-
Re:Videoátvitel FPV repüléshez
Ha a fel és leszállás a ázisállomás közelében van (néhány km-en belül), akkor szinte mindegy merre áll a Yagi. Abba az irányba kell állítani, amerre repülsz és ez fix, hacsak nem akarsz egy 50km sugarú körön repülni. Tehát, ha egy adott iránya mész, akkor nem kell mozgatni.
-
Ha jól tudom ezek kb 15 fokos irányszöget tudnak nem? Elég óvatosan kell akkor reppenni, hogy ebből ne menjünk ki. De a táv hatótávja volt eddig is a korlát nálam nem a videó :)
-
Ha a videó fogható 50km-ről akkor a távirányíthatóság is jó ha 40km. Szerintem legegyszerübb 2.4gigás adóra egy wifi antennát rakni, akár yagi is, csak ezt együtt kell forgatni a vevövel.
-
A 15 fok a maximális távolságra érvényes, közelebb nagyobb szög is megengedhető. Az antenna sem úgy működik, hogy 15 fokon lát 16 fokon meg már semmi. A 15 fok a -3db -es pontokra értendő.
Természetesen a távirányítás is megoldandó, de most a videóról volt szó. A távirányítás valszeg egyszerűbb feladat, azt bármely amatőr rádió átviszi 50km-en. A videónál is megállapitottuk, hogy amatőr licensz kell hozzá.
-
Idézet:
ati eredeti hozzászólása
Ha a fel és leszállás a ázisállomás közelében van (néhány km-en belül), akkor szinte mindegy merre áll a Yagi.
Ez nem így van. Ha a gép éppen egy minimum sugárzási zónán megy át, a kép zavaros lesz. Ez még a botantenna esetében is így van még akkor is, ha a távolság csak 100m. A yagi antennának pedig elég sok minimum iránya van.
-
Szeva Mindenki!
Általánosan használt 2,4 vagy 1,2-es videó adó bármilyen felbontású videójelet át tud vinni? Én szeretnék egy vezérelhető zoomos és lehetőleg HD-s kamerát hadrendbe állítan. Ehhez van valakinek ötlete?
Néztem IP kamerákat wifin keresztüli megközelítéssel is de eddig értelmes ötletet nem leltem...
-
Idézet:
cooljoe eredeti hozzászólása
Általánosan használt 2,4 vagy 1,2-es videó adó bármilyen felbontású videójelet át tud vinni? Én szeretnék egy vezérelhető zoomos és lehetőleg HD-s kamerát hadrendbe állítan. Ehhez van valakinek ötlete?
Kizárólag normál felbontású kompozit videojel átvitelére alkalmasak.
A HD átvitelt nagyon sokan szeretnénk, sajnos úgy tűnik, nincs FPV célra alkalmas kivitelű HD rendszer a piacon. Stúdió technikára kihegyezett eszközök vannak ennek megfelelő méretben, kivitelben, árfekvésben.
Ezt itt FPV-re ajánlják, az rcgroups fórumon hirdetnek, vagyis amatőr fpv-seknek is szeretnék eladni:
http://www.edimaeg.com/camera.htm
Sajnos olyan alacsony az fps hogy az már majdnem diavetítés, szerintem öröm repülésre alkalmatlan. Olyan alkalmazásokra persze jó lehet, ahol meg akarnak keresni valami, felderíteni stb, mert a kép élés, csak a mozgások nem folyamatosak.
Mostanában jelennek meg olyan wifi routerek amiket a video stream átvitelére hegyeztek ki. Ezekkel meg lehetne próbálni a HD-t. A hatótávolságot tracking antennával lehetne növelni. Ez persze sok kísérletezést igényel, és nem biztos hogy hozza a remélt eredményt. Semmiképp sem egy működő kiforrott megoldás amit csak meg kell venni és üzembe helyezni.
-
Kedves Mmormota!
Az a sugárzási minimum, interferenciazóna, az akkor is előjön, ha megvan a térerő. Én pedig térerőről beszélek, nem ugyanaz. Tény, hogy az interferencia látszólag hasonló zavart mutat, mintha nem lenne térerő. Megfelelő antennával és elhelyezéssel csökkenthető a hatás.
ati
-
Ha csak egy yagit használsz (még egy vevő&antenna és diversity nélkül) akkor arra kell számítanod, hogy a közelben összevissza repkedve gyakran lesz rossz, zavaros képed. Gyakrabban mint egy botantennával, vagy akár mint egy patch-csel. A nagy nyereségű yagi csak akkor jó, ha vagy célra tartják vagy eleve előre elhatározott irányba repülsz egy szűk sávban.
