Teljes verzió megtekintése : RC modell kezdö pilotáknak
Kezdö modellezöknek akik egyedül akarnak megtanulni vezetni javasolom egy old-timer tipusu doboztörzsü szabadonrepülö vitorlázo gép átalakitását RC re. Mint tudott a szabadonrepülö modell teljesen stabil azaz normális körülmények mellett mindig visszaáll a normális repülési helyzetbe. Egy aránylag kis oldal és magassági kormánnyal befolyásolni tudjuk a repülés irányát de nullára engedve a kormányt továbra is megtartja a szabadonrepülö jó tulajdonságát. Ideális egy 2 méter körüli polyhedrál vagy erösebb V törésü szárny. A modellt lehet vontatni vagy egy 0,8-1,75 ccm segédmotorral ellátni. Ajól épitett és beálitott modellt akár a földre tett rádioval is el lehet engedni és akkor vezetni amikor akarjuk. Ez egy stress nélküli repülési forma de sok élvezetet nyujt. Gyakorlatilag meg lehet tanulni a vezetést észrevétlenül. Hibás kormánymozdulat esetén a kormányokat visszakellengedni középállásra és a gép szeliden stabilizálja magát. Nem árt az oldalkormányt a csürö helyére tenni hogy késöbb az átállás ne okozzon gondot. Idösebb szabadonrepülö modellezök ismerik ezeket a sz-rep-mod tipusokat és biztosan tudnak rajzokkal/tanácsokkal segiteni.
Alfa_Hold
2003-09-02, 11:44
Háát....
Jő ötlet a V-törés, de
Saját tapasztalatom alapján én a szerkezeti szilárdságra helyezném a hangsúlyt.
Egy oldtimer megnövelt felületi terheléssel (RC/servo/aksi), szerkezeti átalakítás/erősítés nélkül csak egy felszállást él meg egy kezdő kezében.
Én is önnálóan tanultam, tanulok.
Az első probléma, hogy nincs célraszállás, ritka a finom leszállás, gyakori a rádli (csűrő nélkül meg pláne).
Ezek egy szabadonrepülő esetén nem vagy ritkán jelentkező események.
Az én véleményem az, hogy üvegszálas törzs, lehetőleg rugalmas szárnybekötés, és ahogy Péter javasolta, erős V-törés, de a rádlit jól bíró masszív szárny!
Én már "landoltam" fán is(illetve 20-25km/h val érkeztem) Az atombiztos D-dobozos szárnyammal. Cellux és mehet tovább.
Tapasztalatból mondom hogy hihetetnen sok startot kibir, pont a könnyü szerkezet miatt.Célraszállás? Hm Tudod hogy volt célraszálló verseny 1 csatornás(oldalkormány) tip-tip rendszerü berendezéssel(minden vagy semmi) és volt aki méter pontossággal célba ért? Ez nem friss ötlet,mi igy kezdtük. A lényeg a kormányokkal való megbarátkozás utána jöhet a fel-leszállás stb. Elönyök: elég egy olcsó 2 csatornás rádio,pár fenyöléc pár balsalap egy kis rétegeslemez,ragasztó, papir, lakk és a kispénzü fiatal megtanulja az alapokat és sok örömbenn lessz része. Én csak alsószárnyas mürepüökkel repülök de még mindig csábit a gondolat hogy épitsek egy oldtimert. Külön varázsa van a konvertált szabadonrepülönek.
Ezek a könnyü modellek a kis sebesség és rugalmasság miatt sokkal többet birnak mint a modern üveg/fab stb. konstrukciók. Ha az idöd megengedi nézz meg egy szabadonrepülö vagy ha nálatok is tartanak gy old-timer versenyt és megváltozik a véleményed a szivóképességükröl.
A Graupnernek volt egy HIGH FLY nevü modellje emi kb. ezen az elven épült. Egy haveromnak kb.20 év és sok sok 100 repülés után még mindig töretlen álapotbann van a HIGH FLY és hozza kell tegyem hogy ezzel tanult meg repülni mielött versenygépekre tért volna
prudentbear
2003-09-02, 12:24
Helló.
Osztom Alfa Hold véleményét.
Még nem láttam embert, aki antik modellel megtanult volna. Annál többet tört és javított. Csoda hogy nem undorodott meg az egésztől.
Ennek fő oka a relatív gyengeség - amit Alfa is említett -
A durva földi igénybevételek abszolút ki-nem-bírása
és a rádióval tovább rontott telejsítmény (felületi terhelés a 5-6 % íveltség mellé)
A hab a tortán a túlzott stabilitás, ami miatt
1. hatalmas késéssel reagál
2. komoly erők dolgoznak egymás ellen a felületeken (statika!)
3. szeles időben senki nem tudja rendesen elvezetni, csak "befolyásolni" :o - nemhogy egy kezdő.
