-
Re:Videoátvitel FPV repüléshez
A kupakban van a discone (illetve egy speciális fajtája). Ha még nem láttál ilyet, itt van két link, de a gugliban rákeresve sokszázat találsz:
http://www.malloycommunications.com/Pics/discone.jpg
http://www.northcountryradio.com/Art...gures/dis3.gif
A húszcentis rúd csak azért van alatta, hogy a kamera seggére szerelve (amire eredetileg kitalálták) vállról ne pont az operatőr fejébe nyomja a kakaót. A Gigawave gyárt heli hasára valót is, abban pont fordítva van elhelyezve a discone a rögzítéshez viszonyítva, mivel a discone-nak nem kell ellensúly, tehát szinte független a karakterisztikája a szerelési magasságtól.
Nálunk azért nem ismerik ezt az antennatípust, mert mindig is kicsi volt a scanneres amatőrök tábora, mivel tiltották még a kütyük behozatalát is. Bár kint is VHF felett használják a legtöbben, minden sávra lehet ilyet csinálni, csak a tárcsát és a kúppalástot kell másképp létrehozni. Nagyobb méretekben nem CNC-zik vagy lemezből hajlítják, hanem pálcákból vagy feszített vezetékekből csinálják ugyanúgy, mint pl. az ellensúly radiálokat. Az USÁ-ban van rövidhullámra 25 méteres verzió is.
Ami miatt FPV-re nem feltétlenül praktikus, az talán pont a hangolása. A mechanikai méretezése nagyon kis tűrésű gigahertz szinten, ezért is érdemes CNC-zni minimum a kúpot és a réselő dielektrikumot. Ha viszont egyszer behangoltad, már soha nem fog elmászni és az erőtere nagyon homogén lesz akkor is, ha a nyeresége nem túl nagy, talán 4-6 dBi ezen a frekin 1:1,15-ös SWR-rel. Onnantól viszont hasonlót tud egy jópár felharmónikuson is, tehát praktikusan egy 140 MHz-es bázisra hangolt discone 1,4 GHz-en is jól szuperál.
Csak akkor érdemes csinálni ilyet, ha a neten találtok 1,2-re vagy 2,4-re már kipróbált dizájnt pontos méretezéssel...
Gejza
-
Idézet:
gejza13 eredeti hozzászólása
A kupakban van a discone (illetve egy speciális fajtája). Gejza
Ez az antenna típus az én olvasatomba olyan, ami sík a felszínnel párhuzamos korong a képe?
Félgömb sugárzású antenna nincs kéznél alami?
-
El tudnék képzelni egy félgömb sugárzót 2.4-re...
Nem kellene a hatótáv növelésével bajlódni, és nem csökkenne a vételi szög a kritikus irányokba.
-
Ahogy írtam, egy kicsit lapított toroid a discone alapkarakterisztikája. Ha pont feletted van nagy magasságban, akkor nem örülsz, viszont vízszintesen nagy távolságban nagyobb magasság mellett is stabil kapcsolatot adhat, hacsak nem késben akarod repülni a gépet...
Igazi félgömb karakterisztikát antenna alaptípus nem nagyon tud, inkább olyanokat lehet látni, aminek a több antennaelem miatt keletkező sok nyalábja végülis a félgömbhöz hasonló formációt hoz össze. Ezekkel meg pont az a gond, hogy így nem is túl homogén az erőterük. A különböző nyalábok közötti ki-be mászkálás közben viszont fura dolgok keletkeznek, mint pl. polaritástorzulás és kiszámíthatatlan kioltási pontok, amivel azután megint a vételi oldalon kell megbirkózni.
Gejza
-
Nincs új a nap alatt:
"Konyhaasztalon" összeállított digitális amatőr (DATV) képadó 2001-ből.
-
Idézet:
Aircamfilm eredeti hozzászólása
Milyen antennát javasolsz az FPV videó-adókhoz 1.200 vagy 2.400 frekvenciákhoz.