Emiatt nem nagyon használnak yagit. A patch elég jó kompromisszum, mert eleve nagyobb a nyílásszöge, 40 fok hibánál még egész jó, és a minimum helyek jó távol vannak a fő iránytól. A yaginál, különösen a sok eleműeknél, meg sokkal közelebb is van minimum.
-
A patch jó kompromisszum, egyetértek.
-
Nincs benne.
Az erzekenysege -80 vagy -92dbm, 12db sinad mellett.
Nem ugyan ott vagy.
Ez fog menni nagyobb tavolsagra is.
G
Idézet:
pbr110 eredeti hozzászólása
Meg kéne érdeklődni a készítőétől, van benne aluláteresztő szűrő vagy nincs.
Egy kollégával folytatott eszmecsere alapján, a szűrő hiányában ugyanott vagyok mint a 70-100$ termékekkel.
-
Hat... szoval en csinaltam több iránycsatolot is zsenge közésulis koromban.
Működött működött, csak amikor mellé tettem egy 20eft-os műszert, mindig mást mutatott. Ugyanis elvitte az 50ohm-ot.
Mindez volt 30mhz-en.
Ezek alapján 1200mhz-en szinte 0 esélyét látom "műszer-iránycsatoló" éítésének.
Nézz körbe a minicircuits oldalán és inkább vegyél egy iránycsatolót, ha swr mérőt v. wr mérőt szeretnél csinálni. Azzal a nagyfrekis része legalább korrekt lesz.
G
-
Így van.
De ehhez is kell műszer.
Én nyák yagit kezdtem csinálni, de nagyon nagy a nyákköltsége.
Inkább venni kell.
G
Idézet:
ati eredeti hozzászólása
Első körben ezt hinné az ember, de a parabola nyeresége a hullámhosszban kifejezett átmérőjétől függ. Nagyon nagy méretű parabola add csak nagyobb nyereséget. 1200MHz még inkább URH mint mikro. A Yagi jól bevált megoldás pláne ha a hordozhatóság is szempont. És inkább ajánlott a loop-yagi, annak ugyanakkora méret mellett dupla nyeresége van, mint a "hagyományos"nak.
-
Re:Digital Videoátvitel FPV repüléshez
Idézet:
Aircamfilm eredeti hozzászólása
Digitaler Videosender 1W - 230MHz
Aha, ezzel a Szlovákoknál is azt néznék merre repkedek. ;D
-
Köszi a válaszokat!
Mormota: szerintem megnézem a video striminges routeres témát. Az antenna rendszer ott is hasonló problémákat vet fel mint a mostani megoldásnál, már csak a programozás része a kérdés. Na meg az, hogy milyen kamerával??????
-
mmormota !
Szeretném a szabályokat betartani. Tervezem egy nem túl nagy (és drága) FPV rendszer beszerzését, és összerakását kipróbálás céljából. Nagyjából már meg van, hogy mit akarok (EagleTree system, Sony 420 soros kamera 2 szevóval mozgatva). Ami gondot okoz, az a képátviteli rendszer kiválasztása. Végigolvastam (nem csak) ezt a topic-ot. Ha jól értettem, akkor az egyetlen engedélyezett sáv Magyarországon külön engedély nélkül a 2.4 GHz a képátvitelre, maximum 10 mW adóteljesítménnyel. Illetve az 1.2 GHz-es sáv, de ott engedélyt kell kérni. Az irányítás 35 MHz-en történne (Futaba PCM).
Üdv.
Gyula
-
Bocs, hogy beleszólok, de gondolom a kérdés nyilt, különben privátba ment volna!
Free sáv csak 2,4GHz és 10mW. Az 1,2GHz-hez amatőr licensz szükséges. Ha van, akkor viszont nem gond a nagyobb power sem. Éppen most állítok össze egy 5W-os rendszert, szintén FPV-hez szánom. Free sáv még az 5GHz is. Sajnos mindkét sávon sok WiFi eszköz megy, ezért zavarással kell szembenézni.
