|
Sallala
|
 |
« Dátum: 2005-06-09, 00:51:25 » |
|
Sziasztok!
- A hétvégén kipróbáltam a barátom nitrós autóját. (modellezni akarás egyből rámkattanás)
- Elkezdtem gondolkodni egy saját építésű autón, aztán valahogy a repülők felé kalandoztam el a neten. Úgy találtam, hogy egy repülőt építeni sokkal egyszerűbb és olcsóbb. (teleszkópok, kardánok, csapágyak, kormányzás, differenciálmű stb. helyett egy törzs, szárny fából+papírból, pár mini szervó és kész) Kérdés 1: jól gondolom mindezt?
- Van itthon egy MOKI Papirusz A/1 mondhatni bontatlan csomagolásban. (Annak idején a technika szertárból elkértünk kettőt egy barátommal, de aztán rám maradtak. Az egyiket még kiskoromban megépítettem, aztán össze is törtem...) Arra gondoltam, kis átalakítással építhetnék belőle egy kezdetleges RC vitorlázót. A vízszintes vezért kellene "felcsapódósból" rögzített+mozgatható_rész-re alakítani. Kérdés 2: Mi a véleményetek erről az RC Papirusz ötletről?
(Kérdés 2b: ha MOKI-ra keresek, vagy mhsz vagy papirusz stb. alig találok pár oldalt a neten. Feltegyem az építési dokumentációját valahova?)
Ha jól gondoom, kell egy adó, hozzá való vevővel, legalább két szervo, akku és kvarcok. Körülnéztem a modell.hu oldalon. Van egy GWS 4 csatornás adó plusz vevő hozzá 11E-ért. És vannak 3E Ft körül GWS mini szervók. Kérdés 3: Ezek megbízhatóak/jó választás lehet számomra? (Megnézni, hogy egyáltalán hogy működnek ezek, tapasztalatot szerezni). Az adó hatótávolságáról nem találtam infót. Ez hány méter lehet?
Ha a fentiek alapján egyáltalán van értelme: Kérdés 4: hova szerelhetem fel a vevőt és az akkumlátort no meg a nehezebb alkatrészeket egy repülőgépre? Mindegy, csak a tervrajz alapján kijelölt helyen maradjon a súlypont, és a terhet a szárny elbírja? Vagy ilyen hozzánemértéssel ne is gondolkodjak repülőépítésen?
Valószínűleg, ha kicsit tovább kutakodnék a neten vagy itt a fórumon, választ találnék erre a kérdésemre. De felteszem, maximum nem válaszoltok. Kérdés 5: Azokon a fotókon, ahol jól kivehető volt a repülő, két szervót láttam. Az egyik a vízszintes vezérsík szárnyait/füleit (mi a neve?) mozgatta fel/le, a másik pedig a szárnyakon lévő "kis szárnyakat" mozgatta ellentétesen.
Nyilván, ha a szárnyakat ellentétesen mozgatom, akkor a repülő a törzsével párhuzamos tengely körül forogni fog. A vízszintes vezérsík mozgatásával pedig a szárnyak síkjához képesti repülési szöget lehet módosítani. De akkor ezekkel a gépekkel hogy lehet kanyarodni? A repülő az élére fordul, majd vízszintes vezér szárnyaival fordulok és vissza vízszintesbe? MIért nem a függőleges vezérsíkot forgatják a szervók?
Ha nagyon hülyeséget kérdeztem, nyugodtan írjátok azt, hogy hülyeség, ha olyat, amire majd rájövök ha még pár napot net előtt töltök, akkor írjátok meg, hogy majd rájössz!
A többi kérdésemre várom válaszotokat :-) Üdv, Sala
|
|
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
|
Yeti
|
 |
« Válasz #1 Dátum: 2005-06-09, 11:53:13 » |
|
1: Ha a gép nem nagy (mondjuk támpontnak: <2m; <2kg), akkor igen, de egyébként döntsd el, hogy mi kell, nézd meg az árát, add össze! 2: A papír repcsi súlya a határon van, valószínűleg az RC-s felszereléssel túl is lépnéd, főleg, ha nem akarsz sokat költeni rá. Szerintem másold le a gépet 3mm-es depronból. Persze ennyi erővel építhetnél egy rendes vitorlázót is. (Azért próbáld ki! Modellezés = kisérletezés!  ) 3: A távlati terveidtől függ. Ez a legalsó kategória (az adó-vevőt illetően, szervónál ebben a méretben szerintem mindegy) Ha modellezni szeretnél, vegyél rendes felszerelést, legfeljebb eladod később féláron. A veszteség így is kb. egy gagyi holmi ára, amit csak a kukába tudsz majd tenni, ha már nem kell. Nézz körül az Adok-veszek rovatban is :!: 4: Lényeg a súlypont + praktikus megfontolások (lásd később) - szabadon dönthetsz. 5: Magassági kormány, oldal kormány, a szárnyakon pedig a csűrők vannak. Úgy működik, ahogy gondolod, de a gépet nem kell a függőlegesig dönteni. Magassági mindig van, ehhez jön az oldal vagy csűrő, vagy mindkettő. Az oldal ill. csőrő kormányok alkalmazása az adott gép típusától függ. Ez olyan mint, hogy: "Miért a járművek első kerekét kormányozzák, és miért a targonca hátsó kerekét?" Ajánlom, hogy olvasd el ezt a könyvet: Hársfalvi Sándor:Repülőmodellezés I. Megtalálod a www.origomodell.hu boltjában, vagy kikölcsönözheted a BME-OMIKK könyvtárból. Konkrét eszközökkel, márkákkal kapcsolatos kérdések esetén érdemes a FÓRUM keresőjét használni.
|
|
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
|
gavegame
|
 |
« Válasz #2 Dátum: 2005-06-09, 15:04:29 » |
|
Én is korábban repültem ilyen papirusz géppel.nem volt rossz gép,sőtt nagyon is bírta a nyúzást.  A legegyszerűbb törzset kellene választanod ami könnyű és gyorsan kész,és kevésbé sérülékeny.Szerintem egy HAnz típusú törzset kellene csinálnod(A topic itt van alattunk és benne van egy net cím ahol megtalálod a tervet)Csak mondjuk széncső helyett jó T vagy I szelvényben futó fenyőléc is.AAA méretű aksik 4-es vagy 7-es(attól függ elektomos vagy hagyományos vitorlát akarsz.)2 db micro servo,vevő(ne pont micro mert kicsi a hatótáv,bár ez változó)Motor+szab,ha elektromosat akarsz.  De ha még Depronból csinálod meg a szárnyat akor még könnyebb lesz=>tehát lassabb is lesz.  Szebályosan úszni fog a levegőben.Ha még kérdésed van akkor írj nyugodtan.  Ha sima vitorla akkor aksi:1500Ft,vevő:9000(Rex 7jeti,jó hatótáv,vagy rex 4 7000Ft),2db micro servo:6000Ft,ha elektromos akkor motor+szab:8000Ft,ezek csak hozzávetőleges árak,változhatnak persze. 
|
|
|
|
|
Naplózva
|
Hangárban:06-70-32-52-876,
|
|
|
|
Sallala
|
 |
« Válasz #3 Dátum: 2005-06-11, 11:31:39 » |
|
Köszönöm a válaszokat!
Na, akkor egy kicsit pontosabban a gépről, aki nem ismerné: Tehát ez egy jó öreg MHSZ MOKI gép, A/1-es, Papirusz nevű modell.
Szárnyfesztáv: 125 cm Szrányfelszín: 15,5 dm2 Röpsúly: 226 g
A szárnya kartonpapír, egy fenyő fő és segédtartóval. Vízszintes csillapító hungarocell lap, függőleges vezérsík balsalap.
Gavegame: Megvan a teljes készlet, tehát a dobozban található anyagokból építeném össze. Ez törzsnek egy T alakú fenyőlécet tartalmaz. Egyenlőre motor nélkül szeretném.
Mert ez a gép még elbírna egy motort is? Van valamilyen szabály, vagy egyszerűsített összefüggés, hogy egy X grammos gépet hány plusz grammal lehet terhelni? A tervrajzon szereplő röpsúly már a beszerelt orsúllyal együtt értendő ugye? Mert akkor az orrsúlyt még le lehet vonni az RC által adott plusz teherből. A dobozban egy kb. 40 grammos ólomnehezék van.
Yeti: Köszi a tippeket. A Repülőmodellezés I. könyvet megvettem. Hú, ez tényleg egy "kötelező" olvasmány. Kimerítő részletességgel magyaráz el mindent, és elég átfogó. De kár, hogy kis koromban nem került a kezem közé egy ilyen könyv. Mennyi tipp, tanács, és egítség van benne. Dehát nektek mondom ezt?
No, a targoncának nem véletlenül van ám hátul a kereke! Így pontosabban tud a polchoz fordulni. (De értem a hasonlat lényegét)
Letöltöttem az FMS-t. Na, kezdem kapizsgálni a lényeget. Én eddig azt hittem, hogy a szárnyakon lévő lapátokat azonos szögben mozgatják és ez szolgál az emelkedésre. (A ventillátorlapátból kiindulva jutotam erre a következtetésre) Furcsálltam is, hogy amikor nagy repülőt látok leszállni, miért lefelé állnak ezek a szárnyak.... De mostmár minden világos.
A modellt megépítem, aztán meglátom hogyan bírja a felszerelést.
Ezek szerint mikro szervók elég erősek egy ekora géphez. Rádiót (adót+vevőt) milyet? A GWS, ami nagyon kedvező áron van, megtudtam, 100-200m a hatótávolsága. Talán kisebb repüésekhez elég lenne, de lehet, hogy Yeti-re kellene hallgatnom.
Origomodellben van most 29.900-ért egy HiTec Laser 4 négy csatornás. Azt hiszem, vevő is jár hozzá és egy szervó, amit átcserélnek nekem mikróra, ha kérem. Erről mi a véleményetek? Hatótávja töb, mint 1000m, elég sokat tud, jóval többet, mint a mi nekem most kellene.
Üdv, Sala
Ui.: Bocs, hogy hosszú voltam...
|
|
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
|
Yeti
|
 |
« Válasz #4 Dátum: 2005-06-11, 14:18:47 » |
|
Az elektronika tényleg a távlati tervetdtől függ. Ha ebbe a Papiruszba szeretnél pusztán életet lehelni, akkor használt cucc, guberálás - egyértelmű. Ha neked ez egy kezdeti lépés a modellezés irányába, akkor koncentrálj az elektronikára, és ahhoz igazítsd a gépet. (Úgy értem, lehet, hogy ez a papír modell nem a megfelelő kezdő R/C vitorlázó gép.)
A papír gépbe 9g-os szervó lenne az ideális, de 15g súlyú szervókkal komolyabb vitorlázókat és kisebb motorosokat is irányíthatsz (itt súly, mint kategória értendő). Vevőkből én a JETI márkát ajánlom. A REX7-es teljes hatótávú (min. 1 mérföld). A Laser adókat dicsérik, szerintem nagyon jók kezdéshez. Ha belejössz, gyorsan kinövöd, de ezek legalább eladhatók. Azért nézd meg, hogy nincs-e jó állapotú, használt valakinek! Kérdés még, hogy milyen vevő (ha egyáltalán...) jár a távhoz, minél kisebb és könnyebb, annál jobb. A teljes hatótávúak 14g körül szoktak mozogni. A legkönnyebbek 4-5g körül vannak. A robosztusabb, 30-50g-os batárok nem lesznek jók a céljaidra. Vitorlázáshoz hatótávnak 100-200m semmi, az ilyen holmik pici gépekhez valók, amikkel az orrod elött repkedsz.
Távirányító vásárlás elött gondold át, hogy hány MHz-es sávon szeretnél üzemelni! (35, 40, 41, 72(!!!))
A gép ideális terhelését tömeg/hordfelület (g/dm2) viszonyítással szokták megadni. Vannak kategóriánkénti ajánlott értékek, de ez annyi mindentől függ - inkább nem nyilatkoznék. :? Az elmondható, hogy ha egy gépet jobban terhelünk, akkor nagyobb sebességgel kell vele repülni. Ha a szárny kialakítása (profil, stb.) nem alkalmas erre, akkor nagyon gyatrán fog működni. Itt jön a fontos kérdés, hogy a Papirusz szárnya milyen. Egy hosszában megtört lap alul néhány bordával? Vagy egy ívelt lap? Vagy van valami zárt profilja? (Nekem is volt hasonló, de nem emlékszem, hogy az, ez a MOKI-féle volt-e.)
|
|
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
|
Sallala
|
 |
« Válasz #5 Dátum: 2005-06-11, 14:50:41 » |
|
Köszi Yeti, ismét! Használt cuccoktól nem zárkózom el, sőt! Nézegettem is, írtam is pár embernek de válasz még nem jött. Ha jobban körvonalazódik, adok fel "keres" hirdetést. Akkor maradok a Laser 4-nél. (Írásodból az jött le, hogy ez is nagyon kezdő, de legalább jó minőségűkezdő) Ez az Origonál 30 egy szervóval és vevővel. (Asszem azt mondták, vevő is jár hozzá, de a webshopban nem látom. Írtam nekik...) Ebben az árban még szóbajöhet a Futaba Skysport 4YF, ami 3 szervóval, vevővel 30.490Ft a modell.hu-ban. Kettő közül Hitec, még ha vevő nélkül is adják? A sáv terén nem tudok nyilatkozni. Más topicokban azt olvastam, nézzünk körül, hogy a reptéren a sporttársak milyen frekin nyomulnak, és akkor annak megfelelően, hogy ne ütközzünk. Nos, azt sem tudom (pillanatnyilag) milyen klub van a közelben, és az elején amúgy is magányosan (szgyenlősen) reptetnék, szóval ebből a szempontból mindegy. őő, ebben a papírmodellben az a jó, hogy minden alkatrész szerelésre készen benn van egy dobozban. Tehát pénzbe nem kerül, rövid idő alatt össze tudom szerelni, ráadásul kiskoromban egyet már összeraktam. Szerintem nagyon szép, kecses modell, szóval szeretm. Igazából sajánlom is egy kicsit szétvágni (szervó helye, magassági kormány, esetleg csűrő) Értem, és logikus amit a géppel kapcslatban a terhelésről írtál. Nos, a szárny profiljának felső éle három helyen tört, húrja vízsintes a törzshöz képest. Alsó éle két helyen tört, tehát homorúnak mondható. Itt egy kép róla. A piros rész végül is egy trapéz alapú kartoncsövet alkot. A barna hasábok a fő és segédtartó lécei. A kék rész az egy sima kartonszalag, amit háromszög alakó kartonbordák tartanak. 
|
|
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
|
Yeti
|
 |
« Válasz #6 Dátum: 2005-06-11, 15:14:10 » |
|
Értem! Nos, ez egy gyenge teljesítményű szárny. Ha a könyvben elolvasod az elméleti részt, valamint összehasonlítod ezt egy "valódi" vitorlázó profillal, akkor láthatod az égbekiáltó különbséget. Ez a gép nem igazán terhelhető. Nem akarom elvenni a kedved a kisérletezéstől, de készülj föl rá, hogy ha elektronikára elköltesz több 10 000Ft-ot, akkor előbb-utóbb egy másik (jobb) gép is kell, ahhoz, hogy megérje.
Megfordítva: Ha van itthon ez-az, akkor érdekes kipróbálni, hogy milyen a távirányítós Papirusz, de önmagában a Papiruszhoz nem éri meg elektronikát venni. Főleg nem úgy, hogy mindenből a legkönnyebbet, aztán ha mégis lesz komolyabb vitorlázód, akkor meg nem tudod majd használni hozzá.
|
|
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
|
Sallala
|
 |
« Válasz #7 Dátum: 2005-06-11, 15:34:22 » |
|
Először is, hülyeséget írtam, (de az ábra talán kijavított) Felül két helyen, alul egy helyen van törve a szárny. Hát igen, ez nem az a kimondott nyújtott félcsepp forma :-)
Az adó+vevő a nagy kiadás. Ha a Papirusz nem válik be, csak a három szervót kell lecserlénem, ami talán nem olyan vészes. Pláne, ha a mikrókat el tudom adni. De az is lehet, hogy jó lesz másra. Barkácsolós típus vagyok. Ki tudja, mi jut még eszembe, ha lesz egy adóm+vevőm+szervóm. Legalább lesz alkatrész a fiókomban nemde?
Az RC papirusz csak egy ötlet volt. Ezért is nyitottam a topicot, hogy az öregek mit mondanak rá, menni fog-e. A fentiekből azt a következtetést vonom le, hogy nem teljesen elvetélt a dolog, nem fog egyenesen a földhöz csapódni.
nekem elég, ha csak ráharapok a repülés ízére. Ha látom a repcsit szállni, és tudom irányítani kicsit, míg földet ér, biztosan elkap a gépszíj, és nekiállok egy rendes gépet építeni.
|
|
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
|
Yeti
|
 |
« Válasz #8 Dátum: 2005-06-11, 16:32:43 » |
|
 Ha így áll a helyzet, akkor hajrá! :tanc: Én nem vagyok tapasztalt öreg, remélem, más is ír. Megint a jövő: Ha több modelled lesz, nagyon jól fog jönni majd egy olyan adó, ami meg tudja jegyezni az egyes modellek beállításait. Én nagyon erősen javaslom, hogy töltsd le a netről egy modern, kompjúteres adó használati utasítását, és olvasd át, hogy tudd, hogy egyáltalán mit tudhat egy rádió, és megértsd bizonyos alapvető dolgok működését. Így könnyebb eldönteni, hogy mekkora kezdeti befektetést ér meg számodra a dolog.
|
|
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
|
Sallala
|
 |
« Válasz #9 Dátum: 2005-06-11, 17:05:05 » |
|
Megint a jövő: Ha több modelled lesz, nagyon jól fog jönni majd egy olyan adó, ami meg tudja jegyezni az egyes modellek beállításait.
Én nagyon erősen javaslom, hogy töltsd le a netről egy modern, kompjúteres adó használati utasítását... Köszi a tippet! De idén még szeretnék venni egy digit fényképezőt is. (Le kell majd fotóznom valamivel a moddolt Papiruszt :-) ) Szóval egyenlőre elég a minimális, de jól használható adó. Meg az az igazság, sok hobbim van. Elektronika, programozás, zenélés, vasútmodellezés, kerékpározás. Szóval ciklikusan mindig valamelyik előtör, aztán alábbhegy és teret enged a másiknak. Szóval a repülőzés ciklusba szerintem egyszerre csak egy gép fog beleférni. A másik: meg persze én is szeretem mindenből a jobbat venni. Ha nagyon belemélyednék a komolyabb adókba, még a végén vennék is egyet. Egyébként a PDF letöltéses tippet köszi, ezzel mindig élek. ha egy hirdetést megnézek, rögtön az első, hogy megkeresem a cuccot a gyártó honlapján. Bár ez ahogy így nézem RC témában nem mindig sikerül... Nah, kezdünk nagyon offok lenni. Megköszönöm a hozzászólásaid, ha bármi eszedbe jut még írd meg ide! További jó tippeket Papirusz vagy kezdő témában szívesen fogadok bárkitől. Ha valamivel előrehaladok megírom. Sala
|
|
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
|
gavegame
|
 |
« Válasz #10 Dátum: 2005-06-12, 13:05:56 » |
|
Az biztos,hogy nem a legtutibb gép,de a te esetedben ez nagyon is megteszi.Én is ezzel kezdtem és jól bírja a talajt :twisted: Az eredeti orrtönk helyett csinálnod kellene egy dobozos testet a T szelvényes farokkal.  Vevőből Jeti és jó egy Futaba vagy másmilyen használt táv.Diamanttomi árul egyet 20ezerért(szoftveres)van rajta sérülés mert nem vigyáztak rá rendesen,de szerintem jó,megnézhetnéd mégis csak egy 20-as.De ,ha tudnál Szivárvány szárnyat találni az még jobb lenne.De madarjunk akkar egyenlőre a Papirusznál.Adj egy freemail címet és küldök képet a törzsről(amire én gondoltam)  Az adó és a vevó az fontos(hatótáv,megbízhatóság miatt)  A többi az másodlagos.
|
|
|
|
|
Naplózva
|
Hangárban:06-70-32-52-876,
|
|
|
|
Sallala
|
 |
« Válasz #11 Dátum: 2005-06-12, 16:25:43 » |
|
Úgy terveztem, hogy a törzsből kivágok egy mikroszervó méretű darabot. A szervókon lévő mozgatókar egyik felét levágom, és az orrtönkbe vágott részbe egymás mellé teszem. (Így mind a kettő kilógna jobbra ill balra egy kicsit.) Első körben csak magassági és oldalkormány lenne. Ezt könyebb kivitelezni, és nem kell szétvágnom a szárnyat. Ez a gép úgysem fog szépen repülni, a lényege az lesz, hogy repülőt vezessek és mégjobban bezsongjak. Vagy mi a véleményetek? Lenne értelme egyből csűrőkormányt is készíteni ebbe a gépbe? Jól lehetne a használatát tanulni ezzel a géppel? Vagy magassági + csűrő? Gavegame: Írtam privátban, plusz bekapcsoltam az aláírásombanaz e-mail címem. Belenéztem Diamanttomi topicjába, kérdeztem egy sort. Rcform ajánlja ezt: http://www.forum.rcmodell.hu/viewtopic.php?t=7960(a topicban 28E Ft-ra leárazva, magánban ennél még egy kicsit alacsonyabb árra tett ajánlatot)
|
|
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
|
DiamantTomi
|
 |
« Válasz #12 Dátum: 2005-06-12, 16:38:24 » |
|
OFF Vevőből Jeti és jó egy Futaba vagy másmilyen használt táv.Diamanttomi árul egyet 20ezerért(szoftveres)van rajta sérülés mert nem vigyáztak rá rendesen,de szerintem jó,megnézhetnéd mégis csak egy 20-as. A félreértések elkerülése végett: használtan vettem, ilyen állapotban így jutottam hozzá kevesebb pénzért. ON
|
|
|
|
|
Naplózva
|
"Az idő, amit a rózsádra vesztegettél: az teszi fontossá a rózsádat"
|
|
|
|
Peter N
|
 |
« Válasz #13 Dátum: 2005-06-13, 01:08:33 » |
|
Ez a gép úgysem fog szépen repülni, a lényege az lesz, hogy repülőt vezessek és mégjobban bezsongjak.
Serintem egy A 1 átalakitása RC modellnek Nem jó ötlet . KIs modell esetleg az elktronika sulya miatt túl nagy felületi terhelésü lessz és az eredemény egy ideges, nehezen, vezethetö roszzul vezethetö modell lessz amitöl nem bezsongasz hanem megutálod a modellezést. Ha mindenképpen egy szabadonrepülöt akarsz konvertálni RC modellnek javasom egy A2 mérertü modellt doboztörzs épitéssel vastagabb szárnytüskékel és esetleg keményebb fötartokkal. Egy ilyen modell képes önálloan repülni és te bele tudsz szolni a repülésébe (lehet hogy károsan) Szóval ideális az Rc segitség nélküli kezdésére. Ha nem bántod repül, ha hibát követsz el de idejében észreverszed áttér egy stabil pozicióban. A Papirusz is megfelelhetne a célnak de mikroszervót kis sulyu vevö és akumulatort igényel ami nem biztos hogy megfelel miután rendesen (bezsongtál) azaz megtanultál repülni és megnöttek az igényeid.
|
|
|
|
|
Naplózva
|
Ugy szeretlek titeket mint ti engemet.
|
|
|
|