PDA

Teljes verzió megtekintése : Szabályzók általánosan



b.zoli
2005-12-27, 17:56
Sziasztok!

Végig olvastam a szabályzókról szóló írásokat, de sehol sem találtam konkrét, átfogó leírást a szabályzókkal kapcsolatban, ezért megkérnélek benneteket, hogy írjátok le komplett egy írásban mi a funkciója, mivel vannak összekötetésben, valamint milyet érdemes venni, nektek melyik vált be. Valami képem van a fent említett dolgokról viszont azt szeretném ha Ti mint a modellezés mesterei beavatnátok mélyebben.
+
Kérdés, amikor egy szabályzóhoz azt írják, hogy 300 motorhoz való, akkor ez szentírás? Vagy rányomhatok egy 400 mocit is?


Segítségeteket előre is köszönöm. :)

deba
2006-01-22, 19:26
Szia Zoli,

amit én tudok, azt villamosmérnökként tapasztalom, de leírom:

A szabályzónak több feladata van:

1. Az akkumulátor feszültségét stabilizálni, és ezzel a stabil feszültséggel ellátni a vevőt, meg a szervókat.
2. A vevő felől jövő jelből a motornak nagyfrekvenciás váltakozó feszültséget előállítani (azért kell nagyfreki, hogy a veszteség kicsi legyen, és a motor így valójában mindig a teljes akkufeszt megkapja, de hosszabb-rövidebb ideig)
3. Akkufeszt figyelni, ha lecsökken, akkor a motor ne kaphasson tovább feszt, hogy a gépet le lehessen hozni vitorlázva. Elvileg elképzelhető, hogy vitorlázással is lemerítsék az akksit teljesen, de akkor igen sokáig kell fennt maradni.

A motor vezérlése amúgy érdekes dolog, hogy mért nagyfrekivel történik, ha arra is kiváncsi vagy szívesen leírom, de az már egy fokkal több ismeretet és nagyobb terjedelmű hozzászólást kíván.

deba
2006-01-22, 19:35
Ja: a szabályzó mérete erősen függ a rajta átfolyó áramtól.
Egy 280-as motor elmegy pl a JES 006-al, de szerintem a 300-as már csak JES 12-essel bír menni. Sőt, még a motorok sem egyformák, és nem logikusak. Pl a 300-as motor ugyanakkora mint a 280-as, mégis teljesítményben sokkal nagyobb (természetesen fogyasztásban is). Most, hogy összeraktam az Easy Staromat, a 400-as motort összehasonlítottam a Bellanca 480-asával, és a 400-as nyert, mind fordulatban, mind húzóerőben a Ghünter csavarral. Egyszerűen a motorok más munkaponton dolgoznak jól (más fordulat, áramfelvétel, feszültség, nem beszélve a légcsavarokról). Nem törvényszerű, hogy a nagyobb motor feltétlenül jobb választás a tuninghoz, valószínűleg optimalizálni kell, és légcsavart, repülési sebességet, szabályzót megválasztva kell ezt megtenni.

A 3-as pontot kiegészíteném még azzal, hogy az akku típusának megfelelően a mélykisütést meg kell akadályozni. Ez Nixx akksiknál egyszerűbb, Lixx-nél bonyolultabb és fontosabb feladat.

Yeti
2006-01-22, 19:41
Kérdés, amikor egy szabályzóhoz azt írják, hogy 300 motorhoz való, akkor ez szentírás?Támpont. Nem szentírás.

easycopter
2011-05-11, 17:05
Sziasztok
kérdésem az lenne hogy
ha van 2db max 10 amper felvételü mocim, akor azt párhuzamossan ráköthetem e egy 20 anperes szabira.
(kefés motorokrol van szó. 300-as)

DiamantTomi
2011-05-11, 17:39
kötheted

easycopter
2011-05-11, 18:30
KÖszke simán párhuzamossan.?

mmormota
2011-05-14, 01:31
KÖszke simán párhuzamossan.?


Igen.

GmS
2012-01-03, 21:51
Sziasztok .

van egy RTF ben vásárolt Cessna gépem , abból kiszereltem a motort, szabályzót , volt benne egy 650mAh Nimh aksi , ha most az aksit kicserélném nagyobbra akkor a szabályzót is ki kell ? ha jól emlékszem 370es kefés motor van benne 30A szabival ...
Hajót építenék és nagyobb aksit szeretnék bele , súlya annyira nem számít ...

