal a konfiggal volt gond.
Természetesen a freki azonos volt és tökmind1 volt, hogy milyen messzire került a kamera, vagy a videóadó, nyilván korlátozottan, max 80cm volt lehetséges.
A HK-s E OSD-n nem, de a miniOSD-n van valami kristály, talán 24Mhz, az ilyesmi gerjeszthet zavart a kábeleken is.

Ltomi78
2014-03-20, 17:09
Sziasztok!

Valaki cserélt már ki FRsky D8r II plus vevőn vezetékes dupla antennát sma csatis coax -ra. Érdekelne hogy ez simán rátehető a nyákra van helye vagy rá kell forrasztani. Mindkét gyári vezeték antenna helyére lehet ilyet tenni?

http://store.jdrones.com/coax_70mm_p/frcox70.htm
http://store.jdrones.com/v/vspfiles/photos/frcox70-2.jpg
http://store.jdrones.com/v/vspfiles/photos/frd8riiplus-2.jpg

Ltomi78
2014-03-20, 17:14
ja még a fentihez..melyik az adó melyik a vevő antenna a D8R II plus-on? én csak a vételt akarom erősíteni egy málnakeverővel

Ltomi78
2014-03-20, 17:22
Oké..találtam egy ilyet groupson...azt mondják 1-es az adó, 2-es a vevő antenna legalábbis a D8R-en gondlom Plus verzión is. akkor elég arra tenni sma csatis koaxot nem?
http://www.rcgroups.com/forums/showatt.php?attachmentid=4833404&stc=1



Sziasztok!

Valaki cserélt már ki FRsky D8r II plus vevőn vezetékes dupla antennát sma csatis coax -ra. Érdekelne hogy ez simán rátehető a nyákra van helye vagy rá kell forrasztani. Mindkét gyári vezeték antenna helyére lehet ilyet tenni?

http://store.jdrones.com/coax_70mm_p/frcox70.htm
http://store.jdrones.com/v/vspfiles/photos/frcox70-2.jpg
http://store.jdrones.com/v/vspfiles/photos/frd8riiplus-2.jpg

icahone
2014-03-20, 21:33
Érdekelne hogy ez simán rátehető a nyákra van helye vagy rá kell forrasztani. Mindkét gyári vezeték antenna helyére lehet ilyet tenni?


Tomi, miert nem pattintod szet a vevo dobozat es nezed meg? ;)
De segitek, nem kell forrasztani, csak kipattintod a gyari antennat es bepattintod a koaxot.
En is igy hasznalom.

mcelek
2014-03-20, 22:02
Ez jó hír, én sem néztem, hogy piciny UFL csatival van ;D

Ltomi78
2014-03-21, 00:45
Koszi. ;)
Amikor irtam a kerdest akkor meg a postan volt...azert ennyire nem vagyok elveszett gyerek... :P

Asszem ha felvertezem manakeverovel....a modul kap egy kis 500 -600mw kakaot....es ki hozom belole az Rssi t c4s be elrg jo kis rendszer lehet.

Majd meglatom veri e az assant hatotavba...itt s jo ido a kopter kicsit pihen ..a raptort viszont megint elkuldom jo par km re. :D





Érdekelne hogy ez simán rátehető a nyákra van helye vagy rá kell forrasztani. Mindkét gyári vezeték antenna helyére lehet ilyet tenni?


Tomi, miert nem pattintod szet a vevo dobozat es nezed meg? ;)
De segitek, nem kell forrasztani, csak kipattintod a gyari antennat es bepattintod a koaxot.
En is igy hasznalom.

Ltomi78
2014-03-21, 00:48
Ja es Robi...Te mindketto antennat atcoaxoltad? vsgy csak a vevot?

Ltomi78
2014-03-21, 10:26
Közben gyűjtöttem néhány infót szakértő fórumtársaktól és a booster gyártójától.

1.Ami a D8R vevőt illeti, úgy néz ki diversitys és mindkét antennát használja vételre és adásra amit firmware alapján kapcsolgat vételi jelszint szerint, tehát a tökéletes megoldás két coax sma csati és arra két db málnakeverő vagy egyéb sma csatis antenna lehet. Nyílván egy antenna is jó lehet de akkor a diversity csak azt fogja használni mert ott lesz nagy a vételi jelszint.

2. kicsit off : Az Fr Sky telemetriás modult illetően kiderült hogy a wifi booster legyen az kétirányú nem teszi tönkre a modult mert a vételi jel olyan kicsi hogy annak az booster általi erősítése nem nagy, tulajdonképpen ahogy egy wifi router modulját sem teszi tönkre a két irányi adó és vételi szintet erősítő booster. Az enyém egyedi gyártású GEMTECH csökkentet kimenő 500mw teljesítménnyel. Ez egyébként elviseli a 100 mw bemenőt igy a boostert sem teszi tönkre az fr sky modul 60 mw -os kimeneti teljesítménye ami bemegy boosterbe így csillapító sem kell.