Utóbbi miatt külön gond, hogy pl. oldalirányú széllökéskor a gép nem vagy nagy késéssel reagál az ellenirányú kormányzásra. A növendék ilyenkor dilemma elé kerül 0,5 mp alatt: úristen, baj van- nem érzem hogy vezetnék!... nem reagál....biztos rossz irányba térítettem ki (pl szembe jött, jön a pillanatnyi agyzavar)
eztán valamerre még egyszer kitéríti. Ha makacsul kitart a jó döntése mellett a gép (elvileg) megússza mindezt talajközelben. Ha nem, irány a műhely.
prudentbear
2003-09-02, 12:30
PeterN,
Elönyök: elég egy olcsó 2 csatornás rádio,pár fenyöléc pár balsalap egy kis rétegeslemez,ragasztó, papir, lakk
- ez igaz egy tisztán faépítésű kezdőmodellnél is. A forma, a profil az erősítések, a masszivitás szerintem viszont nagyon fontos. zárt dobozos törzs, orrtorziós vagy japánpapíros - torzió nélküli - szárny, hajlékony vasalás. Itt még elmegy a 2db 5-os acélrúd vagy vmi hasonló.
profil szerintem: S3021 vagy ilyesmi,
felületi terhelés 35 g alatt
fesztáv 2 m vagy inkább alatta 1,6--2m.
csűrős vagy fülezett? Passz. Talán inkább fülezett, de jól megválasztott arányokkal. Ne legyen túl stabil, mert akkor nehéz bedönteni, meg kivenni, ráadásul túlzott fülezés esetén megnő a spirál instabilitás.
Alfa_Hold
2003-09-02, 12:33
Háát így van. szinte sosem tudtam vízszintes szárnnyal leszállni... :(
az első adandó alkalommal felcsűrőztem a gépet.
Még nem láttam embert, aki antik modellel megtanult volnaHa esetleg egyszer találkozunk majd fogsz látni. :P Azt hiszem halvány fogalmad sincs a szabadonrepülöröl esetleg csak elméleti elképzeléseid vannak. :cry: Ne haragudj nem rosszindulatból irtam
prudentbear
2003-09-02, 12:47
:)
Van elméleti is, de azért építettem kettőt még az elején. Tény azonban, hogy nem foglalkoztam érdemben szabadonrepülőzéssel.
Véleményemet a környezetemben tanult emberek kínlódásaira alapozom, meg arra, hogy anno milyen hamar sikerült - hozzájuk képest - megtanulnom egy nem-antik géppel. Még annál is zavart - kezdőként - ez a marha nagy tehetetlenség, késés.
Az is szempont szerintem, hogy az ember gyorsan tanuljon.
Prudentbear
KB. ugy néznek ki ezek a modellek mint ahogy leirtad,természetesen senki sem lessz mürepülö pilota ezekkel a gépekkel de repül,barátkozik ismerkedik a repüléssel és jöhet a komolyabb gép.
Az is szempont szerintem, hogy az ember gyorsan tanuljon Szerintem a lényeg hogy szórakozzon és örömét lelje a repülésbenn az is akinek nincs szimulatorja, segitötársa vagy éppen anyagi lehetösége egy ARF modell,minimum 8 cstornás computerrádió 10ccm feletti szupermotor 100A peak töltö mindenféle funkcioval,startláda,starter, vastag pénztárca egy üveg-carbon-kevlár csodabogár vásárlására és egy terepjáro Mercedes a 15 éves feneke alatt.
prudentbear
2003-09-02, 13:25
utóbbit nem értem.
prudentbear
2003-09-02, 13:43
azt, hogy jön ez ide.
Mindannyian tudjuk - úgy érzem - hogy a repülés öröme nem a technikai bonyolultsággal vagy a pénztárcával arányos.
prudentbear
2003-09-02, 13:45
A gyors tanulás nem azt jelenti, hogy valaki ki van vastagon stafírozva drága technikáva (sőt, ez eleinte nehezíti és lassítja a tanulást)
hanem jól megválasztott, hatékony eszköztárat vet be. Én így látom.
Azt akartam abrázolni hogy lehet magasszinten is modellezni megfelelö befektetéssel és lehet bagatell öszegért is repülni és szorakozni. Ennek semmi köze a tanulás gyorsaságához. Természetesen mindenki ugy tanul vagy szorakozik ahogy neki tetszik. Ezért javasoltam ezt a megoldást mint alternativát és nem mint a tanuláshoz vezetö legrövidebb utat. Remélem nem gondold hogy káros ha valaki szorakozva megbátorodik, tudja hogy reagál a modell a közeledö vagy távolodó modellre és ha kedvet kap majd jöhet a következö lépés sokkal bátrabban és magabiztosabban. Szerintem mindenki az izlése és az anyagi lehetöségei szerint választja meg az utat.
repülés öröme nem a pénztárcával arányos.Az öröme nem de a lehetösége annál inkább
prudentbear
2003-09-02, 14:04
Persze. :)
Az elsö RC modellem 2Futaba szervo 1000 cseh korona és egy pár kristály 10 DM be került,a rádiót és a modellt mondhatni ingyen barkácsoltamm össze.De repült és én boldog voltam lehet hogy több örömet szerzett mint most a Saito 130 motor és a computerrádio.
prudentbear
2003-09-02, 14:25
Nekem is hasonló volt :)
S-19 csodaszervók, (lassú, nagy, nehéz), Brand Elektronik 15-20 éves rádió.
A balansz T-vezérsík elfordulási tengelye hátul (mert nekem olyan volt ám 8) ) egy hústű volt, egy alumínium U alakon ment át. A bowden régi Bergman cső volt, dróttal.
És te is boldog voltál amikor repült :!: :!: :!: :!:
mmormota
2003-09-02, 15:32
Mint kezdő szólnék hozzá (bár sajnos nem fiatal kezdő...).
Nyilván nagyon sok lehetséges kezdés van, én talán éppen a kezdeti pozitív élmények hatására horogra akadtam, további modelleket építek, elmegyek rendezvényekre, próbálok jobban megtanulni gépet vezetni.
Nagyon gyorsan sikerült eljutnom odáig - oktató nélkül - hogy repült a modellem, és nem ért komolyabb kár.
- FMS szimulátor
Ez az ingyenes szimulátor program rengeteget segített. Először joystickkel, majd egy végtelenül egyszerű kábellel és a hangkártyára csatlakoztatott valódi távvezérlővel gyakoroltam. Találtam a szimulátorhoz pont olyan gépet, mint a valódi modellem. Megtanultam vele vezetni a távolodó és közeledő modellt, a leszállást, most műrepülő figurákat tanulok vele. Az igazán veszélyes manővereket, valamint a vészhelyzetekből történő mentést nem is nagyon lehetne máshogy begyakorolni komoly károk nélkül.
- EPP elektromos hab modell tolólégcsavarral (wing)
Talán a legolcsóbb, egy kitet kevés munkával össze lehet rakni. Sokkal kevésbé törékeny, mint a más anyagból készült modellek, szinte megsemmisíthetetlen. Ha mégis sikerül eltörni (tényleg nem könnyű), akkor pár perc munkával, CA ragasztóval meg celluxszal javítható, és repül tovább.
SzaboPSz
2004-11-07, 00:03
Én kb fél éve kezdtem "repülni". A klubban, az egyik öreg motoros eladta nékem egy régi F3j kat gépét 6000 HUF-ért. Igaz a törzs kb 3 helyen volt eltörve, de relative könnyű volt. Magassági, oldal kormány, és féklap volt rajta. Kétszer repültem vele, klassz volt míg össze nem törtem egy cseppet. Hát abban a kategóriában is lehet háton repülni 8) . megragsztottam, azóta nem repültem. Nagyon körülményes F3j vel kezdeni (zsinór, csörlő, termikes idő, ...stb) de kezesbárány az égen.
Most a kistesóval (HLG) vannak komoly terveim. Csak gyúrnom kell hozzá válra.
Álmom egy kis slow flyer!!
Álmom egy kis slow flyer!!
Szia! építs egy AndNow-ot! Az elég nyugis
SzaboPSz
2005-01-25, 10:38
Hol tudok tervrajzot szerezni?
Hol tudok tervrajzot szerezni?
Talán a honlapomról :) :idea:
Sziasztok!
Még nincs egy éves a modellező múltam, a kezdet egy minirc.hu-s Transcend volt... sokat kibírt :wink:. Most egy E-Starter, és egy Formosa a géppark, meg egy J3F a polcon, motorra várva...
Aki nem akar sokat kínlódni, szerintem egy E-Starter beszerzésével nem hibázhat!
Viszonylag drágán indultam, az adó+gép+szervók, szabályzó, akksi, kb 100e Ft-ból jött ki. (rafináltabbak olcsobban kezdenek :oops:) Gépenként kb 30-40e Ft az építés, de ezek biztosan repülnek és megvan az a kezdeti sikerélmény, amiről mormota ejtett szót!
Most, hogy már van fogalmam a repítésről, bele mernék vágni egy saját építésű modellbe. Csak az után, hogy tudom, hogyan kéne neki majd repülnie...
Röviden az én elgondolásom: ARF, majd utána az épített gép...
Üdv: Vasix
1./ Egyedül nem kifizetődő elkezdeni!
/Ismerek néhány "KOMOLY" RC pilótát aki nem tud beállitani egy "EGYSZERÜ" Szab. rep. modellt se pedig ő már mindent tud.
2./ Én a szakkörben a srácokkal "GÉM" nevezetü antik modellt épittetek és a sikerélmény nem marad el sohasem.De az első repülés előtt be kell állitani hogy öröm legyen a munka eredménye és nem "üröm", csalódás, és elfordulás
3./ Ezeket a félkész modelleket Münnich Gyula árulja kemény 3000 Ft-ért.
Üdv.: A JANI
Sziasztok!
Tudna valaki ajánlani egy tervet egy (lehetőleg elektromos) repcsihez,
amivel meg lehetne tanulni repülni?
Hello
Olvad el a linket
http://forum.rcmodell.hu/viewtopic.php?t=699&start=0
Ott a terv is
Sziasztok!
Tudtok ajánlani elektromos trénert?
szia A JANI!!!
te hol jartal szakkorre hol lehet es mennyiert???
:shock: :shock:
vBulletin® v4.2.5, Copyright ©2000-2022 vBulletin Solutions, Inc.