-
Re:Videoátvitel FPV repüléshez
Csak a képe lehet szebb. Ezeknek a tunereknek a kimenete un. BaseBand out, ez már egy nyers videojel, ez után az alaplapon van a deemphasis (frekvenciakorrekció zajcsökkentés céljából, az adóoldalon alkalmazott preeemphasis inverze) egyéb erösítő kapcsoló feliratozó áramkörök hangsáv demodulációja. Valószínüleg ezek lehetnek jobb kialakításúak mint a kínai egyszerü vevőben.
-
Nem tartom valószínűnek, hogy külön tunereket gyártanának FPV-hez. Szerintem közönséges SAT tunerek. -100dBm az 10uV. -95dBm=18uV. Ez nem rossz, ahhoz képest, hogy kinai, bár nyilván a tuner első erősítő eleme a meghatározó , azt pedig valamely IC gyár gyártja. A mai korszerű félvezetőkkel ez nem probléma. Én azért felhívnám a figyelmet, hogy nem az érzékenység a legfontosabb paraméter ebben a témában, hanem a zaj. Miért a zajt tüntetik fel a SAT fejeken és nem az érzékenységet? FM-es rendszerben tudunk erősíteni bármennyit. Azért összehasonlításként: 10-20uV egy közönséges autórádió érzékenysége, ennyit a WiFi is tud. Egy jó előerősítővel megfejelve, még a gyenge tuner is csodákra képes és nem az érzékenység növekedés miatt, hanem a zajszám javul.
-
Ti biztos jól feltudnátok tuningolni a vevőket.
Miért van az, hogy az egyik vevőm antennatövét megfogva, sokkal jobb a kép?
Mit lehet vele kezdeni?
Arra gondoltom, hogy le kéne testelni, mondjuk egy földbevert vasra rávezetékelem?
-
Ajánlom megnézni ezt az oldalt: http://meres.nhh.hu/?id=spektrum
ahol a Nemzeti Hirközlési Hatóság telepített fix és mobil mérőállomásai vannak feltüntetve, amivel bemérhetik az illegálisan működtetett rádióadókat. (1.2GHz, stb.)
-
Ha illegális sávokban szórnék, már rég bemértek volna a Csömöri állomásukkal.
Tehát nálunk minden rendben. ;D
Eddig :D
-
Idézet:
mcelek eredeti hozzászólása
Ti biztos jól feltudnátok tuningolni a vevőket.
Miért van az, hogy az egyik vevőm antennatövét megfogva, sokkal jobb a kép?
Mit lehet vele kezdeni?
Arra gondoltom, hogy le kéne testelni, mondjuk egy földbevert vasra rávezetékelem?
Hát nem ez a megoldás.
Jó antenna kell hozzá, az megoldja a problémát.
-
Ma megérkezett a várva várt halszem objektív a sony webbie kamerához.
Erről írok:
http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.15239
Pontosan annyit ér, amennyibe került. Illetve nem igaz, még annyit sem.
A tesztvideo most töltődik a vimeora, amint meglesz belinkelem.
Az eredmény egyszerűen siralmas. Az eredeti képminőséggel össze se lehet hasonlítani, középen ugyan viszonylag elfogadható, de a széle felé egyre elmosódottabb a kép.
Próbáltam a mellékelt mágneses talpakkal közelebb-távolabb helyezni, de ennél csak rosszabb eredményt értem el.
Nem javaslom a beszerzést, semmi értelme.
Más tipussal van tapasztalata valakinek?
-
Arra mérget vehetsz, hogy teljesen mindegy milyen kamerára és milyen előtétlencsét teszel, rontani fog a képminőségen. Nincs jó megoldás, csak kevésbé kaka.
-
Ez a felvétel az első, 720-as felbontással:
http://vimeo.com/12262241
Készül még 1080 és VGA is, meglátjuk azok milyenek lesznek.
-
1080-on talán mintha nem lenne ennyire elmosódott a széle.
VGA felbontáson viszont még szánalmasabb.
Asszem' egy darabig még elleszek a kisérletezgetéssel, de nem várok komoly eredményt.
-
Idézet:
Füligjimmy eredeti hozzászólása
Ez a felvétel az első, 720-as felbontással:
http://vimeo.com/12262241
Készül még 1080 és VGA is, meglátjuk azok milyenek lesznek.
Ez iszonyat homálygenerátor... :o
-
Vááááá, ez borzasztó. Roszabb mint amire számítottam. A felbontásnak nem nagyon kéne befolyásolni, optikailag kaki.
ettől sokkal jobbak vannak, bár tőkéletes azzal se lesz.