Ltomi78
2014-03-21, 10:28
egyébként ezt a vevőt lehet már valahol kapni,? ::) mert úgy néz ki ez a legalkalmasabb ha nagy érzékenységű mint az assan x8r amivel 5 km-t is mentem.

http://www.aviomotive.com/index.php/en/store/radio-control-systems/receivers/long-range/l9r-long-range-rx-detail

Stallmaster
2014-03-22, 14:21
az eredményekről majd kérlek számolj be, érdekelne engem is, mit lehet kihozni a frsky rendszerből.

icahone
2014-03-23, 11:44
Ja es Robi...Te mindketto antennat atcoaxoltad? vsgy csak a vevot?


Szia, hogy erted hogy csak a vevot?
Nem hiszem hogy az egyik antennan csak vesz a masikon meg csak ad.

Vagy csak makom volt haromszor is? ;) Nem hinnem.
Harom kulonbozo vevon is igy hasznalom, csak az egyik antennan csereltem a csatlakozot, a masik log ahova akar.

Ltomi78
2014-03-23, 22:35
Nem is..diversitys ahogy irtam...mindketton ad es vesz HC szerint.
Ezert kerdeztem hogy mindket antennanak adtal eselyt a jobb vetelre;)

Ezek szerint nem de biztos ugy is jo..lehet en is csak egyre teszek malnakeverot.

Hol lehet itthon kapni olyan csatis kabel ami egyik vege sma masik ucl vagy mi ami ramegy az fr sky nyàkra?





Ja es Robi...Te mindketto antennat atcoaxoltad? vsgy csak a vevot?


Szia, hogy erted hogy csak a vevot?
Nem hiszem hogy az egyik antennan csak vesz a masikon meg csak ad.

Vagy csak makom volt haromszor is? ;) Nem hinnem.
Harom kulonbozo vevon is igy hasznalom, csak az egyik antennan csereltem a csatlakozot, a masik log ahova akar.

csomy
2014-03-23, 22:49
Hol lehet itthon kapni olyan csatis kabel ami egyik vege sma masik ucl vagy mi ami ramegy az fr sky nyàkra?


Szerintem ebay, illetve itt találtam(UK):
http://www.giantshark.co.uk/browser/5164/frsky (lejjebb. több méretben)

ati
2014-03-23, 23:28
Valaki összhasonlította az LRS-eket.
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=1413636&page=36
Roppant érdekes és tanulságos, különösen a végső következtetése: "Finally - FrSky is enough for up to 20+ km. For longer distance - something more is necessary, but for sure not CL, DL, OpenLRS, Rmilec, itp - my choice is something on 70/144 MHz with propper power and antennas. "

Ltomi78
2014-03-24, 00:42
Koszi..ezzel az a baj hogy kinabol rendelik special order eseten...egy kabel eseteben tobbe kerul a szallitas mintha itthon venned...tehat itthoni forras erdekelne.





Hol lehet itthon kapni olyan csatis kabel ami egyik vege sma masik ucl vagy mi ami ramegy az fr sky nyàkra?


Szerintem ebay, illetve itt találtam(UK):
http://www.giantshark.co.uk/browser/5164/frsky (lejjebb. több méretben)

Ltomi78
2014-03-24, 00:45
Tevedtem van uk raktaros is ;)



Koszi..ezzel az a baj hogy kinabol rendelik special order eseten...egy kabel eseteben tobbe kerul a szallitas mintha itthon venned...tehat itthoni forras erdekelne.





Hol lehet itthon kapni olyan csatis kabel ami egyik vege sma masik ucl vagy mi ami ramegy az fr sky nyàkra?


Szerintem ebay, illetve itt találtam(UK):
http://www.giantshark.co.uk/browser/5164/frsky (lejjebb. több méretben)

Ltomi78
2014-03-24, 09:54
Ati..koszi erdekes

Segitesz ezt ertelmezni. Az latom hogy a uhf csatornak felharmonikusait neztek gondolom az 1.2 zavaras miatt .
De miert lenne jobb az fr sky az uhf tol foleg 20 kmre?
Kevesbe szor?
Mit neztek a spektrummal? :-*




Valaki összhasonlította az LRS-eket.
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=1413636&page=36
Roppant érdekes és tanulságos, különösen a végső következtetése: "Finally - FrSky is enough for up to 20+ km. For longer distance - something more is necessary, but for sure not CL, DL, OpenLRS, Rmilec, itp - my choice is something on 70/144 MHz with propper power and antennas. "

ati
2014-03-24, 10:25
Az Frsky 2.4-en működik, ezért nem zavar "nagyon" lefelé, de ezt írja is. Ez mint összehasonlítás nem korrekt, mert azonos frekin működő cuccokat lehet igazán összevetni.