Engem érdekelne, hogy kinek mekkora távot sikerült eddig legyőznie?
Üdv!
ati (HG8loa)
-
ati!
Köszi a választ. Azért reménykedem, hogy a kint a prérin (még) nincs annyi WiFi eszköz (a rádiótelefonokon kívül). Egyébként, a mmormota által az első oldalon belinkelt adó/vevő párosban gondolkodom (amivel elérék az 1 km feletti távot). Kipróbálni szerintem elég. A gép egy ES lenne, ami nem egy gyors gép, így az 5-600 méter hatótáv elsőre elég lenne. Ha meg gond van, akkor onnan még talán szabad szemmel is vissza lehetne hozni.
-
Egyébként 10.45GHz-en is van egy hely ami videojel átvitelre van kiadva.
Gondoltam hogy a későbbi fpv rendszerem miatt leteszem az amatör vizsgát, de a dolog nem ilyen egyszerű. Először le kell tenni az urh-a vizsgát, ez még csak a 2m-es (144MHz), és a 70cm-es (432MHz) sávra elég korlátozott teljesítménnyel. Fél év mulva és nemtudom hány igazolt összeköttetés után lehet letenni az urh-b vizsgát ez már jogosít a 23cm-es sávra. Ezért fizetgetni kell 2 évente valamit megismételni, esetleg kijárnak hozzád ellenőrizgetni. Nem tudom a pár száz mw-os adómért ami sk készül érdemes-e letenni azért a pár amatörért aki 144mega fölé nem is merészkedik.
Mit tudtok mértek már be valakit illegális videoátvitelért? Mire képes a hírközlési hivatal, hogy mérnek stb?????????????????????
Ja az amatörök ATV-re inkább AM modulációt alkalmaznak, ugyanis a 6MHz sávszélességű videojel csonka oldalsávos AM-nél 8Mega sávszélességet foglal le, egy analog FM müholdvevőnek 27MHz sávszélességet lefoglaló vidojel moduláció kell -ez túl sok-, az ebay-es videóátlövőkről nem tudok még adatokat.
A digitális jelátvitelről így falusi viszonylatban Ungarisztán közepén (ár) álmodni sem merek.
-
Helyesbítek. Valóban két fokozat van, CEPT A (kezdő) és B amit már nem B-nek hívnak. lsd. nhh.hu
A kettő vizsga között 1 hónap kell csak, mert a vizsgákat havonta rendezik. Kijönni ellenőrizni? , legfeljebb a rákosi korszakban, én 20 éve rádiózom, de hozzám még nem jöttek.
-
A téma másik felére reagálva:
10,45GHz en, sőt 24GHzen stb, 76GHz-en is vannak free, ill. amatőr frekik. A felvetés szerintem jó, mert a mikrohullámú összeköttetések mínősége nagy mértékben függ a rálátástól. A repülő magasan van, van rálátás. Tapasztalati adat, hogy 20mW-os jeladót 30-40km-ről szinte üzembiztosan lehet fogni, leszámítva az extrém időjárási körülményeket. Ősszel szereltünk fel egy 24GHz-eset és úgy tűnik stabilan jön. A jeladónak körsugárzója van.
Azt, hogy az amatőrök AM-et használnak nem tudom honnan veszed, én csak FM-es megoldásokról és kisérletekről tudok. Az FM átvitel a lökettől függ, azt meg Te állítod, úgyhogy lehet tvzni 10MHz sávszélességgel is. A műholdvevők valóban 27MHzet vesznek, de ettől el lehet térni. A komolyabbak tudnak is keskenyebbet.
A HIF, vagy mostanában inkább NHH képes bármit észlelni, tekintve, hogy egy országos széles sávú kukkoló rendszert üzemeltet. Én úgy látom, hogy, ha valaki betartja a sokszor iratlan szabályokat, nem megy védett sávrészekbe, nem videózik a versenyfrekiken, vagy a jeladó sávon, akkor nem fogja senki kérni a rádióengedélyét. Élni és élni hagyni! Ha valaki tapló módon zavar másokat, akkor annak meg lesz a következménye. A HIF-es dolgozók 99%-a rádióamatőr.
ati
-
Sziasztok!
Kérdés a hozzáértőkhöz: ha 2.4 GHz-en, 10 mW adóteljesítmény mellett, a következő antennák közül használnám valamelyiket (adó és/vagy vevő oldalon), akkor kb. mekkora hatótávolságot lehetne elérni? Nekem max. 1.5 km kellene, mert 35 MHz-es irányítást tervezek, az meg kb. ekkora hatótávú. A szokásos 2 dBi antennákra 2-300 métert írnak.
6 dBi antenna: http://hobbywireless.com/cart/index....products_id=58
7 dBi antenna: http://hobbywireless.com/cart/index....&products_id=8
9 dBi antenna: http://hobbywireless.com/cart/index....products_id=76
Üdv.
Gyula
-
Idézet:
Bigyula eredeti hozzászólása
Sziasztok!
Kérdés a hozzáértőkhöz: ha 2.4 GHz-en, 10 mW adóteljesítmény mellett, a következő antennák közül használnám valamelyiket (adó és/vagy vevő oldalon), akkor kb. mekkora hatótávolságot lehetne elérni? Nekem max. 1.5 km kellene, mert 35 MHz-es irányítást tervezek, az meg kb. ekkora hatótávú. A szokásos 2 dBi antennákra 2-300 métert írnak.
Szia!
Nem megrémíteni akarlak, csak felesleges bosszúságoktól megkímélni, nekem a 2,4Ghz-en a fatshark gyári 10mW adójával a gyári 3 dBi antennával a hatótávolság méterekben azaz kb 10-15 m-ben volt mérhető. Biztos lehetett volna "hegyezni" a távolságot antenna cserékkel, de a kimenetel elég valószínűtlen. (persze nem kizárt, hogy én csesztem el valamit)
-
Nem lehet, hogy egy 2,4-es táv zavarta a jelet?
-
Idézet:
altima eredeti hozzászólása
Nem megrémíteni akarlak, csak felesleges bosszúságoktól megkímélni, nekem a 2,4Ghz-en a fatshark gyári 10mW adójával a gyári 3 dBi antennával a hatótávolság méterekben azaz kb 10-15 m-ben volt mérhető. Biztos lehetett volna "hegyezni" a távolságot antenna cserékkel, de a kimenetel elég valószínűtlen. (persze nem kizárt, hogy én csesztem el valamit)
Szia altima!
A topic első oldalán mmormota által belinkelt adó/vevő párost néztem ki (http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=1171268), illetve a 8 dBi diversity vevőantennával elért 1 mérföldes hatótáv engem meggyőzött (első próbaverziónak).
Üdv.
Gyula
-
Idézet:
Bigyula eredeti hozzászólása
ati!
Köszi a választ. Azért reménykedem, hogy a kint a prérin (még) nincs annyi WiFi eszköz (a rádiótelefonokon kívül). Egyébként, a mmormota által az első oldalon belinkelt adó/vevő párosban gondolkodom (amivel elérék az 1 km feletti távot). Kipróbálni szerintem elég. A gép egy ES lenne, ami nem egy gyors gép, így az 5-600 méter hatótáv elsőre elég lenne. Ha meg gond van, akkor onnan még talán szabad szemmel is vissza lehetne hozni.
Sziasztok!
Tapasztalatból tudom, hogy kint a prérin is lehet wifi zavarás. Nem átallják egyesek több km távolságra átlőni a netet 10mw-al. (De 90cm-es parabolával.) Tehát arra számítani, hogy nincs zavarás, nem lehet. A terjedésről pedig annyit, hogy akár napszakonként is változhat az ionizációs telítettség függvényében. Van itt egy rádiós, kérdezd csak meg tőle! Augusztusban vannak olyan napok, amikor a bécsi tv adást egy madzaggal lehet fogni. (kb 250Mhz). Én már spanyol tv-t is láttam szobaantennával. Az 47Mhz-en volt. Ez az 1000m feletti 10mw-os kapcsolat igaz lehet, de nem mindennapos. Úgy stabil 150m-re számíthatsz, mert az adó oldalon az adó antennát nem lehet felsécizni. Az az 1W jó kompromisszum. Még nem szívja nagyon az akksit, de már van egy kis kakaó benne.
http://www.nghobbies.com/cart/index....roducts_id=182
-
Idézet:
Kazoo eredeti hozzászólása
Nem lehet, hogy egy 2,4-es táv zavarta a jelet?
A táv 35Mhz működött.
De a zavarás adott volt, mert tudomásom szerint több 2,4Ghz átjátszó is van a környéken.
Az 1,2 Ghz-val 1w adóteljesítménnyel az 1km nem nagyon okoz gondot (ugyanitt).
-
Nem találaom a szűrő linkjét, hogy hol lehet megvenni, nincs meg valakinek?
Tudom, hogy az FPV repülésen bellül többször szerepelt.
-
-
Idézet:
Kazoo eredeti hozzászólása
Köszönöm, Ki szeretne még ilyet?
Aki nem ismeri, ez egy aluláteresztő szűrő, amit a videóadó antenna kimenetére lehet rakni, közvetlen az antenna elé. A 2,4GHz irányító rendszerek zavarását csökkenti az 1,2GHz-es videó adó jelétől.
Holnap délután akarom elküldeni a rendelést.
-
Találgatások helyett: http://www.afar.net/rf-link-budget-calculator/
10mw 10km lehetséges.
ati
-
Az NHH-nak vannak rejtettantennás mérőkocsijaik, senki se tudja merre cirkálnak.
Ja, meg fixen telepített automata mérőállomások is léteznek.
nem árt óvatosnak lenni !
-
Valóban, találgatások helyett 10dbm tartalékkal számolval NORMÁLIS antennával lehet távolságot is repülni.
A NHH-tól meg nem kell félni.
Tessék bemenni és letenni a rádióamatőr vizsgát, ott sokat lehet tanulni.
Kb. 1-2 nap tanulás és letehető. (Az exem is le tudta tenni, pedig 0 műszaki vénája van.)
-
Sziasztok keresek 5V-os kamerát min 320 - max 420 sorig, ha tudtok tippet adni az jól jönne.
-
Idézet:
pbr110 eredeti hozzászólása
Sziasztok keresek 5V-os kamerát min 320 - max 420 sorig, ha tudtok tippet adni az jól jönne.
http://www.nghobbies.com/cart/index....2d82f51e34c00b
Ezt használom:
http://www.nghobbies.com/cart/index....roducts_id=122
elég jónak találom ;)
-
Ezek a hdmi vezeték nélküli készülékek nem igazán használhatóak FPV-re. A hdmi csatlakozón tömörítetlen jel megy, hatalmas sávszélességgel. Ehhez nagyon nagy sávszélesség kell, ami csökkenti a hatótávolságot. Nagyon magas vivőfrekvenciát használnak, és csak néhány 10 méterre tervezik a hatótávolságot. Ezek így együtt csak precíziós követéssel, nagyon szűk nyalábbal, nagy parabolával tennék lehetővé az elfogadható hatótávolságot.
Inkább olyan rendszer tűnik alkalmasnak, amit pl. a felszíni műsorsugárzásnál is használnak. Tömörített video, zajra és reflexiókra optimalizált modulációs módszer, hibajavító kódolás. Kár, hogy egyelőre nem árulnak kommersz célra ilyeneket. Remélem majd elterjed, hiszen azelvek és algoritmusok ki vannak dolgozva, csak alkalmazni kell ezeket.
-
Re:Távolság Próba Digtális Adóval
Idézet:
A távolság 14 km volt GPS a pilóta és a látható domborzat alapján. A helikopter átlagos talajfeletti magassága 400 méter volt
1 W, 2.200 Mhz, és 14 Km TÁVOLSÁG . ERRE ADJ ÉRTHETŐ MAGYARÁZATOT !
( Köszönöm ! Goldstein Endre )
[/b]
Pontosan mire kell magyarázat?
Én 2.4ghz-en 100mw-os adóval 16km-re szakadozás nélkül kommunikálok.
Most éppen 96mbps sebességgel.
Ez fizika, csak antenna kérdése, amit többször is mondtam már.
A csőben valószinűleg egy yagi van.
Amit "mi" használunk az rc távirányításnál, az a darab koax, az nem igazán antenna.
Nyeresége nem sok van.
Bármikor átküldök 45km-ert, bár ott kisebb sebességgel.
(Számításaim alapján.)
Antenna antenna. Legjobb erősítő az antenna.
-
A Gigawave adóantennája egy kicsit módosított discone, vagy inkább a discone és a résantenna házassága, és a szabadalomleírása fent van a neten. Körsugárzó, kb. 40-60°-os a nyílásszöge. A vevőoldal nem yagi, márcsak azért sem, mivel függőleges közeli állásban használják. A burkolat alatt régebben öt db. az adóéhoz hasonló elrendezésű discone volt fázisillesztve. Az újabbak valami érdekes nyákra nyomtatott microstrip antennák belül.
A discone antenna nagyon széles sávot tud átfogni vevőként és jó felüláteresztő szűrő, ezért is használják kinti amatőrök UHF és afeletti sávokhoz scannerantennának.
Gejza
-
A sávszélesség az egy dolog.
Ugyanis a digitális átvitel ténye, a hibajavítás ténye nagyon sokat javít a kapcsolaton.
Sok decibelt hozzá lehet adni a vételérzékenységhez. Ugyanis - mivel digitális - szinte a 0 jelből is képes kihámozni az információt.
Fent irtam, hogy én mit oldottam meg, az nagyon közel áll ehhez.
És nekem nincs is +30dbm kimenőm, mivel ilyen távolságra nem indokolt.
Az antenna addig jó, amig bemérünk minden darabot.
Ez a korrekt megoldás.
Sajnos ezen a frekvencián már ha valami a mm tört részével hosszabb, vagy rövidebb, vagy más irányban áll, már nagyon sokat jelent.
Ezért is van az, hogy, pl. a számítógép nagykerben vásárolt wifi szuperantennák miért ilyen rosszak.
Erre a frekvenciára normális antenna-t sokan gyártanak, de amikor lemérjük kiderül az, hogy nagy részük nem nevezhető annak.
Elgondolkodtató.
Tudni kell azt is, hogy ezen a területen egy swr mérő nem a 20000 forintos katergória, hanem kettő nullávál több.
Aki lelkeismeretes antennagyártót ismerek ő is rádióamatőr, és azért méri le az antennáit, mert tudja ennek a jelentőségét.
Nem legyint rá, jó lesz az.
Van aki szerint a koax antennák szuper 2.15-os nyereséggel mennek. Na ők tévednek, nem értenek hozzá.
A gyakorlat nagyon messze van tőle.
Sok tényezős dolog ez a rádiótecnika, nehéz leírni.
Ezért is javasolom, hogy akit érdekel, és szeretne nagyobb távolságot elérni menjen be egy rádióamatőr klubba (lassan kihalóban vannak), de pl. a BME-n talál még hozzá értő embereket, akik elmondják mire kell figyelni, hogy lehet megmérni és beállítani, hogy jó legyen egy link.
Ja és aki szeretne amatőr sávban "adni" annak egy amatőr vizsga sem hátrány, mert legalább megtanulja melyik sávban mire kell figyelni. Ebben az NHH/HIF az illetékes.
Üdv,
G
Idézet:
A magyarázat nem ilyen egyszerű. Ennek a Broadcast adónak a sávszélessége 50 Mhz. 2.200-2.500 Mhz között állítható. Nagy a sávszélesség az 1 W képest... A Gigawave saját maga készíti az antennáit és horribilis áron árulja. Minden egyes antenna egyedi bemérés alapján egyedi „kézjellel” van ellátva.
-
Tudjátok kiakadok, amikor tudatlanok teleszórják az étert a kinából vásárol vackokkal, több w teljesítménnyel.
Tudatlanok, nem is tudják, hogy ezzel az agyunkat - is - tesszük tönkre.
Ezért is van szabályozva, hol milyen teljesítménnyel adhat valaki.
Nállam az éter annyira tele van szeméttel, hogy a wifi sávban 2 csatornán a hatalmas térerőtől az én eszközöm kiakad. Azért mert a tudatlan vett egy ócska, semminek meg nem felelő erősítőt, és éjjel nappal szórja a sávot szeméttel.
Az én szomszédomtól is jön a nagy térerő, csak tudnám minek.
Valaki meg a szuper wifi kamerákat veszi, az meg agyonvághatja a digitális jelet. És mindenki egyre nagyobb erősítőket vesz. Tök fölöslegesen.
A tudatlanság idáig vezet.
Bp. néhány helyen nagyon katasztrófális a helyzet. Sajnos tele a levegő emberek számára ártalmas rezgésekkel. Ezért - is - van annyi beteg ember, mert ezt kikapcsolni nem lehet.
G