Re:Videoátvitel FPV repüléshez
Ha a fel és leszállás a ázisállomás közelében van (néhány km-en belül), akkor szinte mindegy merre áll a Yagi. Abba az irányba kell állítani, amerre repülsz és ez fix, hacsak nem akarsz egy 50km sugarú körön repülni. Tehát, ha egy adott iránya mész, akkor nem kell mozgatni.
Ha jól tudom ezek kb 15 fokos irányszöget tudnak nem? Elég óvatosan kell akkor reppenni, hogy ebből ne menjünk ki. De a táv hatótávja volt eddig is a korlát nálam nem a videó :)
Ha a videó fogható 50km-ről akkor a távirányíthatóság is jó ha 40km. Szerintem legegyszerübb 2.4gigás adóra egy wifi antennát rakni, akár yagi is, csak ezt együtt kell forgatni a vevövel.
A 15 fok a maximális távolságra érvényes, közelebb nagyobb szög is megengedhető. Az antenna sem úgy működik, hogy 15 fokon lát 16 fokon meg már semmi. A 15 fok a -3db -es pontokra értendő.
Természetesen a távirányítás is megoldandó, de most a videóról volt szó. A távirányítás valszeg egyszerűbb feladat, azt bármely amatőr rádió átviszi 50km-en. A videónál is megállapitottuk, hogy amatőr licensz kell hozzá.
Idézet:
ati eredeti hozzászólása
Ha a fel és leszállás a ázisállomás közelében van (néhány km-en belül), akkor szinte mindegy merre áll a Yagi.
Ez nem így van. Ha a gép éppen egy minimum sugárzási zónán megy át, a kép zavaros lesz. Ez még a botantenna esetében is így van még akkor is, ha a távolság csak 100m. A yagi antennának pedig elég sok minimum iránya van.
Szeva Mindenki!
Általánosan használt 2,4 vagy 1,2-es videó adó bármilyen felbontású videójelet át tud vinni? Én szeretnék egy vezérelhető zoomos és lehetőleg HD-s kamerát hadrendbe állítan. Ehhez van valakinek ötlete?
Néztem IP kamerákat wifin keresztüli megközelítéssel is de eddig értelmes ötletet nem leltem...
Idézet:
cooljoe eredeti hozzászólása
Általánosan használt 2,4 vagy 1,2-es videó adó bármilyen felbontású videójelet át tud vinni? Én szeretnék egy vezérelhető zoomos és lehetőleg HD-s kamerát hadrendbe állítan. Ehhez van valakinek ötlete?
Kizárólag normál felbontású kompozit videojel átvitelére alkalmasak.
A HD átvitelt nagyon sokan szeretnénk, sajnos úgy tűnik, nincs FPV célra alkalmas kivitelű HD rendszer a piacon. Stúdió technikára kihegyezett eszközök vannak ennek megfelelő méretben, kivitelben, árfekvésben.
Ezt itt FPV-re ajánlják, az rcgroups fórumon hirdetnek, vagyis amatőr fpv-seknek is szeretnék eladni:
http://www.edimaeg.com/camera.htm
Sajnos olyan alacsony az fps hogy az már majdnem diavetítés, szerintem öröm repülésre alkalmatlan. Olyan alkalmazásokra persze jó lehet, ahol meg akarnak keresni valami, felderíteni stb, mert a kép élés, csak a mozgások nem folyamatosak.
Mostanában jelennek meg olyan wifi routerek amiket a video stream átvitelére hegyeztek ki. Ezekkel meg lehetne próbálni a HD-t. A hatótávolságot tracking antennával lehetne növelni. Ez persze sok kísérletezést igényel, és nem biztos hogy hozza a remélt eredményt. Semmiképp sem egy működő kiforrott megoldás amit csak meg kell venni és üzembe helyezni.
Kedves Mmormota!
Az a sugárzási minimum, interferenciazóna, az akkor is előjön, ha megvan a térerő. Én pedig térerőről beszélek, nem ugyanaz. Tény, hogy az interferencia látszólag hasonló zavart mutat, mintha nem lenne térerő. Megfelelő antennával és elhelyezéssel csökkenthető a hatás.
ati
Ha csak egy yagit használsz (még egy vevő&antenna és diversity nélkül) akkor arra kell számítanod, hogy a közelben összevissza repkedve gyakran lesz rossz, zavaros képed. Gyakrabban mint egy botantennával, vagy akár mint egy patch-csel. A nagy nyereségű yagi csak akkor jó, ha vagy célra tartják vagy eleve előre elhatározott irányba repülsz egy szűk sávban.
Emiatt nem nagyon használnak yagit. A patch elég jó kompromisszum, mert eleve nagyobb a nyílásszöge, 40 fok hibánál még egész jó, és a minimum helyek jó távol vannak a fő iránytól. A yaginál, különösen a sok eleműeknél, meg sokkal közelebb is van minimum.
A patch jó kompromisszum, egyetértek.