Re:Videoátvitel FPV repüléshez
Idézet:
feket663 eredeti hozzászólása
Valakinek van tapasztalata a kínai 100 mW-os 1,3 GHz adókkal? Nem távolsági rekordokat szeretnék döntögetni, de azért pár kilométert jó lenne, ha el tudnék vele repülni.
A kinai adokkal nincs tapasztalatom de 2 "amcsi" adot is hasznalok, 30-50mW-osakat. Ezekkel 300m-en foldkozelben meg teljesen jo kep van ugy hogy az adon dipol antenna van a vevomon meg malnakevero.
Tehat nulla iranyitottsag.
Most jott meg a 300mW-os ado szinten toluk (readymaderc), ha kiprobaltam beszamolok rola.
Iranyitas termeszetesen 433MHz.
Idézet:
icahone eredeti hozzászólása
Idézet:
feket663 eredeti hozzászólása
Valakinek van tapasztalata a kínai 100 mW-os 1,3 GHz adókkal? Nem távolsági rekordokat szeretnék döntögetni, de azért pár kilométert jó lenne, ha el tudnék vele repülni.
A kinai adokkal nincs tapasztalatom de 2 "amcsi" adot is hasznalok, 30-50mW-osakat. Ezekkel 300m-en foldkozelben meg teljesen jo kep van ugy hogy az adon dipol antenna van a vevomon meg malnakevero.
Tehat nulla iranyitottsag.
Most jott meg a 300mW-os ado szinten toluk (readymaderc), ha kiprobaltam beszamolok rola.
Iranyitas termeszetesen 433MHz.
Nem akarnék beleugatni, de ha vevőn is dipól lenne még lehetne jobb is. Egy körpolarizált antenna nemnagyon szereti a lineárisan polarizált hullámokat.
Az a helyzet hogy a quad ide-oda forog a levegoben, igy nem olyan rossz neki a malnakevero a vevooldalon.
A linearis es korpolarizalt antennak miatt a veszteseg nem tul nagy, par dBi.
Ezert nem is probaltam a dipolt. De lehet hogy egy probat megerne.
A sima gyari rubberduck antennak amiket az 1.2g adokhoz adnak vajon monopol vagy dipol antennak?
Idézet:
Az a helyzet hogy a quad ide-oda forog a levegoben, igy nem olyan rossz neki a malnakevero a vevooldalon.
A linearis es korpolarizalt antennak miatt a veszteseg nem tul nagy, par dBi.
Ezert nem is probaltam a dipolt. De lehet hogy egy probat megerne.
A sima gyari rubberduck antennak amiket az 1.2g adokhoz adnak vajon monopol vagy dipol antennak?
Az enyém monopol, de egy kis csavarással a tiedet is szét tudod szedni.
Nos, nem hagyott nyugodni a dolog igy az elobb kiszaladtam hogy teszteljem a dolgot.
A gep bent volt a hazban a foldon, en meg kabe 70m-re a mezon. Az ado es a vevo kozott volt meg egy haz.
Ott ahol a gyari, 300mW 1.3G adohoz adott antennaval a vevon mar csak tiszta hangyafoci volt,
ott a bemert 1280MHz malnakeverovel 98% tiszta kepet kaptam.
Tehat hiaba volt mindket oldalon linearis polarizacioju antenna, nem segitett semmit.
Talan ha a vevoantenna is 1280MHz-re lenne hangolva mas lenne a dolog, de nincs ilyen antennam.
Idézet:
Nos, nem hagyott nyugodni a dolog igy az elobb kiszaladtam hogy teszteljem a dolgot.
A gep bent volt a hazban a foldon, en meg kabe 70m-re a mezon. Az ado es a vevo kozott volt meg egy haz.
Ott ahol a gyari, 300mW 1.3G adohoz adott antennaval a vevon mar csak tiszta hangyafoci volt,
ott a bemert 1280MHz malnakeverovel 98% tiszta kepet kaptam.
Tehat hiaba volt mindket oldalon linearis polarizacioju antenna, nem segitett semmit.
Talan ha a vevoantenna is 1280MHz-re lenne hangolva mas lenne a dolog, de nincs ilyen antennam.
A gumirudik általában monopol antennák én úgytudom. Szerintem hangolt antennákkal más lett volna a teszt, hiszen jelen körülmények közt a sugárzási karakterisztika különbség nem számottevő. Egy pince-padlás tesztnél más a helyzet. Igaz, a málnakavarc 1.2dbi nyereséggel bír a dipóllal szemben. Pontosan nem tudom mennyi a polarizációból adódó veszteség, de mostmár érdekelne! :)
3 dB a veszteség a kör és a lineárisan polarizált antennák használatakor, ezt olvastam valahol
Nekem is a 3dB remlik, igen, epp ezert nem is torodtem vele tulsagosan.
Nah akkor tiszta víz a pohárba, ha valakinek van kedve hozzá! :) A db, a dbm, és a dbi nem ugyanaz! ;)
http://www.secron.hu/radiotechnika.html
Idézet:
Nekem is a 3dB remlik, igen, epp ezert nem is torodtem vele tulsagosan.
Igen. Az a teljesítménynek pontosan a fele, tehát 600mW helyett 300mW-os adód lett.