Re:Videoátvitel FPV repüléshez
Én is a müholdvevőt szeretném használni ha elkészül az fpv cucc, szép képe van, pont most készítettem yagi antennát és kétfokozatú erősítőt bfr93-mal, de majd jó lenne beleépíteni egy invertert hogy 12v-ról működjön. Az adó is s.k. most készül, fél watt kimenőt várok töle bfr96 végfokkal.
Ismersz olyan amatőr jellegű műszert amivel elfogadható pontossággal lehet teljesítményt mérni az 1-3 Ghz tartományban?
Házilag indukciómentes ellenellás melegedését lehetne mérni, hol a rf-et ráküldeni, hol egyenáramot, ahol egyforma a hőfok ott a teljesítmény is.
http://www.qsl.net/n9zia/wireless/pi..._wattmeter.png
az iránycsatolót NYAK-ból, vagy koax kábelből lehet megcsinálni (lambda/4). 2GHz-ig használható.
http://www.afar.net/rf-link-budget-calculator/
csináltam egy kis számitást. Jó vevőantennával (22dB Yagi). Szimpla adóantenna 1W power, 50km-re elmegy.
Szerintem egy szimpla yagitól sok a 22dB.
Attól függ hány elemből áll. Ha nagyobb távolságot akarunk átvinni érdemes több elemet használni. Olyan 1500mm-es boom hosszal már lehet. Végülis a lényeg, hogy ez még elérhető nyereség egy Yagival, amit igen egyszerű elkésziteni és olcsó is. Lehet variálni minden paramétert, számomra a lényeg, hogy 1W-al akár 50km is áthidalható. Nekem egyenlőre elég lesz.
Apropó nem tudja valaki, hogyan állunk fpv repülési rekordokkal? Van ilyen?
Szerintem ezen a frekvencián parabolával sokkal könnyebb elérni 20 dBi feletti nyereséget.
Első körben ezt hinné az ember, de a parabola nyeresége a hullámhosszban kifejezett átmérőjétől függ. Nagyon nagy méretű parabola add csak nagyobb nyereséget. 1200MHz még inkább URH mint mikro. A Yagi jól bevált megoldás pláne ha a hordozhatóság is szempont. És inkább ajánlott a loop-yagi, annak ugyanakkora méret mellett dupla nyeresége van, mint a "hagyományos"nak.
Szép ez a yaggis gondolat menet, de ki fogja mindíg a gépre irányítani? Azért az a vezérlő egység nem olcsó ami ezt megvalósítja..