Az a baj, hogy ha jót akarsz, mint például a Raynox előtétlencséi (pl: HD-5050PRO-LE)(több lencsetagból áll, így lesz mindenőtt jó képe) az bitand grága (20-40 e HUF) A fotóteknika sem olcsóbb hobbi, mint az RC (nekem is áll benne egy használt suzuki ára)
http://netker8.eu/shop_search.php?search=raynox,2
Viszont ezzel szép képe lenne.
Esetleg ezzel is jobb lehet
http://netker8.eu/spd/526965/Raynox_..._elotet_lencse
Ha lemész tuti engedik neked kipróbálni.
-
Szerintem ezek normál fotós előtétlencsék.
A webbie kamerára kicsi kell...
Megpróbálkozom mégegy tipussal, ha az se jön be akkor elfelejtem.
-
Idézet:
Szerintem ezek normál fotós előtétlencsék.
A webbie kamerára kicsi kell...
Megpróbálkozom mégegy tipussal, ha az se jön be akkor elfelejtem.
van köztük videó kamerára való is, normálra, de tény hogy a webbie-re kisebb kell, most néztem csak hogy milyen kicsi is ez, bocs
-
Ha jól tudom 13mm es kell a webbire
-
Én így fogom gépre tenni a Bloggie-t ahogy van. Ha túl kicsinek bizonyul a látószög, akkor veszek inkább egy GoproHD-t, ezt meg családi filmezésre fogom be - mikor nincs kedvem nagyobb kamerát vinni.
A video csatlakozón van egy vezérlésre szolgáló kivezetés. Hogy működik-e azt nem tudom, de ha igen, fel lehetne használni arra hogy ne kapcsoljon ki fél óra után.
-
Idézet:
1080-on talán mintha nem lenne ennyire elmosódott a széle.
VGA felbontáson viszont még szánalmasabb.
Asszem' egy darabig még elleszek a kisérletezgetéssel, de nem várok komoly eredményt.
Nekem ez van:
http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll...=STRK:MEWAX:IT
http://www.youtube.com/watch?v=2DdKWPmmJDg
-
Idézet:
Ma megérkezett a várva várt halszem objektív a sony webbie kamerához.
Erről írok:
http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.15239
Pontosan annyit ér, amennyibe került. Illetve nem igaz, még annyit sem.
A tesztvideo most töltődik a vimeora, amint meglesz belinkelem.
Az eredmény egyszerűen siralmas. Az eredeti képminőséggel össze se lehet hasonlítani, középen ugyan viszonylag elfogadható, de a széle felé egyre elmosódottabb a kép.
Próbáltam a mellékelt mágneses talpakkal közelebb-távolabb helyezni, de ennél csak rosszabb eredményt értem el.
Nem javaslom a beszerzést, semmi értelme.
Más tipussal van tapasztalata valakinek?
Én is rendeltem a webbihez 1-2 dollár körül öntapadós halszem optikát, de ugyan ez a tapasztalatom, használhatatlan, körben homályos, középen éles.
-
Lenne valakinek arra ötlete hogy miért van az hogy a burkolatnélküli panelkamerám ha müködik akkor a gps nem lát hódat, de egy burkolt cmos kamerával nincs ilyen gond csak a képe miatt nem akarom véglegesíteni?
Próbálkozom már napok óta szürésekkel de sikertelen, talán a fémburkolat hiánya vagy nem tudom.
-
Ha jól emlékszem Mmormotának volt hasonló problémája az FPV topic elején valahol... A kamera típusokról írt egy esszét, hogy melyik zavarja a GPS-t, és melyik nem. De most nem tudom előkeresni neked...
-
tedd messzebb a gps-t a kamerától ;D
-
Amennyire csak lehet messze tettem, lehet a zavart a vezeték viszi, ferritgyürü nem nagyon segített lehet készítek burkolatot a kamerához árnyékol és mechanikai szilárdságot is ad.
-
Elkészült a saját megoldásom a videó antennára. Kör karakterisztika, vizszintes polársík és 6dB nyereség. Függőleges sikban erős nyalábolás.
-
Idézet:
GPeti eredeti hozzászólása
Amennyire csak lehet messze tettem, lehet a zavart a vezeték viszi, ferritgyürü nem nagyon segített lehet készítek burkolatot a kamerához árnyékol és mechanikai szilárdságot is ad.
Mmormotának a VSN 500 kamerája zavart ha jól emléxem és egy smd bigyót forrasztott bele, kép is van fent róla. Annak is van burkolata, de vmien frekin rezeg és ez okozta a GPS zavarát.