Mi lenne a legnagybb akku amit belerakhatok ?
pl ebayen van 9000mah 1,2V cella is abból 8db ? ;D hülye ötlet?

csancsi
2012-01-04, 12:04
Bármekkora kapacitású akksit ráköthetsz, még az akksi típusa sem számít. A feszültség egyezzen meg nagyjából (+-15%), és hogy hány C-vel akarod tölteni/meríteni.
Nem hülye ötlet, ha a hajódnál nem számít a súly. Csak nem etetőhajó lesz?

GmS
2012-01-04, 15:23
Bármekkora kapacitású akksit ráköthetsz, még az akksi típusa sem számít. A feszültség egyezzen meg nagyjából (+-15%), és hogy hány C-vel akarod tölteni/meríteni.
Nem hülye ötlet, ha a hajódnál nem számít a súly. Csak nem etetőhajó lesz?



ezek Nimh cellák, van C meg D újratölthető elem is azokban gondolkodom , és van töltés vezérlő is 5 dolcsiért , csak a megadott bemeneti feszt kell biztosítani ...

igen , etető hajó lesz , de olyan Mocsárjárós kialakítás .. ha sikerül ... Első gépem lenne ... :)

csancsi
2012-01-04, 15:55
Ha Nimh cellák, akkor össze tudod rakni belőle a régivel megegyező feszültségű pakkot. Hosszú ideig kell tölteni majd, de ez egy horgásznak nem lehet gond...
Viszont ha mégis a Lipo mellett döntenél, akkor rendeld meg ezt:

http://www.leaderhobby.com/product.asp?ID=9394001225593

10000mAh nem lehet kevés, és csak 766 g. Gyorsan is tudod tölteni. Az ára még postával is baráti.

USA-ból rendelt cuccoknál figyelj a hálózati feszültségre. Ők csak fele annyira feszültek, mint mi, de sokszor kínálnak 230 V-os változatot is. :)

GmS
2012-01-04, 16:14
Ha Nimh cellák, akkor össze tudod rakni belőle a régivel megegyező feszültségű pakkot. Hosszú ideig kell tölteni majd, de ez egy horgásznak nem lehet gond...
Viszont ha mégis a Lipo mellett döntenél, akkor rendeld meg ezt:

http://www.leaderhobby.com/product.asp?ID=9394001225593

10000mAh nem lehet kevés, és csak 766 g. Gyorsan is tudod tölteni. Az ára még postával is baráti.

USA-ból rendelt cuccoknál figyelj a hálózati feszültségre. Ők csak fele annyira feszültek, mint mi, de sokszor kínálnak 230 V-os változatot is. :)



1000 köszi :)

Young Boys
2012-01-28, 21:15
Lenne egy kérdésem...
2 motort ami nem kefés...(3 fázisú motorok ugyebár)
Rá tudom e kötni 1 szabályozóra...
Ill. arra a szabályozóra 2 db akkumulátot...
A motorok 20 Amperesek a szabályozó 80 Amperes...
YB

mmormota
2012-01-29, 07:56
2 motort ami nem kefés...(3 fázisú motorok ugyebár)
Rá tudom e kötni 1 szabályozóra...

Nem ajánlott. Egyes esetekben - főleg kisebb teljesítményű motorokkal - működik ugyan, de az eredmény bizonytalan. Indításnál gyakran csak egyik motor pörög fel, a másik csak rángat.
Mivel a szabályozók nem drágák, jobb kettőt betenni mint bizonytalan megoldással kísérletezni.


Ill. arra a szabályozóra 2 db akkumulátot...

Ennek semmi akadálya. Két egyforma és azonosan feltöltött akku párhuzamosan köthető, ekkor a feszültségük megegyezik egy akku feszültségével, a mAh-ban mért kapacitásuk pedig összeadódik.
Példa: két egyforma 3s 1000mAh 20C akkut párhuzamosan kötve, az eredő pakk adatai: 3s 2000mAh 20C.

Young Boys
2012-01-29, 14:08
Nos amennyire szakmám szerinti ismereteim nem csalnak akkor a 3 fázisú motorokat simán lehet párhuzamosan kötni...
A lényeg hogy a teljesítményük tekercselésük azonos legyen...
Itt is arról van szó hogy két teljesen egyforma motor lenne párhuzamosan kötve...(http://www.modellhungaria.hu/elektromotor-power-hd353605-kv1520-p-13252.html)
A tekercsek azonos pontjait kötném párhuzamosan...
A szabályozó:
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__18465__Birdie_80A_Brushless_ESC_Opto_.html
Az akkumulátort csak azért kérdeztem hogy az elektronikát nem zavarja e meg ha két pack kerül rá...

GPeti
2012-01-29, 18:38
Ez NEM háromfázisú motor mint amilyen a hálózati 3fázisú fűrészgép stb. motor, szerintem erre gondoltál de köze sincs hozzá.

Young Boys
2012-01-30, 12:25
Ez NEM háromfázisú motor mint amilyen a hálózati 3fázisú fűrészgép stb. motor, szerintem erre gondoltál de köze sincs hozzá.

Igen arra gondoltam de idő közben hála Zoli72-nek megértettem ezen motorok működését és hogy a 2 motor párhuzamos kötését mi akadályozza meg...
Viszont léteznek olyan motorok amelyeket szerintem simán lehet párhuzamosan kötni mivel külső jeladósok(hall cellával érzékelik a forgórész helyzetét nem pedig a tekercsel) és nem belső...
Ennek még utána kell néznem...
YB

GPeti
2012-01-30, 16:44
Sajnos ezzel a módszerrel mégúgy sem működik a dolog.

Young Boys
2012-01-30, 17:21
Sajnos ezzel a módszerrel mégúgy sem működik a dolog.



Értem...ill nem...de ez már az én gondom...
YB

csancsi
2012-01-30, 18:12
Szenzoros BL motorral működne esetleg? Persze hozzá való szabályzóval

mmormota
2012-01-30, 18:37
Szenzoros BL motorral működne esetleg? Persze hozzá való szabályzóval


Nem.

kicsiii
2012-01-30, 23:09
SZiasztok.

Először is elnézést szeretnék kérni, ha hülyeséget kérdezek és ha épp rossz helyen, de sajnos nem vagyok hozzáértő, ezért nem találtam ennél a fórumtémánál megfelelőbb helyet a kérdésemhez.

Szeretnék készíteni magamnak egy kamera slidert. Amit egy körbeforgó rc szervóval, vagy egy 2RPM 12V /Motorral szeretnék mozgatni. Namost a gondom az, hogy nem tudom, van e megoldás ezt a motort vagy szervót időre vezérelni. Pl.: 5 másodpercenként tegyen egy bizonyos fordulatot, vagy 10 és így tovább... Hasonló dologra gondolok, mint itt a videón: http://vimeo.com/12120373
Viszont itt folyamatos a mozgás. Nekem olyanra lenne szükségem, ami időzíthatő, hogy a fotózás pillanatában ne mozogjon a készülék.
Nagyon fontos lenne , ha megtudnám a választ.
Remélem nem kérdeztem túl nagy hülyeséget, és előre is köszönöm az időtöket.
Üdv,
Gábor

kicsiii
2012-02-02, 15:22
Nincs ötlet? :(




SZiasztok.

Először is elnézést szeretnék kérni, ha hülyeséget kérdezek és ha épp rossz helyen, de sajnos nem vagyok hozzáértő, ezért nem találtam ennél a fórumtémánál megfelelőbb helyet a kérdésemhez.

Szeretnék készíteni magamnak egy kamera slidert. Amit egy körbeforgó rc szervóval, vagy egy 2RPM 12V /Motorral szeretnék mozgatni. Namost a gondom az, hogy nem tudom, van e megoldás ezt a motort vagy szervót időre vezérelni. Pl.: 5 másodpercenként tegyen egy bizonyos fordulatot, vagy 10 és így tovább... Hasonló dologra gondolok, mint itt a videón: http://vimeo.com/12120373
Viszont itt folyamatos a mozgás. Nekem olyanra lenne szükségem, ami időzíthatő, hogy a fotózás pillanatában ne mozogjon a készülék.
Nagyon fontos lenne , ha megtudnám a választ.
Remélem nem kérdeztem túl nagy hülyeséget, és előre is köszönöm az időtöket.
Üdv,
Gábor

GPeti
2012-02-06, 19:56
PLC.