Oldalak: [1]   Le
Nyomtatás
Szerző Téma: Futaba T6EX  (Megtekintve 922 alkalommal)

Öreg Szem
Csirke
*
Nem elérhető Nem elérhető

Lakóhely: Budapest

« Dátum: 2010-07-27, 08:59:32 »

SEGÍTSÉGET kérnék .Épitettem egy szépnagy 2000mm fesz.t.csupaszárnyat a Futaba T6ex t. irányitot sikerűlt beprogramozni ugy hogy magasságira mind a 4 ir   lap cs, m. le fel egyszerre  és egyenlőe működik csűrőre  csak a cs, müködik  ez idáig OK azt szeretnénk megoldani hogy pl jobbra forduláskor a ball  cs. csak felét mozdúljon......lehetséges e ez  nagyon köszönném ha valaki segitene üdv Gyulabácsi
Naplózva
takacst
Rádiós

Lakóhely: Luxembourg

« Válasz #1 Dátum: 2010-07-27, 16:22:49 »

A flaperon FLPR mixben lehetséges a csűrőket differenciálni, az FLPR bekapcsolása (ON) után a SELECT gombot kell megnyomni és a 0%-ot lehet +100% és -100%-ig megváltoztatni. A negatív tartomány a felfelé irányt csökkenti.
Tehát +50%-ot adj meg, akkor lefelé fele annyit mozdul. Viszont a csűrőszervóknak a helyén kell lennie, az 1 és 6 csatornán.

De fontos lenne tudni, hogy eddig milyen mixet programoztatok, mert az elevon ELVN mixxel ez a megoldás nem működik együtt Szomorú

« Utoljára szerkesztve: 2010-07-27, 16:28:54 írta takacst » Naplózva

repulomodellek.blogspot.com
Öreg Szem
Csirke
*

« Válasz #2 Dátum: 2010-07-27, 19:55:55 »

Szia! itt az edigi programozás ha segit valamit itt a mormota segitett ezt kellene még egy kicsi alakitai

Nagy nehezen rájöttem, hogyan lehet a T6EX-szel megoldani, hogy egyszerre legyen elevon mix is, meg mozgassa a kacsaszárnyat is. Mit mondjak, trükkös... :-)

Szervók bekötése:
elevon bal: 1-es csatorna
elevon jobb: 2-es csatorna
kacsa: 6-os csatorna
oldalkormány: 4-es csatorna
gáz: 3-as csatorna

Az elevon mixet be kell kapcsolni. Az 1-es és 2-es csatorna szervó revers-et szükség szerint be kell állítani.

Ez eddig nyilvánvaló, most jön a trükk.

A pmix1-et be kell kapcsolni, legyen kiválasztva az ON, és a mix legyen -100%.
A Master legyen a 6. és a slave is legyen a 6. csatorna.
Ez a nagy trükk, normálisan ez a csatorna a flaps (jobb alsó) kapcsolótól függően valamelyik végállásban lenne. Mivel saját magát hozzákevertük ellentétesen, a csatorna középre áll és a kapcsolótól nem mozdul.

A pmix2-t is be kell kapcsolni, legyen kiválasztva az ON, és a mix legyen 100%.
A Master legyen a 2. és a Slave legyen a 6. csatorna.
Ez pedig az előzőekben középre állított csatornára rákeveri a 2-es magassági csatornát, vagyis szépen mozog a kacsaszárny ha a magasságit mozgatod.

Ha nem tiszta a leírás nem gond, majd beállítom én a mezőn, csak a szervókat úgy kösd rá a vevőre ahogy írtam.   (ez az alap)

Üdv,

Naplózva
Öreg Szem
Csirke
*

« Válasz #3 Dátum: 2010-07-27, 19:59:11 »

A nagy izgalomba az  eddigiket elfelejtettem megköszönni köszi ü. Gyulabá
Naplózva
takacst
Rádiós

« Válasz #4 Dátum: 2010-07-28, 20:16:45 »

Trükkös :-)
De a csűrő különböző mértékű kitéréséhez muszáj a flaperont használni.