Az lenne nagyon jó, ha mondjuk egy FCOII, vagy a kulcstartós kamera képét lehetne RCA-ra kiszedni. Mindjárt nem kéne szarakodni, hogy milyen kamera legyen. A kis kulcstartós kínainak, elképesztően jó a felvétele, pláne ha az árát és as súlyát vesszük ;D
-
Idézet:
ati eredeti hozzászólása
Elkészült a saját megoldásom a videó antennára. Kör karakterisztika, vizszintes polársík és 6dB nyereség. Függőleges sikban erős nyalábolás.
Mi az a nyalábolás? Írhatnál több infót, hatótávot, stb.
-
A nyalábolás az, ahogyan összegyűjti a rádióhullámokat. Függőleges síkban nincsen értelme egyformán sugározni, hiszen ha felettem van a gép akkor közel is van, ha messzebb van, akkor lapos szögben látszik, tehát nem gömb karakterisztika az ideális, hanem valami lapitott forgástest kell. Vizszintes sikban teljesen szabályos kör, és egyenletes. A fedélzeti teszt még csak most jön, fixen telepitve jónak néz ki, de azt nem tekintjük mérvadónak. Ami érdekesebb a vizszintes polársik, sokkal kisebb a zaj.
-
"Az lenne nagyon jó, ha mondjuk egy FCOII, vagy a kulcstartós kamera képét lehetne RCA-ra kiszedni."
Hát a tudomány mai állása szerint ez nem lehetséges.
Viszont jó lenne ha digitális usb jelet lehetne rádióra ültetni.
Mmormota!
Mit forrasszak a kamerára?
Még akkor is zavar ha csak külön akkumulátorrol táplálva mellé teszem.
-
Idézet:
Mmormota!
Mit forrasszak a kamerára?
Még akkor is zavar ha csak külön akkumulátorrol táplálva mellé teszem.
Nézd meg ezt:
http://forum.rcmodell.hu/index.php/t...html#msg683076
Mivel más típusú kamerád van, természetesen nem lehet egy az egyben másolni, hanem értelemszerűen meg kell keresni milyen stab IC van benne stb. A módszer lényege, hogy közvetlenül a kapcsoló elemmel párhuzamosan kötött kondenzátor a kapcsolási éleket kevésbé meredekké teszi, ezzel a magas frekvenciás komponenseket csökkenti. Nagyon fontos hogy közvetlenül a kapcsoló elem lábain legyen a kondenzátor, mivel a legrövidebb vezeték induktivitása is elrontaná a dolgot.
Lehet nagyobb kapacitású kondenzátorral is próbálkozni, de 1nF fölé ne menj mert túlterhelheti a kapcsolót.
További zavar csökkentési lehetőség, ha készítesz a kamerának egy árnyékoló dobozt, pl. vékony fehérbádogból vagy nyomtatott áramköri lemezből. A réz fóliákat az éleknél összeforrasztva stabil dobozt tudsz csinálni, a rezet a kamera földdel össze kell kötni. Tovább javul a szűrés, ha átvezető kondenzátorokon hozod ki a tápot (10nF) és a video jelet (100pF). A doboz önmagában nem feltétlenül oldja meg a problémát, pl. a VSN-500 is fém házban van, mégis zavar.
-
Köszi Mmormota a kondi megoldotta, mentem kipróbálni csak volt egykis rádiózavar így a kamerát 5centi mélyről ástam ki, de müködik. Lehet veszek 2.4 távirányítót, 35megán külső zavar volt vagy más nem tudom megállapítani.
Bár a jelenség akkor kezdődött mikor az OSD panel belekerült a gépbe, ebben ugye van egy 17,73475MHz 4xPAL színsegédvivő kristály aminek a 2. felharmonikusa 35mega környékén van.
Erre is figyelni kell.
Egy fpv gépbe tényleg a legnehezebb az interferenciákat kiküszöbölni.
-
GPeti, csak nem a kétmotoros balsagépet törted? Remélem nem és minden rendben.
-
Szerencsére nem, egy hétvége alatt összehánytam egy fix-prix cellux nano kompozit csupaszárny fpv gépet fenyődeszka merevítéssel.
Itt az alkalom hogy megcáfoljam azt a nézetet hogy csupaszárny erre nem alkalmas, a két szárny közt hatalmas hely van, nem érzékenyebb a súlypontra mint a hagyományos, két csatorna elég a teljes értékü irányításhoz, mivel a profil hasraütéses lett így nem siklott motor nélkül jól, a kár mindössze az 500huf padlóalatét meg a gagy ebay-es lipo aksi kettétört majdnem, a kamera miután kiástam továbbra is müködik.