mcelek
2014-03-24, 22:20
OFF
UFL a picurka csatlakozó és pl. a Gigatechniknél kapható. Frangepán-Teve u. sarok ;)
ON
Mindenestre meglepődtem az FrSky 20km-en. Boosterrel biztos össze lehet hozni, vagy írják, hogy milyen antennákkal sikerült? Esetleg booster és antennaeggyütt volt képes erre remek teljesítményre?

Ltomi78
2014-03-25, 12:39
Van 40 km es video is a yotube on..iranyitott yagi volt 2.4 ado oldalon plus booster



OFF
UFL a picurka csatlakozó és pl. a Gigatechniknél kapható. Frangepán-Teve u. sarok ;)
ON
Mindenestre meglepődtem az FrSky 20km-en. Boosterrel biztos össze lehet hozni, vagy írják, hogy milyen antennákkal sikerült? Esetleg booster és antennaeggyütt volt képes erre remek teljesítményre?

Ltomi78
2014-03-25, 12:56
Vagyis 14 dbi patch
https://www.youtube.com/watch?v=z_PxhU9i9Ng&feature=youtube_gdata_player

Teszteltem a sajat 600mw os boosterem...wifi router es android wifi merovel.
Az ado oldalon ati fele kolpolar patch volt kicsi 12x12 cm.
A mero okostelefon egy masik szobaban volt.. a normal -67 dbm es jelszintet..- 40 dbm re novelte ..egy fal es kb 8 meter valasztva el az ado routertol.
Fal nelkul a -35 dbm es wifi jelet- 15-12 dbm re novelte a booster es patch..( wifi analyser progival mertem)

smith_hun
2015-03-17, 17:37
Lassan készülget a Bix3 FPV...szerintetek hová érdemes elhelyezni a vTx-et?

Az FPV platform tetejére, és hátulra?

3061
Itt pont keresztbe kapja a levegő, és a hűtése is ideális lenne...a rögzítést vékony kábelkötegelővel oldanám meg minden esetben...

Vagy esetleg a platform oldalára?

3062
Itt alig lenne légellenállása, messze kerülne az ESC / APM / telemetria cumóktól, cserében kevésbé lenne hatékony a hűtése, és van egy olyan érzésem, hogy a géptest és a belső cuccok is árnyékolnák kicsit...

Esetleg tegyem az FPV platform elejére felülre?

3063
Nekem ez is szimpatikus, és a málnakeverővel talán jobb is lenne a terjedése a videójelnek...ugyanúgy jó messze lenne mindentől...

Elvileg a MinimOSD vezetékei elérnek majd az összes helyzetig (elvileg)...

Az eszközöket így helyezném el:

3064

Szemből nézve bal oldalra menne a telemetria antenna a gép törzsének a közepe tájára, jobb oldalra kerülne majd egy "szerelőnyílás"...elöl látszik a fix rögzítésű kamera. Az X8R PCB antennáit sajnos csak a gép közepén, a motor/légcsavar alatt tudom elhelyezni...ezeket a már több helyen javasolt 90 fokos V-állásban helyezem majd el, egy erre a célra nyomtatott (f27 3D Printing Inc.) antennatartóval....
A függőleges vezérsíkhoz minél közelebb tenném a GPS antennát... (ez utóbbinál lehetséges az, hogy rövid vezetékek esetén vágom, betoldok/forrasztom, és zsugorcsövezem? Vagy egyáltalán ne vágjam el, és oda tegyem, ameddig a vezeték elér?

Ha esetleg valaki feldobna egy sztárfotót a hasonló stílusú gépéről .... az hasznos lenne...


Más: mennyire jó az, hogy az APM-et mondjuk igyekszem minél pontosabban a CG-ra illeszteni?


Köszi a tippeket!

voodoo
2015-08-21, 19:51
Átépítés alatt van az fx61-em, és sajnos az esc-t csak így tudnám praktikusan elhelyezni, közvetlenül az orange lrs vevő alá.

11619

Mennyire egészséges ez így? Nem fogja zavarni a vevőt? Vagy tegyek a vevő alá egy vékony rézfóliát? Bár az esc is hűtővel felfelé van, az is egy nagy fémlemez, teljes felületen "takarja" az esc-t...

Üdv

pulsarxp
2015-08-22, 11:34
Hát az orange szereti a var mentes helyet, és a szabályzó elég sok zajt tud csinálni, de meg kell próbálni.