-
Videoátvitel FPV repüléshez
Célszerűnek láttam ennek is új témát nyitni mert az ehhez tartozó információk is nagyon szét vannak szórva a meglévő FPV-s témában. Ez is egy fontos építőeleme a távolsági repítésnek.
2.4 GHz ? 1.2GHz ?
kinek mi a tapasztalata? melyik freki melyik rádióval működik illetve, melyikkel nem ?
távolság/teljesítmény ? ( egy fontos paraméter )
kinek mi vált be ?
remélem gyűlnek majd a hasznos infók
Viktor
-
Re:Videoátvitel FPV repüléshez
Inesun 1.2Ghz az Assan 2.4-es rendszerével teljesen boldog :) A GPS annyira nem szereti ezt a frekvenciát, összesen 9 holdat szokott találni így is(bár elég lassan), hogy a gép hátulján az adó, a gps pedig az orr elején. Kb 5 perc amíg magához tér a GPS-em. Azt írták, hogy már 7 hold esetén megbízható a navigáció, így nem foglalkozom a dologgal. Fontos, hogy adó-vevő párosból digitálisat vegyünk. Minimum kapcsolóval állítható frekvenciájút, mert az első szettem csavaros állítású volt, és már a földön eldöntöttem, hogy ez gépbe soha nem fog kerülni.
Adó oldali teljesítményben legalább az 500mW ajánlott kezdésnek. Ennél alacsonyabb teljesítményűt maximum egy parkflierbe lehetne rakni a 10m-300m-es hatótávja miatt, de ennek nincs sok értelme. Érdemes egy jó kamerát is már az elején beszerezni, erre ne sajnáljuk a pénzt! Videó adó és a gép vevője között próbáljuk a maximális távolságot tartani a repülön összeszereléskor, így csökkentve egymás zavarását.
Azt hiszem egyelőre ennyi :)
Még annyi, hogy a kollégám 35MHz+2,4GHz videóval repül, és ha mellette bekapcsolom a távom esélytelen repülnie szemüveggel.
-
Számolhattok a 900 MHz-es rendszerekkel is.
Az alacsonyabb freki miatt kellemesebb hatótávval lehet számolni.
Információim szerint nem befolyásolja a GSM adások minőségét, és azok sem a képátvitelt.
-
Ti hazsnaltok 900mhz-es adot?
-
Én nem, de ez nem kizáró ok.
-
Igazán jó vevővel és normális antennával tök mindegy milyen frekin megy.
Én 2.4Ghz-en normalis antennával 16,9Km-en tudok kapcsolatot létesíteni.
20-as snr-el, ami nagyon jó.
Ez egy wifi link 10-15mbitet folyamatosan tudja, még essőben is :D
Sajna itt Magyarországon a 900 totál tiltott, de lehet próbálgatni.
Az 1.2G meg amatőröknek nyitott, azt igy lehet hasznalni.
Csak mint tudjuk a táv 2,4-en megy, és a kamera 2.felharmonikusa pont 2,4 es ezzel szetveri.
Javasolom a jó antennát, jó koaxot, és jó vevőt. Most láttam 1,2G-re -92db-s vevőt, a megszokott -80dbm helyett.
Itt emelném ki: önmagában a -92-es vevőt használva, a 12dbm nyereség a
régi 1km helyett rögtön 4km hatótávra elegendő.
És az antennát nem is számoltam!!!
Free Space kalkulátor
Ezért én nem mennék 900-ra... ot az antenna is nagyobb.
-
Az elvi hatótávolság hasonló nyereségű antenna, sávszélesség és jel/zaj viszony esetén a hullámhosszal arányos.
Emiatt az 1,2GHz-es rendszer elvi hatótávolsága kétszerese a 2,4GHz-es rendszerének. (a hullámhossz fordítva arányos a frekvenciával).
A gyakorlatban ez nem feltétlenül érvényesül, attól is függ, milyen érzékenységű a vevő.
-
Ha valakit érdekel mekkora távra megy a rádiófrekvencia, a fenti free space loss kalkulátorral könnyen kiszámolhatja. (Csak vegyük figyelembe melyik vevő milyen érzékenységű...)
Gyakorlatban minden frekvencia másképpen terjed.
pl 3,5mhz-en könnyen átszólhatsz Amerikába. (persze ez másmilyen terjedés)
28-30mhz-en már nem ennyire víg a helyzet, de Nyáron terjedésnél Olaszba még lehet rádiózni.
(itt történt, hogy 2460km-es összeköttetésem volt, amin magam is meglepődtem)
144mhz-en már nincs ilyen nagy távolság, de nekem sima 100mw-al sikerült 171km-re beszélnem.
433mhz-en már minden épület rontja az esélyeket.
11ghz-en ha egy papírlapot a jel elé teszel már nem fog működni a link.
A mi esetünkben a fizikai rálátással működő átvitellel foglalkozunk.
Összeségében elmondható a következő:
- fizikai rálátásnál minden frekvencia jól üzemel.
- minél magasabb a frekvencia annál inkább zavarják a fizikai dolgok, épületek, fák stb.
- nem a teljesítmény számít, hanem az antenna (mag a koax)
- minnél magasabb a teljesítmény annál silányabb a hatásfoka az erősítőnek.
pl. 1,2ghz-en már csak 10-15%-os lehet maximum.
-
Az 1.2GHz-es video továbbítók pontosan milyen frekvencián mennek? Amit láttam az interneten az ok 1200MHz és még alatta három csatorna. Az amatőrsávon viszont 1255MHz-en van kijelölve frekvencia tv adásra. Nekem is van egy videomodulátorom csak nem tudom milyen frekvenciára állítsam hogy ne zavarjak valamit (ha jól tudom 1.2GHz környékén nincs ISM sáv). Egyébként a jel vételét régi analóg műholdvevővel oldottam meg, a fejről lejövö KF jel pont ide esik.
-
Idézet:
GPeti eredeti hozzászólása
Az 1.2GHz-es video továbbítók pontosan milyen frekvencián mennek? Amit láttam az interneten az ok 1200MHz és még alatta három csatorna.
Ahány annyiféle. Van olyan is, amelyik csak 1200 és az alatt megy, ami a légi irányítás frekvenciasávja és teljesen illegális használni.
Három gyakoribb típust megmértem, a csatolt táblázatban van az eredmény. A két Lawmate gyártmány is különbözik...
Idézet:
amatőrsávon viszont 1255MHz-en van kijelölve frekvencia tv adásra
Van egy magyar frekvencia kiosztás táblázatom, ahol amatőr TV adásra a következő sávok szerepelnek:
1243,25 - 1260 MHz
1272-1290,994 MHz
Fogtam is amatőr TV adást, az 1280MHz-en jött.
Idézet:
Egyébként a jel vételét régi analóg műholdvevővel oldottam meg, a fejről lejövö KF jel pont ide esik.
Úgy tűnik, az 1.3GHz-es adó-vevő szetek vevője is ilyen tuneren alapul.
http://kepfeltoltes.hu/100119/freq_w...toltes.hu_.jpg
-
Össze szeretnék állítani egy fpv szettet, mindent összevetve a dolognak több buktatója van az anyagiakon kívül:
-1200MHz-en jelet adni illegális zavarhat más rendszereket
-amatörsávon talán még nem nagy bűn de engedély nélkül ezt sem szabadna
-1.2GHz rendszer közel van a GPS 1575MHz frekvenciához ezért leülteti a bemenetét
-2.4GHz-en lehetne videót küldeni, de elvileg csak 10mw-tal (max.300m), bár ebay-on láttam 2W-osat is
(lehet ez bemenőteljesítmény x8).
-Ennél viszont nem használható a 2.4gigás táv
-Modellirányításra marad a 35MHz elvileg max 80mW-tal.
-A 35megás rendszer zavarérzékenyebb, nem tudom mennyire nagy távolságnál
-5.8Gigás videoadóról még csak a fórumon hallottam, de állítólag nem jók
-Drága a videszemüveg, egyenlőre a rendes kis lcd tv is jól jönne de nehéz látni napfénynél:
igaz lehet sötétíteni árnyékolással, esetleg a háttérvilágítás led-es tuninggal fényesebbé tehető
- a repülőgép kiválasztása sem egyszerü
Kicsit eltértem más témák felé remélem nem baj.
Mi akkor a jó megoldás?
-
Idézet:
Mi akkor a jó megoldás?
Nincs jó megoldás. ;D
Mindenféle csúf kompromisszumok vannak. Ezekről olvashatsz a fórumon.
-
Idézet:
-1.2GHz rendszer közel van a GPS 1575MHz frekvenciához ezért leülteti a bemenetét
Ha elég messze van a gépen (pl. az adó az EasyStar függőleges vezérsíkon, a gps antenna meg az orrban) akkor már nem vészes a zavarás, 10-11 hold is jön. Ha nem lehet ilyen messze elhelyezni, akkor egy hangolt tápvonalas szívókör 1576 MHz-en megoldja.
Idézet:
-2.4GHz-en lehetne videót küldeni, de elvileg csak 10mw-tal (max.300m), bár ebay-on láttam 2W-osat is
Patch antennával 1 km fölé is megy, sokan pedig illegális 500mW-os adót használnak. Azzal akár 10km is elérhető.
Idézet:
-Ennél viszont nem használható a 2.4gigás táv
Nem bizony. Sőt a többiek rádiója is zavarja, különösen a Futabák, ezek széles vízszintes sávokat rajzolnak a képre.
Lehet hozzá 35MHz-et használni (nem 80 hanem 800mW a tipiikus rádió kimenő teljesítmény).
Alternatív lehetőségek: Thomas féle 433MHz vagy DMD 869MHz (egyik se egész biztos hogy legális). De mindkettő nagy hatótávolságú.
Idézet:
-5.8Gigás videoadóról még csak a fórumon hallottam, de állítólag nem jók
Nekem nem vált be, de ez lehet egyedileg gyenge készülék is.
A Fatshark bejelentette, hogy márciusban kihozza az egybeépített szemüvegét 5.8GHz-es vevővel. meglátjuk, mennyire válik be.
Annak alapján amit én tapasztaltam, diversity a minimum. Lehetőleg nyereséges antenna + követés kell tűrhető hatótávhoz.
Piszkos drága.
Viszont legális, és lehet használni 2,4GHz-es távval. Meg békén hagyja a GPS-t is.
Idézet:
-Drága a videszemüveg, egyenlőre a rendes kis lcd tv is jól jönne de nehéz látni napfénynél
Egy nagy dobozt szoktak tenni egy fotóállványra, mélyén a tv. Meg vannak megszállottak, akik ugyanezt a fejükre szerelik. Darth Vader ahhoz képest megnyerő külsejű.
Vagy vehetsz egy trimersion akármit az ebay-en (nekem 110-be került szállítással) és átberhelheted. Pont olyan 640*480 lcd van benne mint a 300 dolláros szemüvegekben, és jobban kizárja a napfényt. De elég böszme... ;D
Idézet:
igaz lehet sötétíteni árnyékolással, esetleg a háttérvilágítás led-es tuninggal fényesebbé tehető
Az nagyon nehéz lenne.
Idézet:
- a repülőgép kiválasztása sem egyszerü
Elsőnek EasyStar. Azzal van a legkevesebb gond. Aztán ha már benne vagy, kitalálod mi a még jobb.
-
Én jó megoldásnak a 433-as távirányító rendszert találom.
És ezt párosítva vagy 2.4 ism video adóval vagy mással.
Ezt egy német? amatőr gyártja.
(Egyébként az se felel meg minden amatőr szabványnak.)
De a freki kb jó helyen van :D
Az amatőrvizsga kb 5eft, és kész.
Persze ez már drágább móka, de ez a tuti.
G
(Egyébként ha jól emlékszem Magyarországon nincs 900mhz-os sem ISM, és nincs 1200mhz-n se.)
Megnéztem: ism sáv kishazánkban:
434MHz, 2.4GHz, 5.7GHz., a 434mhz-en csak egy frekvencia használható...
Idézet:
Össze szeretnék állítani egy fpv szettet, mindent összevetve a dolognak több buktatója van az anyagiakon kívül:
-1200MHz-en jelet adni illegális zavarhat más rendszereket
-amatörsávon talán még nem nagy bűn de engedély nélkül ezt sem szabadna
(lehet ez bemenőteljesítmény x8).
Mi akkor a jó megoldás?
-
10mW 2,4GHz adóval is érnek el szép eredményeket. Ezt a videot 10mW-os adóval és vételi oldalon 8dBi antennával vették fel, a vevő jobb valamivel az átlagnál.
http://www.vimeo.com/8606063
vTX
http://www.firstpersonview.co.uk/tra...10mw-2.4ghz-tx
vRX
http://www.firstpersonview.co.uk/tra....4ghz-receiver
8dBi patch
TX
Multiplex cockpit SX (35MHz)
RX
RP6D1 : Corona 6 Channel Synthesized 35MHz Dual Conversion Rx (standard length antenna)
Bövebben az rcgroups fórumon:
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=1171268
-
Én a 433megás rendszert nem javaslom, nagy teljesítménnyel használva a környéken használhatatlanná válnak a garázskapuk, autótávirányítók stb. Ezen a frekvencián a jel / szünet arány is maximalizálva van, nem lehet folyamatosan adni hogy más is müködhessen.
-
Szerintem az egész FPV hobby kiforratlan. Nincs rendesen megtervezve, más célra gyártott eszközöket válogatunk össze, sufnituning cégek próbálják a nem erre való technikát valamennyire használhatóbbá tenni. Ebből jön ki, hogy több frekvenciát használunk, ütik egymást, és a video átvitel analóg egy olyan környezetben, ahol az analóg tv adás már kifutóban van.
Ha kicsit jobban elterjed az FPV, előbb-utóbb beszáll komoly cég is és megcsinálják rendesen.
Pl. wifi-re alapozva a video átvitelt is, a vezérlést is. Kis távolságra irányfüggetlenül, nagyobbra követő antennával, élesen irányítva. Egybeépítve mindent, video tömörítőt, távvezérlést, robotpilótát, osd-t. Egy ilyen szerkezet szoftver fejlesztése nagy munka, de az anyag igénye, mérete stb. elenyésző. Pár ezer darab miatt nem éri meg kifejleszteni, de ha százezres darabszámot el lehet érni akkor már igen. Ez klasszikus FPV esetén nagyon messze van, de a Parrot pl. ebbe az irányba mutat. Olyan játékot, ami lakásban használható és Iphone-nal meg ilyesmivel is vezérelhető, nagyon sokat el lehet adni ha nem túl drága. Ha ebbe belépnek nagy cégek, villámgyorsan elérik azt a színvonalat, ami a rendes FPV-re is jó lehet. Ha máshogy nem, akkor úgy, hogy a sufnitunig cégek erről az alapról, működő digitális átviteli rendszerből indulnak és terjesztik ki a hatótávolságot, ahelyett hogy analóg vackokra építenének.
-
A teljesen digitális rendszerhez egyre jobb eszközkészletek állnak rendelkezésre. A digitális set-top boxok, mediaplayerek nagyon hasonló funkciókat látnak el. Van bennük egy olyan általában ARM alapú célprocesszor, amit hardveresen a video feldolgozásra hegyeztek ki, tartalmazza a wifi, ethernet stb protokollok kiszolgálóit. Ezek a processzorok programozhatóak. A gyártó cégek fejlesztő kiteket adnak ki, amit a készülék gyártók vesznek meg, és egyedi alkalmazást fejlesztenek rá. A legnehezebb részeket, pl. a video kodekeket, kommunikációs protokollokat maga a félvezető gyártó adja és készen van a kitben, csak az egyedi jellemzőket, menüt, felhasználói felületet kell egyedileg megírni.
Egy ilyen kit nagyon jó alap digitális FPV célra is. Csak nagyon nagy munka. Ezzel együtt bízom benne, hogy valamilyen lelkes egyetemi csapat vagy ebben üzletet látó cég 1-2 éven belül megépíti a valóban plug-and-play digitális FPV készletet.
-
-
Olyasmi ez mint a inesun oldala. Az árakat nem néztem, de a gond csak annyi, hogy a specifikációban nincs leírva a vételérzékenység.
Én is (sajnos) hasonlót vettem, és ezzel rosszul választottam.
Javasolom, hogy a nagyobb érzékenységűt vegyétek meg onnan, ahol az eladó ki meri irni a vételérzékenységet. Talán az nem annyira gagyi.
Az én szerkezetemre 2000mw volt irva. Mérés után kiderült, hogy ennek csak a töredéke.
Az ebay-en láttam -92dbm érzékenységű 1.2-es vevőt, ha jól emlékszem 89usd-ért.
Én ezt javasolom annak, aki vásárlás elött van!!!
Üdv,
Gábor
-
Ha valaki szeretne mostanság venni tx-rx-et, ezt ajánlom neki.
http://cgi.ebay.com/2Watt-900MHz-Unm...item1e58c81c47
-
Még egy tipust talaltam, ez egy kicsit kompaktabb.
Es a 18dbm-et tuti tudja. Ezen a frekin ez bőven sok.
http://cgi.ebay.com/50-mWatt-915-MHz...item1e58c8211f
Ezen a linken ado vevo es terero kijelzot is talaltok:
http://cgi.ebay.com/2Watt-900MHz-Unm...item20adb7eb74
-
Ezekkel csak a freki a gon,. 900MHz.
Ja megtaláltam 1.2 GHz-es darabokat is.
-
Freki?
Van 1,2Ghz-es ami 32km-ig szuperal szett-ben:
http://cgi.ebay.com/1-Watt-1200-MHz-...item1e58c8222a
Pontosabban a 900mhz-ashoz irták a 32km-t erősitő nélkül.
M.o.-on rádióamatőr engedéllyel a 1.2ghz videoadásra használható.
-
Nekem tetszik, ha valaki esetleg rendelésbe fog szóljon, áljunk össze többen hátha kapunk valamennyi kedvezményt a gyártójától.
-
tyűűűű!
Ezek nagyon szimpi cuccok!
-
Meg kéne érdeklődni a készítőétől, van benne aluláteresztő szűrő vagy nincs.
Egy kollégával folytatott eszmecsere alapján, a szűrő hiányában ugyanott vagyok mint a 70-100$ termékekkel.
-
Az analóg műholdvevő beltérit próbáltátok? FM-es , egy előerősítővel megfejelve szuper az érzékenysége is. Nekem vevőnek nagyon bevált. A rádióamatőr sáv 1240-1300MHz. 1296-1300 részt illik nem videóra használni.
-
Idézet:
ati eredeti hozzászólása
Az analóg műholdvevő beltérit próbáltátok?
Ilyen tuner van azokban a vevőkben is, amiket használunk.
-
Stimm. De ezek a 10GHz-es fejhez készülnek eredetileg, nem árt előerősíteni a jelet. Megfelelő előerősítővel, antennával messzire el kell szóljon. Analóg beltérit meg kilóra mérik mostanság.
-
Én is a müholdvevőt szeretném használni ha elkészül az fpv cucc, szép képe van, pont most készítettem yagi antennát és kétfokozatú erősítőt bfr93-mal, de majd jó lenne beleépíteni egy invertert hogy 12v-ról működjön. Az adó is s.k. most készül, fél watt kimenőt várok töle bfr96 végfokkal.
-
Ismersz olyan amatőr jellegű műszert amivel elfogadható pontossággal lehet teljesítményt mérni az 1-3 Ghz tartományban?
-
Házilag indukciómentes ellenellás melegedését lehetne mérni, hol a rf-et ráküldeni, hol egyenáramot, ahol egyforma a hőfok ott a teljesítmény is.
-
http://www.qsl.net/n9zia/wireless/pi..._wattmeter.png
az iránycsatolót NYAK-ból, vagy koax kábelből lehet megcsinálni (lambda/4). 2GHz-ig használható.
-
http://www.afar.net/rf-link-budget-calculator/
csináltam egy kis számitást. Jó vevőantennával (22dB Yagi). Szimpla adóantenna 1W power, 50km-re elmegy.
-
Szerintem egy szimpla yagitól sok a 22dB.
-
Attól függ hány elemből áll. Ha nagyobb távolságot akarunk átvinni érdemes több elemet használni. Olyan 1500mm-es boom hosszal már lehet. Végülis a lényeg, hogy ez még elérhető nyereség egy Yagival, amit igen egyszerű elkésziteni és olcsó is. Lehet variálni minden paramétert, számomra a lényeg, hogy 1W-al akár 50km is áthidalható. Nekem egyenlőre elég lesz.
Apropó nem tudja valaki, hogyan állunk fpv repülési rekordokkal? Van ilyen?
-
Szerintem ezen a frekvencián parabolával sokkal könnyebb elérni 20 dBi feletti nyereséget.
-
Első körben ezt hinné az ember, de a parabola nyeresége a hullámhosszban kifejezett átmérőjétől függ. Nagyon nagy méretű parabola add csak nagyobb nyereséget. 1200MHz még inkább URH mint mikro. A Yagi jól bevált megoldás pláne ha a hordozhatóság is szempont. És inkább ajánlott a loop-yagi, annak ugyanakkora méret mellett dupla nyeresége van, mint a "hagyományos"nak.
-
Szép ez a yaggis gondolat menet, de ki fogja mindíg a gépre irányítani? Azért az a vezérlő egység nem olcsó ami ezt megvalósítja..