PDA

Teljes verzió megtekintése : fedélzeti vezérlő/FPV rendszer és vevő érzékeny kapcsolata - egy kezdő kérdései



bivanbi
2014-02-12, 18:50
Sziasztok,

most kezdem összerakni fejben, hogy hogyan működik egy ilyen rendszer. Rögvest eljutottam a PPM és RSSI fogalmakig. Azt is megállapítottam, hogy ha nem akarok szanaszét kábelezni, akkor lehetőleg PPM-et használok a vevő és a vezérlő (autopilot, OSD) összekötésére. Majd felütöttem a vezérlő manualját, és megállapítottam, hogy a vezérlő csak az alap négy csatornát ,,adja tovább'' a szervók és az ESC felé. De mi van, ha nekem a repülőn vannak további irányítandó mechanizmusok? A vevő a ,,nem PPM'' portján kiadja a portnak megfelelő csatornákra a jelet? Esetleg tipusfüggő a vevő viselkedése ebben a tekintetben? Ha a vevő kizárólagosan vagy PPM üzemmódban működik vagy ,,normálisan'', akkor nincs más lehetőségem mint szorgalmasan összekábelezni?

Köszi,

Ltomi78
2014-02-12, 19:18
Szia.

Eleg nagy kavar van nalad :D...szerintem kezd azzal hogy leirod milyen vevod es autopilotad van...es milyen radiot használsz az irányítása. így sokkal könnyebben tudunk neked majd segíteni. ;) ;)
Kerlek addig fel ne szalj! :)
valamint javaslom hogy nézd át a kezdőknek szóló topikot mert a moderátorok úgy is át fognak pakolni oda

Ltomi78
2014-02-12, 19:28
Bocsi..mar ertelwk :)...szerintem ha olyan vevod van amin van kulon ppm jel kimenet attol mrg a tobbi csatorna a vevon ugyanugy el es mehet s servok fele...de a profik majd kijavitanak

csomy
2014-02-12, 20:24
Jól látjátok!
A vevőtől függ, hogy a PPM mellett kiadja-e a sima szervó csatornákat is.
Jobban mondva, van már olyan, ami ki is adja.
A vezérlőbe értelem szerűen csak az megy be, amire szüksége is van, a többit függetlenül tőle kötjük. Pl csipogó, fékszárny, világítás, futómű.
Nem nagy kaland egyébként a csatornánkénti kötés sem. Valahol szerintem még biztonságosabb is, mert adott mennyiségű értelmes adatra nagyobb csatlakozó felület esik. Több tű nehezebben esik le, mint egy, és ezekkel az apa-apa 10cm-es kábelekkel gyerekjáték az egész. Főleg ha egyet normálisan, egyet meg hosszába kötsz be, hogy a 3 ér 3 jelet vigyen át. Nem kell mindig a +t meg a -t is átvinni.

bivanbi
2014-02-12, 22:23
egyet normálisan, egyet meg hosszába kötsz be, hogy a 3 ér 3 jelet vigyen át.


köszönöm, ez remek ötlet!

a robot pitlab lesz (5 csatornát kezel ebből két csűrő), a rádióm hitec A9, és ha akarok RSSI-t, akkor a legegyszerűbb az utángyártott (HK és tsai) vevőt használni, amiből 8 csatornásat találtam még csak.

Pl: http://hobbyking.com/hobbyking/store/__42310__FrSky_Delta_8_2_4Ghz_8CH_Multi_Brand_Rece iver_D8_V8_Futaba_S_FHSS_FHSS_Hitec_AFHSS_Compatib le.html

Úgy látom, hogy az RSSI csak PPM-mel együtt értelmezett. Viszont ha nem hajlandó PPM mellett kiadni a többi csatornát a szabadon maradó 6 porton, akkor meg vagyok lőve.

bivanbi
2014-02-12, 22:24
Eleg nagy kavar van nalad :D
Kerlek addig fel ne szalj! :)

nincs olyan nagy kavar mint ahogy a fogalmazásgátlóm alapján gondolnád. :) Nem ment el a józan eszem, kizárólag szimulátoron és a mikro quadkopterrel repdesek egyelőre. :D

Ltomi78
2014-02-12, 22:37
Ok jogos :)mar tudtam olvasni a sorok kozott...remelem osszeall a rendszer...udv a klubban! ;)





Eleg nagy kavar van nalad :D
Kerlek addig fel ne szalj! :)

nincs olyan nagy kavar mint ahogy a fogalmazásgátlóm alapján gondolnád. :) Nem ment el a józan eszem, kizárólag szimulátoron és a mikro quadkopterrel repdesek egyelőre. :D

bivanbi
2014-02-12, 23:50
Lehet, hogy megvan a válasz a kérdésemre:

http://fpvlab.com/forums/showthread.php?11969-Aurora-9-ppm-rssi&s=bca42a82b41775c8e82c17966b61a049&p=276408&viewfull=1#post276408

Azt írja, hogy az alsó négy kimenet ugye foglalt (PPM-RSSI és a jumper további két port), de a magas 4 porton továbbra is jön a PWM jel. Egy próbát megér nekem.