+  RCMODELL Fórum
|-+  Modellrepülőgépek
| |-+  FPV repülés (Moderátorok: fuhur, mmormota, csiga)
| | |-+  Barkácsoló kedvűeknek: Homemade FPV és egyéb ötletek a problémák házi megoldása
Oldalak: 1 2 3 [4] 5 6   Le
Nyomtatás
Szerző Téma: Barkácsoló kedvűeknek: Homemade FPV és egyéb ötletek a problémák házi megoldása  (Megtekintve 1647 alkalommal)

njozsef
Kapitány
Nem elérhető Nem elérhető

Lakóhely: Kartal (Pest megye) (Budapest 14. ker.)
Telefonszám: 0x873FCAAF4;

Lassan lesz egy HK-m Align alkatrészekből :-(

« Válasz #45 Dátum: 2010-07-25, 08:20:09 »

Ezt ki is próbáltad? tényleg zavarja? Én elképzelhetetlennek tartom (bár bármi lehet)
Nekem lesz egy ilyenem Gábor jóvoltából, kipróbálhatjuk valamikor (jövő hónapban Mosolyog  )
Legfeljebb te is teszel az optimára egy boostert Mosolyog
Naplózva

HBK3(aranyos) - HK-450MT(szeretem) - SkyLady(hisztis) - EasyStar[FPV] (csodás) Mx12 (Corona DSSS)
csillagvzs
Főpilóta

Lakóhely: Dunakeszi

« Válasz #46 Dátum: 2010-07-25, 08:23:17 »

Zavarni nem tudod nekem de elnyomni azt igen. És ezért is próbálok informálódni.
Naplózva

Extra800, Maja, TwinstarII-FPV.
njozsef
Kapitány

« Válasz #47 Dátum: 2010-07-25, 08:30:37 »

Nem igazán értem a dolgot, de olyan mint ha a telemetria nem frequency hoping-os lenne, vagy az auróra adója telitésbe megy a nagy vett jeltő (esetleg AGC) és nem tudja venni már a telemetriát. Egyszer próbáljuk ki ha meg lesz. Engem nagyon zavarna ha az amatőr illegális cuccaim bárkit is zavarnának.
Naplózva

HBK3(aranyos) - HK-450MT(szeretem) - SkyLady(hisztis) - EasyStar[FPV] (csodás) Mx12 (Corona DSSS)
csillagvzs
Főpilóta

Lakóhely: Dunakeszi

« Válasz #48 Dátum: 2010-07-25, 08:44:00 »

Ha jól tudom az is ugrál. Állok elébe  Vigyorog
Naplózva

Extra800, Maja, TwinstarII-FPV.
Aqvakond
Csirke
*

Lakóhely: Gödöllő

« Válasz #49 Dátum: 2010-07-28, 22:52:49 »

Hali!

Ma végre kipróbáltam az FPV cuccom!

Adó: Airvawe 450mW adó modul
Vevő: Airvawe vevő modul
Szemcsi: Trimmersion.
Kamera: Vaterás 4000 ft-os CMOS szenzoros vacak...

A trimmersion szemcsi müanyag doboza elég kényelmetlen volt, (Nagy a fejem, vagy a szemüveget tervezték gyerekeknek?) ezért az optikát, a fényvédő gumit és a szerelő müanyag lapot rátettem egy baseball sapkára. A rögzítést egy L alakúra forrastrott, oldalról megerősített teliföldes NYÁK lemezzel oldottam meg. A szemüveg aksija 3S lion, a táp egy szivargyujtós USB töltő.

A kamera 12V-ról üzemel (Fűt is rendesen, gondolom sima stabic van benne, nem kapcs. üzemű táp) Van benne bónusz 6 db infra led, ami a reklámozott éjjellátó funkciót próbálja betölteni, de fénymérő nincs benne hogy nappal kikapcsolja, úgyhogy ezeket ki fogom forrasztani. Amúgy az objektívben elég gyenge infraszűrő van, a sima 60W-os izzó fényénél hamisszínes képet ad Vigyorog (Pl az asztalom halványkék, a hajópadló úgyszint) A videó adónak 3,3V kell, ezt egyenlőre egy 5A terhelhetőségű stabic biztosítja, fűt ez is mint a fene...

A kamera mozgató keret (Vagy miafene ez magyarul) szintén teliföldes NYÁK lemezből van előállítva, forrasztással.

Képek:

A szemüveg persze előbb-utóbb kapni fog valami tokot, ha mást nem visszateszem rá a trimmersion elejét.

Jah és az eredmény: Ma a nagy szél miatt nem mertem szemüveggel repülni, haver vezetett én meg néztem a képet. Kb 2-300 méterről nem volt semmi zizi a képben, itthon meg megkerültem egy autóval a házat (15 cm magasan az antenna) és csak kicsit zizizett, úgyhogy szerintem nem lesz probléma. Hamarosan kiderül...
« Utoljára szerkesztve: 2010-07-28, 23:17:40 írta Aqvakond » Naplózva
gabor2009
Kapitány

« Válasz #50 Dátum: 2010-07-29, 08:37:05 »

Ki az aki használ wifi erősítőket és Dunakeszi - Csömör - Bp és vonzás körzetében lakik vagy erre repül vele?
A helyzet az, hogy én műszerrel néztem a 2.4ghz-es sávot.
A 2,4-es sávon több helyen csak vivő (folyamatos jel), és mindenhol digitális átvitel látható.
A gyakorlatban annyira terhelt a sáv, hogy használhatatlan.