Mi lenne az ideális „középút” a repülőn elhelyezett antennát illetően?
Nem nagyon lehet jobbat találni mint a szokásos 2dBi whip, amit tartozékként adnak... ;)
Vagy forgatni kellene, ami repülőn elég kényelmetlen.
Járhatóbb út a földi antenna nyereségének növelése. 12dbi-ig patch, 12-18dBi Yagi, felette parabola akármeddig.
Még egy méter feletti parabola is kellemesebb a földön, mint egy forgatható quad vagy hasonló a gépen.
-
Idézet:
mmormota eredeti hozzászólása
Nem nagyon lehet jobbat találni mint a szokásos 2dBi whip, amit tartozékként adnak... ;)
Vagy forgatni kellene, ami repülőn elég kényelmetlen.
Járhatóbb út a földi antenna nyereségének növelése. 12dbi-ig patch, 12-18dBi Yagi, felette parabola akármeddig.
Még egy méter feletti parabola is kellemesebb a földön, mint egy forgatható quad vagy hasonló a gépen.
Akkor a 3 és 5 dBi antennák feleslegesek az adóldalon?
-
A hd-s adód adatlapján olvasom:
Sávszélesség: 8mhz.
Frekvencia: 1,3-7,5ghz.
Ilyen antenna nincs ami képes átfogni ennyit.
Ha meg lenne, akkor nem antenna.
Az antenna egy 4dbi-s, vagyis 1,85dbm. Hát ez nem nagy szám.
Nem ez a nagy mutatvány a dologban.
Amit már leírtam régebben, hogy a kódolás és a hibajavítás miatt jó a vevő érzékenysége.
Ahol lehetőség van redundáns (ismétlős) adásra, ott jelentősen növelhető a vételérzékenysége.
Őszintén szólva nem látok a műszaki paramétereiben semmit hajmeresztőt. Viszont a leirtakat tudja.
Talán azért, mert nincs benne semmi trükk. (Mit látszik is...)
Újra elmondom, hogy a mostani koax darab drót, az nem antenna. (Legalább is nincs semmi nyeresége és nem rezeg.)
Nem mérem le az állohullám arányát, mert butaságot vagy végtelent fog mérni a műszer.
Ezt arra tervezték, hogy el tudjon menni 500m-ig.
Ha egy kis tripleg antenna lenne rajta, az már fejlődés lenne.
pl.
http://pmr.atw.hu/antenna.htm
De nem akarok tippeket adni, mert ezt házilag nem lehet megcsinálni jól.
Üdv,
G
-
2 vagy 3dbi-s antenna???
Miért lenne felesleges?
Tök jó a gagyi koax helyett.
A kérdés mire.
Már leírtam a számolás menetét, amely szerint - ha jól emlékszem - 0dbm.es antennákkal 14km lenne a hatótáv.
Azért nincs ennyi a gyakorlatban, mert rossz az antenna.
-
Idézet:
Bigyula eredeti hozzászólása
Akkor a 3 és 5 dBi antennák feleslegesek az adóldalon?
Ezek körsugárzó antennák, a nyereségük abból származik, hogy a sugárzás egyre laposabb szögben történik. Ha a gép megdől, akkor esetleg éppen egy minimum szögbe kerülhet a vevő és kimarad a kép. Minél nagyobb a nyereség, ez annál gyakoribb lesz, mivel a minimum helyek közelebb lesznek a gép síkjához.
Kompromisszum kérdése, 2 és 3 dBi között nincs valami nagy különbség, de fokozatosan gyakoribbak a kimaradások ahogy mész felfelé a nyereséggel.
Sokkal egyszerűbb és praktikusabb vevő oldalon növelni az antenna nyereséget, kevesebb vele a gond. A vevő antenna nem billeg mint a gép, és ha a repülő távol van, akkor kicsi az oldalirányú elmozdulás, így könnyen be lehet fogni egy viszonylag élesen irányított antennával is. Nem kell feltétlenül követés, hanem pl. két antenna diversity-ben. Egyik egy whip közelre, másik az élesen irányyított nagy nyereségű amit előre beállítasz abba az irányba amerre a távolsági repülést tervezed.
-
Mit gondoltok jó vevőantennának a helix antenna? Mivel körkörösen polarizált így a terjedés alatt elfordult polarizációjú jelet is jól veszi. Nyeresége a yagihoz hasonló.
-
Idézet:
GPeti eredeti hozzászólása
Mit gondoltok jó vevőantennának a helix antenna? Mivel körkörösen polarizált így a terjedés alatt elfordult polarizációjú jelet is jól veszi. Nyeresége a yagihoz hasonló.
Mivel az adás lineárisan poláros, kisebb 3dB-vel a nyeresége mint ha cirkulárisan poláros jelet venne. Így alul marad a hasonló méretű Yagival szemben. Ettől eltekintve természetesen alkalmas.
-
Idézet:
gabor2009 eredeti hozzászólása
2 vagy 3dbi-s antenna???
Miért lenne felesleges?
Tök jó a gagyi koax helyett.
A kérdés mire.
Már leírtam a számolás menetét, amely szerint - ha jól emlékszem - 0dbm.es antennákkal 14km lenne a hatótáv.
Azért nincs ennyi a gyakorlatban, mert rossz az antenna.
Köszönöm a választ. Nem értek az antennákhoz, de visszakerestem a hozzászólásaidat, és kezdem kapizsgálni. Legalábbis remélem...
-
Meg egy apróságot kihagytam.
A koax és a csatlakozó.
Normális 2400-on használható kábel a h200flex. Apró gond, hogy 11mm vastag, és bazi nehéz.
Fix helyen én csak ezt használom. 700ft egy méter.
-
Idézet:
A koax és a csatlakozó.
Normális 2400-on használható kábel a h200flex. Apró gond, hogy 11mm vastag, és bazi nehéz.
Akkor az RG-174-es koax kábel felejtős? Az antenna csatlakozó és az adó/vevő IC lába közé (pár centi)?
-
Pár centin nincs akkor csillapítás, ami miatt profi kábelt kell alkalmazni.
de azért az rg58-ot hanyagoljuk ... :D
http://www.universal-radio.com/catalog/cable/2632.html
75dba csillapítása 100 lábon.
ez alapján 2,5dbm a csillapítás 1m-en.
Nyilván ha 10cm-et használsz (0,25dbm) akkor nem érdemes vacakolni vele.
Üdv,
G
Idézet:
Idézet:
A koax és a csatlakozó.
Akkor az RG-174-es koax kábel felejtős? Az antenna csatlakozó és az adó/vevő IC lába közé (pár centi)?
-
Idézet:
Én dupla diversity-t tervezek. Redeltem 2 vevőmodult:
AWM635-RX Diversity Module
http://www.nghobbies.com/cart/index....products_id=23
AWM650G-RX Module
http://www.nghobbies.com/cart/index....roducts_id=411
A 635-ös kevésbé érzékeny de tartalmazza a két antennabemenetet, ami közül a jobbat haszálja. Ennek a két vevőnek a kimeneteit pedig az EagleEyes-re fogom csatlakoztatni. A 635-ös vevőn lesz 2 db 2-3 dBi-s botantenna - 90 fokban megdöntve egymáshoz képest -, a 650-es vevőn pedig egy 14 dBi-s patch antenna két szervóval a gépet követve. Az adómodulok pedig 10, 40, és 100mW-osak lesznek 2-3 dBi-s botantennákkal. Ki akarom próbálni mindet.
-
Sziasztok!
Nagy lelkesedésemben rendeltem egy ilyet:
http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll...=STRK:MEWNX:IT
Szerintetek jó? Vajon milyen távolságra hatékony?
Köszi a választ előre is.
Peter
-
Idézet:
leskope eredeti hozzászólása
Praktikusabb lett volna, ha a rendelés előtt kérdezed... ;)
Több gond is van vele.
- az adó nem állítható be az amatőr TV adás 1280 MHz frekvenciájára, olyan teljesen illegális frekvenciákon ad amik a légi irányítás sávjába esnek
- a vevő nem szintézeres, hanem egy potméterrel hangolható
- a cmos kamera képe gyenge minőségű
Ez pl. jobb lett volna:
http://www.inesun.com/Brand-New-1.2G...deo--1946.html
-
Szia Peter !
Sajnos el kell hogy keserítselek, de ez nem éppen szerencsés választás volt. Ahogy nézem nem szintézeres a vevő, ami azt jelenti, hogy egy potméterrel kell beállítani a képet, ami folyamatosan el fog mászni, így mindig tekergetni kell. A kamera képe elég gyenge minőségű. A CCD képérzékelős kameráknak sokkal szebb a képe.
-
Köszi a válaszokat! Nem gond el tudom adni, kellene egy jó, de viszonylag olcsó kamera, ebben kérnék segitséget.
Peter
-
Idézet:
Köszi a válaszokat! Nem gond el tudom adni, kellene egy jó, de viszonylag olcsó kamera, ebben kérnék segitséget.
Erről elég jókat írtak - én nem ismerem.
http://cgi.ebay.com/540TVL-SONY-CCD-...item3ca9f56404
Hátránya, hogy elég nagy és nincs burkolata.
(a kapcsolós panel nem hátrány, ha megfelelően beállítottad, le is lehet szedni)
-
Idézet:
Na mielőtt kidobod a kukába, előtte azért ragd össze és nézd meg mit tud.
-
Idézet:
Idézet:
Erről elég jókat írtak - én nem ismerem.
http://cgi.ebay.com/540TVL-SONY-CCD-...item3ca9f56404
Hátránya, hogy elég nagy és nincs burkolata.
(a kapcsolós panel nem hátrány, ha megfelelően beállítottad, le is lehet szedni)
Köszi! Tényleg jónak tünik, a 12v-ot hogyan oldjam meg?
Peter
-
Idézet:
Köszi! Tényleg jónak tünik, a 12v-ot hogyan oldjam meg?
Egy 3s Lipoval.
Ha külön akkut használsz erre a célra, akkor simán rá lehet kötni a kamerára, és a legtöbb video adó is 12V-os, így nagyon egyszerű a bekötés. A kamerák és a video adó tűrik a valamivel kisebb tápot, nem gond hogy lemegy repülés közben 10,5 V-ra.
Ha ugyanazt a 3s Lipo akkut használod amiről a motor megy, akkor viszont szűrni kell a tápot, mert csíkosodik a kép ha jár a motor. Erre a célra egy 0,5mH tekercs sorban a plusz táppal és egy 470uF elkó párhuzamosan megteszi.
-
Szia!
Azt vedd figyelembe, hogy ezek 2.4-es eszkozok.
2.4-en nagyon terhelt a sáv, csak a digitalis atvitel megy at jobban.
Ha 2.4-en fog menni a video, akkor a tx-et hova gondoltad tenni?
Üdv,
G
Idézet:
Idézet:
Én dupla diversity-t tervezek. Redeltem 2 vevőmodult:
AWM635-RX Diversity Module
http://www.nghobbies.com/cart/index....products_id=23
AWM650G-RX Module
http://www.nghobbies.com/cart/index....roducts_id=411
A 635-ös kevésbé érzékeny de tartalmazza a két antennabemenetet, ami közül a jobbat haszálja. Ennek a két vevőnek a kimeneteit pedig az EagleEyes-re fogom csatlakoztatni. A 635-ös vevőn lesz 2 db 2-3 dBi-s botantenna - 90 fokban megdöntve egymáshoz képest -, a 650-es vevőn pedig egy 14 dBi-s patch antenna két szervóval a gépet követve. Az adómodulok pedig 10, 40, és 100mW-osak lesznek 2-3 dBi-s botantennákkal. Ki akarom próbálni mindet.
-
Szia!
Sajnos en nem latom a frekit hol megy, es nem tudom, hogy az odairt 800mw micsoda.
Akkor szoktak igy irni, ha susmák van a dologban.
Nevezetesen ez nem 800mw adoteljesitmeny.
A hangolgatos vevo pedig gyengus lesz, baratommal probaltam egy ilyet, arra jo, hogy egy falon tulrol figyelj valakit.
Tavolsagot nem mertunk meddig megy el, de hangolatlan antennakkal, ismeretlen frekin es ismeretlen teljesitmennyel sok jot ne varj. Es van egy sanda gyanum, hogy a potis vevo nem valami nagy erzekenysegu, ami tovabbi hatrany.
Udv,
G
Idézet:
-
Idézet:
...
Sajnos en nem latom a frekit hol megy, es nem tudom, hogy az odairt 800mw micsoda.
Akkor szoktak igy irni, ha susmák van a dologban.
Nevezetesen ez nem 800mw adoteljesitmeny.
...
Egy kicsit lejjebb vannak a technikai adatok:
Features:
TV Color System: NTSC/PAL
Validity Pixel: PAL - 628x582, NTSC - 510x492
Minimum Illumination: 3 Lux
Focus: Manual adjustable from 30 mm to Infinity
Horizontal Viewing Angle: 50 Degree
Effective Range (line of sight): Up to 2000ft (in the field no block off)
Voltage: 6V DC-9V DC
Output: RF
Weight: 20gram
Size: 20x20x20mm
RF Power: 800mW
Receiver Specifications:
Output: Video RCA Jack
Voltage: 9-12V DC
Power consumption: 1.2W
Package include:
1 x 1.2Ghz Wireless 800mW Transmitter
1 x 1.2Ghz Tuning Receiver
1 x cctv camera
1 x AV Signal Link Cable
2 x 9V Battery Adaptor Clip
1 x Instruction Manual
-
Idézet:
Szia!
Azt vedd figyelembe, hogy ezek 2.4-es eszkozok.
2.4-en nagyon terhelt a sáv, csak a digitalis atvitel megy at jobban.
Ha 2.4-en fog menni a video, akkor a tx-et hova gondoltad tenni?
Üdv,
G
Jelenleg 35MHz-ben gondolkodom. Futaba R149DP vevő, RSSI szenzorral, Eagletree OSDPro-val. Természetesen először gyalogbéka módszerrel csinálok hatótávteszteket az adókkal, valamint a kölönböző antennakombinációkkal. Ezután lesz csak megreptetve, és először akkor sem FPV üzemmódban, hanem csak rögzítve a képet. Miután megvannak az adatok, hogy mekkora a hatótáv, milyen a képátvitel, meddig biztonságos az irányítás, csak akkor fogom FPV-re haszálni. A TX-et a gép farkába gondoltam, a függőleges előtt álló antennával - hasonlóan Zerogabi megoldásához -, de én a vevőt elrejtem a törzsben. A GPS a gép orrában lesz a 35MHz-es vevővel, aminek antennája ki lesz feszítve a törzs, és a függőleges között.
Üdv.
Gyula
-
Hello Bigyula!
Avatartodban látom, hogy újpesti vagy hol szeretnél a tervezett konfiggal repülni? Dunakeszi?
Itt próbáltam nyáron easystarral ugyazzal a konfiggal amit leírtál. Zsír új vevővel kb 10 csatornát is végig kinlódtunk.
Falil safe beállításokkal! Az eredmény:
8 törés 3 db új repülő.
Többször előfordult, hogy a vevő nem tudott beállni failsafe-re! kb 25m magasan magassági le és full gázt adott!
15 darabra tört szét az easystar.
Vannak rögzített felvételeim a gépen lévő kameráról rengeteg rádiózavar és becsapódás stb..
Én végig kínlódtam amit csak lehetett. 2,4g futaba, assan, optima9, 35 és 40 Mhz freki temérdek csatorna Pcm, Ip,, sok vevő, több táv, videófreki 1,2g 1,3g, 2,4g. Kézi és automata csatorna szinkronnal. Több gép típus.
Mi is csináltunk gyalog tesztet de átver mert viszonylag föld közelben tudod próbálni.
Földön mérve optikai rálátással csak töredéke távot visz át. kb 300m levegőben eddig 2,2 km-t mertem elvinni magamtól.
A bevált konfig: (hiba és zavar mentes)
Irányítás: 2,4G Futaba is okés de az Optima páros sokkal jobb.
Videó: 1,2 -1,3G kiválasztható csatornával (4,8,A csatornák a gpst is békén hagyják legalábbis az enyémen)
Üdv Zsolti.
-
Idézet:
csillagvzs eredeti hozzászólása
Avatartodban látom, hogy újpesti vagy hol szeretnél a tervezett konfiggal repülni? Dunakeszi?
Szia csillagvzs!
Az "új" és a "régi" M3-as reptéren. Az újon - tudomásom szerint - nem volt gond a 35 MHz-es irányítással. De, ha valahol sok a zavar 35 MHz-en, akkor annak semmi köze az FPV-hez, és a 2.4 GHz-es képátvitelhez. Nincs semmi tapasztalatom az FPV repülésben, csak 2 hete izgultam fel ennyire. Ezek a cuccok már úton vannak, úgyhogy ezzel leszek kénytelen főzni...
Üdv.
Gyula
-
Szia csillagvizsg!
Az előbb lemaradt, hogy köszönöm a tanácsokat, és hogy leírtad a tapasztalataidat. Ha összeáll a konfig, akkor lehet, hogy megkereslek Dunakeszin. Egyszer már jártam ott, de az tavaly előtt egy nyári vasárnap reggelén volt. Nem volt kint senki, csak az a modellezőtárs, aki odavezetett.
Üdv.
Gyula
-
Sziasztok! Szeretnék összerakni egy ilyen rendszert, kamerát, szemüveget már rendeltem, de nem találok, vagy inkább nem értek hozzá eléggé, hogy milyen video rx, tx cuccot kellene vennem. Egy e formával szemezgetek: http://www.inesun.com/Brand-New-1.2G...deo--1946.html sajnos itt nincs elég infó róla, máshol azt olvastam, hogy a transmitter 80gr, ez nagyon sok. Szóval szeretnék kérni tőletek linkeket, ahonnan tudnék venni jót, aránylag olcsón.
Köszi
Peter
-
Idézet:
Van ilyenem, elég jó. Az adót kiszedtem a dobozából és rátettem egy ilyen hűtőt:
http://www.dpcav.com/xcart/product.p...cat=252&page=2
így sokkal könnyebb.
Valamivel még jobbnak tartom a Lawmate 1W adó-vevő párost:
http://www.nghobbies.com/cart/index....roducts_id=172
http://www.nghobbies.com/cart/index....roducts_id=179
Az adóhoz célszerű vásárolni egy szűrőt hogy ne zavarja a 2,4GHz-es táv vevőt:
http://www.dpcav.com/xcart/product.p...8&cat=0&page=1
Vevő oldalra érdemes venni egy patch antennát:
http://hobbywireless.com/cart/index....roducts_id=343
ez minimum megkétszerezi a hatótávolságot, bár enélkül is kb 2 km, de ezzel jobb a kép is
-
Egy érdekes film, a video utólagos rázkódásmentesítésének hatását mutatja be. Conrad quadkopterről vette fel a filmet erős szélben, azért ilyen az eredeti felvétel. bal oldalon a javított, jobb oldalon a nyers felvétel látható.
http://www.youtube.com/watch?v=X2cjm...ayer_embedded#
-
Bocs a hülye kérdésért mormota és elismerem nem is olvastam vissza de azt a rezgésmentesítést milyen progival lehet megcsinálni?
-
Idézet:
Köszönöm a segitséget! Szűrőt nem lehet magyar forrásból beszerezni?
Peter
-
Segítsetek valami nem stimmel a számításokkal!
Elkészült a videoadóm az 1255MHz frekvenciára. 100mW-ot ad le 50Ohmra, az ugye 20dBm. Koaxból készítettem negyedhullámú antennát számoljunk 0dB nyereséggel, a vevő analóg beltéri ugyanez az antennával. A beltéri érzékenységét nem tudom legyen -80dBm, az 23dBuV mint általános kommersz rádióknak szokott. Ezzel a feltételekkel több mint 1,5km-t át kéne hidalni ha kiszámolom képlettel vagy beírom valami freespace kalkulátorba. A távolságmérés úgy történt hogy a vevő fent az ablakba az adóval távolodtam el, sajnos néha belógtak a csupasz fák de igyekeztem optikai rálátást biztosítani. A lényeg mindössze 270m után már nem volt kép :( :( :(
-
Szia!
free space loss: 1255mhz, 1,5km, -97.9dbm
összesen: 80+20+0+0=100dbm a te esetedben.
ezek alapján ha 0 a fade, akkor a 100dbm 1255mhz-en, 1,92km-nek felel meg.
ergo, ha 270m-re tudsz csak elmenni (ami 83dbm) akkor ott valami gáz van.
Ha jol gondolom, 17dbm-et keresünk valahol.
Ezen a freki nagyon kenyes a csatlakozokra. En mindenhol csak aranyozott 50ohm-os sma-kat hasznalok. A koax lehet a masodik problema: ennek keress utana a neten. Erre a frekire egy jo koax kb 700ft/m-aron kaphato. Harmadik: az antenna nyeresege... talan nem 0db. Es vegul: a vevod nem -80 erzekenysegu, hanem 80-17=-63dbm.
Megmondom őszintén szerintem az antennánál van a legnagyobb veszteséged.
Nekem a 100mw-os 2.4-es adóm 16km-re lazán elmegy, ezért biztosan tudom állítani, hogy ha minden elem rendben van akkor el fog menni nagy tavolsagra. Ez fizika. No meg rádiótechnika.
Lehet, hogy csinálok majd egy long range tesztet 2.4-en, csak talalnom kell valami hegyet vagy kilátót nagyobb távolságban.
Ismerősömék 5ghz-en csináltak 80km-es linket. Ez is lehetséges, bár ide már antenna kell.
udv,
G
Idézet:
GPeti eredeti hozzászólása
Segítsetek valami nem stimmel a számításokkal!
Elkészült a videoadóm az 1255MHz frekvenciára. 100mW-ot ad le 50Ohmra, az ugye 20dBm. Koaxból készítettem negyedhullámú antennát számoljunk 0dB nyereséggel, a vevő analóg beltéri ugyanez az antennával. A beltéri érzékenységét nem tudom legyen -80dBm, az 23dBuV mint általános kommersz rádióknak szokott. Ezzel a feltételekkel több mint 1,5km-t át kéne hidalni ha kiszámolom képlettel vagy beírom valami freespace kalkulátorba. A távolságmérés úgy történt hogy a vevő fent az ablakba az adóval távolodtam el, sajnos néha belógtak a csupasz fák de igyekeztem optikai rálátást biztosítani. A lényeg mindössze 270m után már nem volt kép :( :( :(
-
Idézet:
taki-vw eredeti hozzászólása
Bocs a hülye kérdésért mormota és elismerem nem is olvastam vissza de azt a rezgésmentesítést milyen progival lehet megcsinálni?
Üdv! A VitualDub-hoz van plugin, innen letölthető: http://www.sundancemediagroup.com/ar...e.htm#Download