Most HK 2.4G távirányítóra gyűjtök, meg befejezem az 1.3G videorendszert.
-
Idézet:
Szerencsére nem, egy hétvége alatt összehánytam egy fix-prix cellux nano kompozit csupaszárny fpv gépet fenyődeszka merevítéssel.
Itt az alkalom hogy megcáfoljam azt a nézetet hogy csupaszárny erre nem alkalmas, a két szárny közt hatalmas hely van, nem érzékenyebb a súlypontra mint a hagyományos, két csatorna elég a teljes értékü irányításhoz, mivel a profil hasraütéses lett így nem siklott motor nélkül jól, a kár mindössze az 500huf padlóalatét meg a gagy ebay-es lipo aksi kettétört majdnem, a kamera miután kiástam továbbra is müködik.
Most HK 2.4G távirányítóra gyűjtök, meg befejezem az 1.3G videorendszert.
Hmm, itt egy aranyos FPV video, és csupaszárny:
http://www.youtube.com/watch?v=s2Kyfc7FUic
-
Styroman eszelősen jó csupát vágott a haveromnak (125 cm) már többet is.
Leginkább a start macerás, mert legutóbb is kevés volt a feldobás, pedig hihetetlenül jól repül.
Most valami startkocsit, vagy kilővőszerkezetet épít a cimbi, szerintem felesleges, de a futómű az nagyon vicces volt a korábbi verzión. Valószínűleg a légellenálás miatt nem is érdemes. Viszont FZR barátom profin bevasalja fóliával a habot, ezzel is növelve az elérhető sebességet és csökkentve az ellenállást.
Az ő gépe is pont olyan, mint ez a videón (párszor már linkeltük) qwa jó.
-
Van-e valakinek jó megoldása GoPro Hero kamera repülőn való rögzítésére vízálló tok nélkül?
Képet is kérnék szépen!
Kösz
-
Videoátvitelben megszületett a korrekt megoldás.
25km-re alkalmas előerősítő, mind a 2 oldalon GP antennákkal.
Tehát NEM kell diversity és irányított (patch, yagi) antenna sem.
Egyszerű, és áttekinthető. Nincs mi elromoljon benne mechanikusan.
Azt hiszem ezzel a videóátvitel egy időre kipipálva.
De ha valaki szeretne tovább menni, akkor még csiszolunk rajta :D
-
Nagyszerű hír!
Én szeretnék vásárolni belőle 2.4Ghz-s rendszerhez.
És 1.2ghz-s szett is érdekelné egy ismerősömet.
Üdv!
Pár fotót és árakat tudnál küldeni?
Üdv!
-
Idézet:
ati eredeti hozzászólása
A nyalábolás az, ahogyan összegyűjti a rádióhullámokat. Függőleges síkban nincsen értelme egyformán sugározni, hiszen ha felettem van a gép akkor közel is van, ha messzebb van, akkor lapos szögben látszik, tehát nem gömb karakterisztika az ideális, hanem valami lapitott forgástest kell. Vizszintes sikban teljesen szabályos kör, és egyenletes. A fedélzeti teszt még csak most jön, fixen telepitve jónak néz ki, de azt nem tekintjük mérvadónak. Ami érdekesebb a vizszintes polársik, sokkal kisebb a zaj.
A barátom ezt úgy szokta fogalmazni :az lenne a leg ideálisabb ha fánk formája lenne....
-
25 Km :o :D :-*
Ahoz nagyon jó repcsi is kell ;D
-
Idézet:
mcelek eredeti hozzászólása
25 Km :o :D :-*
Ahoz nagyon jó repcsi is kell ;D
beony. Ha feltételezünk egy 50km/h sebességet, akkor 1 óra repidő kéne ezzel a sebességgel és az még csak oda vissza nuku szélben. Úgyhogy nemcsak az irányítás, hanem a gép is szűk keresztmetszet ehhez a teljesítményhez képest.
-
Igen..... hát itt jön az, hogy talán érdemes váltani benzines 4T robbanósra ha ilyen nagy távot akarsz repülni.
Ott teljesíthetők ezek a paraméterek.
Egy 4T benzinessel 2liter üzemanyaggal - jó konfig esetén - szerintem 2 órát biztosan levegőben tudsz lenni.
40-50km/h átlagsebességgel... háááát Pestről elmész Vácra meg vissza :-)