Ha megpróbálsz egy wifi ap-cliens párost ősszekapcsolni pl. 1-2km-re, akkor nem sikerül, annak ellenére, hogy az eszköz jól működik, és jó az antenna is.

Vidéken nyilván más a helyzet, azt nem ismerem.
Budapesten viszont tele a 2.4ghz mint a déli busz.
Naplózva
pbr110
Kapitány

Lakóhely: Budapest

« Válasz #51 Dátum: 2010-07-29, 16:48:04 »

Budapesten viszont tele a 2.4ghz mint a déli busz.

Sajnos így van.
Ráadásul egyre több embertöl hallom, beépítenek wifi erősítőt, mert a szomszéddal közösen fizetett NET már nem jön át 2 emeleten!
Lassan a neskávét is csak úgy a dohányzó asztalra kitett bögrébe főzzük.
Naplózva
ati
Vendég
« Válasz #52 Dátum: 2010-07-31, 09:54:15 »

Ismét árusítja Gyula az antennamérőt.

http://www.ha7mac.com/csere-bere/gbook.php?page=4
Naplózva
njozsef
Kapitány

« Válasz #53 Dátum: 2010-07-31, 16:18:48 »

ma 1.24-en repültem, nagyon jó volt. A múlt héten a korona kb 800 méternél gondolta úgy, hogy neki kb ennyi volt.
Átvezetőkondikkal megcsináltam az adót (köszi Gabor2009) és lám-lám az otthoni tesztkörnyezetben (6db fal átlósan) "hiteles" mérést hajtottam végre. A videoadó bekapcsolásától függetlenül mindig ugyanott ment el a házban a vétel (a két legtávolabbi pont és van egy vasbeton födém is). Nem teszteltem élőben így szűrve, mert a múlt héten is erősen megdobogtatta a szívem a jelvesztés, pedig nem is ültem rajta Mosolyog (Napalm volt a pilóta)
De a wifi booster jól működik és látszólag a többieket sem zavarja. Túl jól, mert most kb 2 km-nél kezdett el zajosodni a kép.
Elvileg 700mW  videoadó, de szerintem nincs annyi mert túl kevés áramot vesz fel (majd megmérem még egyszer) kamerával együtt 400mA.
Szóval most a video kevés. Ez egy ördögi kör.
Természetesen a szervózott GP antennát "elfelejtettem behúzni" leszálláskor de nem lett baja. Mosolyog
Nem rögzítettem a repülést, mert nem volt mivel.
« Utoljára szerkesztve: 2010-07-31, 16:40:51 írta njozsef » Naplózva

ati
Vendég
« Válasz #54 Dátum: 2010-07-31, 23:31:02 »

Próbáld inkább nyilt terepen tesztelni, a vasbeton és a falak reflexiója interferenciát okoz, ami megtévesztheti a "mérést". A nyilt terep-viszony jobban közelíti a tényleges repülési körülményeidet.  Ezekkel az egyszerű eszközökkel sokkal jobb eredményre, mint 3-4km ne számits! A GP antenna nyeresége a dipólhoz képest 0. Legalább a fix bázisállomásodon érdemes volna valami kollineárt használni, 6dB nyereséggel meg tudod duplázni a távot. Nyilván a repülőre a kis méret miatt csak GP-t tudsz tenni. A video adót meg kellene mérni, ténylegesen mennyi jön ki belőle. 
Naplózva
njozsef
Kapitány

« Válasz #55 Dátum: 2010-08-01, 07:01:20 »

valami jó collineart nem tudsz véletlenül ajánlani?

találtam egy 23cm-es antennás oldalt
http://www.i1wqrlinkradio.com/antype/23cm.html
« Utoljára szerkesztve: 2010-08-01, 07:39:32 írta njozsef » Naplózva

ati
Vendég
« Válasz #56 Dátum: 2010-08-01, 09:00:51 »

http://www.rason.org/Projects/collant/collant.htm

Csak át kell számolni 23cm-re.
Naplózva
gabor2009
Kapitány

« Válasz #57 Dátum: 2010-08-01, 13:13:46 »

Azért nem olyan egyszerű jó antennát csinálni! (Pláne nem ilyet.)

Ha ezt valaki műszer nélkül megcsinálja, úgy hogy az swr értéke 1,1 alatt marad a tervezett frekin, annak adok 2 láda sört!!! Vigyorog

Naplózva
ati
Vendég
« Válasz #58 Dátum: 2010-08-01, 16:08:09 »

Rendben. De gondolom a végén csak mérhetünk, annak eldöntésére, hogy jó lett, vagy sem.
Naplózva
ati
Vendég
« Válasz #59 Dátum: 2010-08-01, 16:21:13 »

Természetesen a pontos frekirehúzáshoz egy egyszerű műszer azért kell, pl. Nagy Gyula hidja, amit pár ezer forintért bárki megvehet. A kész antenna végét ezzel célszerű pontosra csipkedni. A mellékelt ábrák alapján ez a számitás könnyen elvégezhető.
Naplózva
Oldalak: 1 2 3 [4] 5 6   Fel
Nyomtatás
Ugrás: