PDA

Teljes verzió megtekintése : Távról kapcsolható funkciók



pontyika
2005-09-01, 22:07
Sziasztok!

Nemrég ledekkel aggattam tele az E-starteremet jó kis éjszakai reptetések reményében... :)
Jelenleg csak a földön kapcsolható ki-be a fény egy egyszerű kapcsolóval. Létezik valamilyen elektronika arra, hogy a távról, mondjuk a behúzható futómű csatornáját használva lehessen ezt kapcsolni? pl felszálló-leszálló fénye...stb.
A rádió ecleapse 7, a vevő 8 csatis
Ha valaki tud kapcsolási rajzot, vagy bármi infót ezügyben, az ne kíméljen. :D

Előre is köszi, üdv: pontyika

Spec
2005-09-02, 07:48
Nem akarok bele ugatni a nagyok dolgába de ahol mechanika mozog oda könnyel lehet tenni 1 mikro kapcsolót, egyszerű kapcsolód helyet.
Kiengedet futómű esetén zárja az áramkört behúzottnál nyitja, és még energiát se fogyaszt

mmormota
2005-09-02, 12:33
Pl egy szabályozó, akár a legkisebb teljesítményű is alkalmas erre. Még szabályozhatod is a fényerőt... :lol:

Ha építeni akarsz, a neten lehet találni PIC-cel kivitelezett többcsatornás kapcsolókat.
http://www.geocities.com/ilufa/RCC_E.htm
Ha nagyobb teljesítmény kell, ki lehet egészíteni egy hexfettel.

pontyika
2005-09-02, 22:31
Kösz a válaszokat.
A szervóval mozgatott kapcsolót én is próbáltam már, de szeretnék vmi egyszerűbb és mechanikamentesebbet. Te is erre gondoltál Spec?
A szabályzó jó ötlet, de szerintem megpróbálom az építést, kösz a linket mmormota!
Serinted egy mechanikailag sérült (fogaskerekek) szervó eletronikáját át lehetne alakítani, ha a szervómotor tápkábeljére rakom a ledeket?

Amúgy annyira tetszik az égen, hogy már villogó fényeket is szeretnék.... :lol: :lol: :lol: Erre esetleg vmi ötlet?

üdv: pontyika

pontyika
2005-09-05, 11:35
mmormota!

A ledeket külön akksiról szeretném működtetni, mert viszonlag magas az áramfogyasztásuk (12*20mAh), és félek, hogy az elektronika áramellátás nélkül marad. (egyébként robbanómotoros a gép)
Ha a vevő az egyik csatornán már megkapta a 4 cella betápot, és a világítás szabályzóján keresztül kap még 5 V BEC-et, akkor mi fog történni? Ez párhuzamos, vagy soros kapcsolás?? :?: :oops: :oops:

DiamantTomi
2005-09-05, 11:58
Ha a vevő az egyik csatornán már megkapta a 4 cella betápot, és a világítás szabályzóján keresztül kap még 5 V BEC-et, akkor mi fog történni?
Nagyon jó hogy gondoltál erre :!: :wink:
Ebben az esetben a szabályzó bec-ét ki kell iktatni és a szabályzó áramköre kapja a 4 celláról a tápot, ennek nem nagy a fogyasztása, a ledek pedig a külön tápról.
A szervóból kitermelt áramkör is jó lehet ha elbírja a led mennyiséget :D
Ebben az esetben persze a BEC-ről kapja a tápot.És arra vigyázz hogy ugye a motor két irányba forog a szervón azaz két irányba is folyhat áram.A led-nél pedig megadják a max. feszültséget záróirányban. Afölött nem szereti :lol: (bár az az érzésem az 7V felett lehet)

gb
2005-09-27, 00:17
Én már csináltam ilyet.
Egy alap szervóból kiszedtem a motort, és a helyére betettem a párhuzamosan kötött egyforma LED-eket, sorbakötve egy diódával és egy előtétellenállással. A LED-ek számát és az ellenállást ki kell számolni.
Ha a LED-eket egymással szembe is bekötöd, pl. a felét fordított polaritással és más színben, a védődiódát elhagyva, akkor az adott csatorna irányváltásával a világítás színét is megváltoztathatod.
Ha a szervó tápvezetékét kihúzod a csatlakozójából, a test vezetéket pedig lepárhuzamosítod, akkor erre köthetsz külön akksit is, annak a feszültségét figyelembe véve.
Persze az egészet kellő körültekintéssel, mert egy sikeres elkötéssel kárt tehetsz a többi elektronikában.

ezree
2006-02-02, 21:43
A Klubélet/HHH rovatban keresd PIGI-t. Van kész megoldása. Villogtatós és egyszerű kapcsoló is.

vagy...
Keress rá az OPTOGLO II-re a WEB-en. . Akár ezt is megépítheted. A kapcsolást végző opto eszköz igény szerint cserélhető (Én az eredeti kapcsolás szerinti 4A-es helyett, 300mA-es opto eszközzel építettem meg.) Valójában izzításhoz terveszték, de bármit tudsz vele kapcsolni.

Fezo
2006-02-12, 07:37
Hello

a weboldalamon van ilyen kapcsolás

1ch-át felhasználva lehet kapcsolni bármit akár fényképezőgépet is
jelen estben akár ledeket külön tápról

az oldalon a kapcsolások menüpont alatt találod meg R/C switch néven
1etlen egy ic kell hozzá cd 4013 és kész is

remélem tudtam segíteni

fezo
http://www.fezo-rc.atw.hu

Stomi
2006-02-12, 16:15
Létezik valamilyen elektronika arra, hogy a távról, mondjuk a behúzható
futómű csatornáját használva lehessen ezt kapcsolni? pl felszálló-leszálló
fénye...stb.
Ajánlom az alábbi témát:
Navigációs fények RC modellen (http://forum.rcmodell.hu/viewtopic.php?t=14260)

Igaz drágább lehet a fenti megoldásoknál (főleg, ha bontott alkatrészeket
használsz), de erre lett kitalálva.

pigmanus
2006-02-12, 18:03
Hello
Ha esetleg nem akarsz építeni akkor : http://forum.rcmodell.hu/viewtopic.php?t=13734 megtudom neked csinálni ,hogy külön akksiról menjen, még villogtatni is tudod a ledeket...Ha értdekel írj privátot/mail-t