Csináld a következőt:
Válaszd az adón az MDL2-es modellt, (csak hogy ne b.szd el a mormota megoldását, ha véletlenül ez nem jó neked), vagy töröld, ha szereted a veszélyes életet :-)
A csűrőszervókat kösd az 1-es és 6-os csatornára, a kacsaszárnyat meg a 2-esre. Jobb csűrő 1-es, bal csűrő a 6-osra.
1. Kapcsold be az FLPR mixet, és állíts +50%-ot, hogy lefelé feleannyit térjen ki csűréskor.
2. Kapcsold be a PMIX1-et, adj +100%-ot, a master a 2-es, slave a 6-os csatorna legyen.
És voila, nekem működik :-)
Ha különböző kitérést akarsz a magasságira és a kacsaszárnyra, akkor a 2-es pontban lévő PMIX1 százalékát állítsd át.
« Utoljára szerkesztve: 2010-07-28, 20:42:57 írta takacst » Naplózva

Öreg Szem
Csirke
*

« Válasz #5 Dátum: 2010-07-30, 17:53:27 »

Köszi szépen a programozás leírását megfogom próbálni ,a mormotának is mutattam nagyon jó mondta  pláne azért is ,mert nem a kacsát akarorm repiteni vele hanem a HAI-2 tehát it 2 magassági és 2 csürö van 4 szervoval amagassági y -nal van összekötve.AZ elején nem értettem mitakarssz az MDL2.sel de rájöttem hogy e új programhelyre gondoltál(igaz) igy a mormotáé is megmarad az 1 helyen?He remélem sikerűl majd jeletkezem ha repűlt Üdv Gyulabá
Naplózva
takacst
Rádiós

« Válasz #6 Dátum: 2010-07-30, 18:25:05 »

Köszi szépen a programozás leírását megfogom próbálni ,a mormotának is mutattam nagyon jó mondta  pláne azért is ,mert nem a kacsát akarorm repiteni vele hanem a HAI-2 tehát it 2 magassági és 2 csürö van 4 szervoval amagassági y -nal van összekötve.AZ elején nem értettem mitakarssz az MDL2.sel de rájöttem hogy e új programhelyre gondoltál(igaz) igy a mormotáé is megmarad az 1 helyen?He remélem sikerűl majd jeletkezem ha repűlt Üdv Gyulabá

Igen, az MDL2-es a második modellmemóriát jelenti. Összesen 6 van az adón. De nagyon észnél kell lenni, hogy amikor repülsz vele, mindig a megfelelő legyen kiválasztva. Úgy szokták csinálni, hogy ráírják egy filctollal a gépre, hogy melyik memóriát kell használni hozzá.
Üdv,
Tamás
Naplózva

Öreg Szem
Csirke
*

« Válasz #7 Dátum: 2010-08-09, 20:40:51 »

Szia Tamás eljutottam a programozásig ..most a kacsáról beszélek mindent ugy csináltam  ahogyanmondtad ahogyan itt leirtad ---az FLPR ----  nem hadja magát állitani ez az egyik probléma amásik a 6.csat dugom a 2-be igy csak a  6-os csat kapcsolóval működik nállam PMIX nincs csak PMX1  a SLAVE   és a  MASTER   ok a 2-esen a Kacsát az FLTR-en tudom a kitérést állitani százalékosan HeHeHe?hol a hiba mit csináltam rosszúl Üvvözlettel  Gyulabá Szomorú
Naplózva
takacst
Rádiós

« Válasz #8 Dátum: 2010-08-11, 09:24:58 »

Szia Tamás eljutottam a programozásig ..most a kacsáról beszélek mindent ugy csináltam  ahogyanmondtad ahogyan itt leirtad ---az FLPR ----  nem hadja magát állitani ez az egyik probléma amásik a 6.csat dugom a 2-be igy csak a  6-os csat kapcsolóval működik nállam PMIX nincs csak PMX1  a SLAVE   és a  MASTER   ok a 2-esen a Kacsát az FLTR-en tudom a kitérést állitani százalékosan HeHeHe?hol a hiba mit csináltam rosszúl Üvvözlettel  Gyulabá Szomorú

Szia Gyulabá,
Ha a FLPR nem hagyja magát beállítani, annak az az oka, hogy az ELVN bekapcsolva maradt. A kettőt nem lehet egyszerre használni. Ilyenkor a FLPR képernyőn - - - jel van.
Menj az ELVN képernyőhöz, és kapcsold ki, utána próbáld meg mégegyszer a FLPR-t. Akkor már menni fog.
Az ELVN-t úgy kell kikapcsolni, hogy a +- gombot lefelé, a - jel felé kell tolni egy másodpercig. Akkor van kikapcsolva, ha az INH felirat van alatta.

Leírom részletesebben mit kell csinálni:
1. Kösd a jobb csűrőt az 1-es csatornára, a bal csűrőt meg a hatosra. A kacsaszárnyat a 2-esre.
2. A rádión lépkedj el a FLPR-hez, ekkor alatta INH felirat van.  Egy másodpercig felfelé kell tolni a képernyő jobb oldalán lévő kapcsolót, aminél a + - jel van. Ekkor csipog egyet a rádió és az lesz odaírva, hogy ON.
3. Most nyomd meg egyszer a SELECT gombot, ekkor a képernyőn 0% jelenik meg. Ezt lehet lefelé és felfelé állítani, ahhoz, hogy a csűrőlap kevesebbet térjen ki valamelyik irányba. Ezt próbálgatni kell, állíts először -50%-ot, nézd meg, hogy jó-e. Ha nem jó, akkor próbáld meg a +50%-ot.
4. Ha ez megvan nyomkodni kell a MODE gombot a PMX1 es képernyőhöz. Először az van aláírva, hogy INH. A +- gombot felfelé kell tolni egy másodpercig. Ekkor csipog a rádió és ON lesz odaírva.
5. Nyomd meg a SELECT gombot, ekkor 0% jelenik meg. Ezt állítsd át +100%-ra.
6. Nyomd meg megint a SELECT gombot, Ekkor a MAS alatt CH1 van, de állítsd át CH2-re.
7. Megint SELECT. Ekkor az SLV felirat jelenik meg, alatta a CH4-et állítsd át CH6-ra.
És kész.
Ha a kacsát akarod állítani, hogy kevesebbet vagy többet térjen ki, azt a PMX1-nél lehet, a 100%-ot állítsd át (5. pont).
Sok sikert!
Naplózva

Öreg Szem
Csirke
*

« Válasz #9 Dátum: 2010-08-12, 08:27:17 »

Szia  Tamás köszi a részletes leírást  így kell már az öregnek...minden úgy működött ahogyan leírtad már mint a ADÓBA való programozás  most a vevőm egy másik gépbe van így az éltbe nemtudom kipróbalni ,mert du azzal megyek repűlni ,de már alig várom, hogy kipróbáljam a kacsába mégegyszer köszönöm megíom majd mire jutottam   Üdv Gyulabá
Naplózva
Öreg Szem
Csirke
*

« Válasz #10 Dátum: 2010-08-27, 17:01:30 »

Sziasztok nagyon szépen száll a Kacsám vettem néki egy erösebb mocit de motor nélkűl is szépen siklik köszi a segitségeteket Öreg Szem  (Gyulabá) a Yutubon  megnézhető oregszem40 néven filmeznem még tanulnom kell
Naplózva
Öreg Szem
Csirke
*

« Válasz #11 Dátum: 2010-09-03, 07:33:48 »

Szia Tamás ha nemnagyon zavarlak munkádba még egy kérésem volna.A KACSÁM már szépen tudom repiteni, nem is gondoltam volna hogy ilen nyugodt....de épitettem egy HAI-2 denevérnek neveztem el lehet hogy képet is küldtem róla.......itt kacsaszárny nincs    a csűrőt az 1csat   2szervó   y-nal............ a magasságit a 2csat-ra   y-nal szépen működik mit csináljak itt ,hogy a fodulóba a másik oldalon a csűrő kb 50% kissebb legyen.....slave   master  mix 1---2  stb    ha lelet valamit csinálni nagyon köszönöm Üdv Gyulabá
Naplózva
Oldalak: [1]   Fel
Nyomtatás
Ugrás: