Oldal: 234 / 235 ElsőElső ... 134184224230231232233234235 UtolsóUtolsó
Eredmény: 2.331 - 2.340 (2341) összesen

Téma: Ardu Pilot Mega, MinimOSD

  1. #2331
    Moderátor csomy logója
    Csatlakozott
    12-02-08
    Hely
    Budapest
    Hozzászólás
    2.326
    Ooops. Feltételeztem valami frisebb firmware-t.
    Akkor hát annyi a dolog, hogy manualban betrimmeled és utána egy Radio Calibration-t csinálsz az Initial Setup oldalon, így a vezérlő megtanulja a közép értékeket.
    Nincs kéznél 3.4es firmware-es vezérlőm, így nem tudom a pontos részleteket.

  2. #2332
    Senior Member smith_hun logója
    Csatlakozott
    14-01-16
    Hely
    Pécs
    Telefon
    06-húsz-négy négy 42 - nulla 52
    Hozzászólás
    2.846
    Csak azért, hogy meglegyen a későbbiekre:

    Omnibus F4 Pro vezérlő + Arduplane ChibiOS + FRSKY x7 + R9 UHF kombó RSSI kijelzés megoldása (1. módszer).
    (Az analóg RSSI kijelzést egyelőre hagyom).

    Beállítások a távon:
    1. legyen élő telemetriás kapcsolat a vevő és a táv között.
    2. a modell beállításainál lapozzunk a telemetria fülre, majd keressük meg az elérhető szenzorokat. Jó esetben megjelenik az RSSI értéke csillaggal jelölve, valamint a decibel érték. Leállítjuk a keresést, kicsit örülünk.

    3. menjünk a modell INPUT fülére, válasszunk ki egy nekünk tetsző csatornát, és a 12-es csatornát választottam. Szerkesszük a csatorna bemenetét az alábbiak szerint:
    - Input: RSS
    - Name: RSSI
    - Source: itt nyomjunk hosszan az enter gombra, amíg egy legördülő lista nem jelenik meg. Itt válasszuk ki az RSSI lehetőséget.
    - Scale: 100dB
    - Weight: 100
    - Offset: 0
    - Curve: nem változik
    - Mode: nem változik
    - Switch: nem változik
    - Side: nem változik
    - Trimm: OFF

    Mentsük a beállítást, lépjünk ki az INPUT főmenübe.

    4. lapozzunk a modell MIXER fülre, és a kiválasztott 12-es csatornát (vagy amit használunk erre a célra) módosítsuk így:
    - Mix name: RSSI
    - Source: IRSSI
    - Weight: 200
    - Offset: -100
    - Trimm: pipálva
    - Curve: nem változik
    - Mode: nem változik
    - Switch: nem változik
    - Warning: OFF
    - Multiplex: Add
    - Delay up: 0
    - Delay down: 0
    - Slow up: 0
    - Slow down: 0

    Kilépünk a csatorna szerkesztésből, és elvileg így készen is vagyunk.

    5. lépjünk ki a távirányító fő képére, és ellenőrizzük a csatornák értékeit, jelen esetben a 12-es csatornát. Nagy eséllyel az érték a skála legkisebb értéke.
    6. kapcsoljuk be a modellt, és várjunk amíg a kapcsolat felépül, és a vezérlő is talpra áll.
    7. A távon láthatóak lesznek a térerő csíkjai, jelezvén, hogy van kapcsolat a vevővel. Mivel UHF adásról beszélünk, valószínűleg maximális értéket kapunk.
    8. lépjünk be ismét a modell beállításához, és lapozzunk le a külső modul beállításáig.
    9. Itt válasszuk ki a "Rng" gombot. Ekkor a rádió visszaveszi a teljesítményét pár tized mW kimenő teljesítményre, mikozben a táv kijelzőjén megjelenik egy szám, ami az éppen aktuális térerőt jelzi.
    10. Ellenőrizzük az FPV monitoron, hogy látható-e az RSSI kijelzés. Ha igen, akkor kezdjünk el távolodni a modelltől, Lakásban menjünk egy olyan helyre, hogy minél több fal kerüljön közént, és a modell közé. A távon az RSSI számértéke elkezd csökkenni.
    11. Ellenőrizzük, hogy egyidőben az FPV monitoron is változik-e az RSSI értéke. Ha nem, akkor valami gáz van. Ha igen, akkor lehet örülni.
    12. lépjünk ki a RANGE módból, az RSSI értéke ismét maximumra ugrik.

    Mi a probléma ezzel a beállítással? A sok elérhető FW közül ez a leírás az OpenTX 2.2.2-höz készült, és az FRSKY R9M-R9 Mini rendszerhez készült 20180504-es LBT kombinációhoz. Ezzel a FW kombóval jelenleg csak akkor működik így a csatornára injektált RSSI kijelzés, ha van telemetria kapcsolat az adómodul, és a vevő között. Ezzel a FW-el a telemetria csak 25mW-os teljesítmény választása esetén érhető el, nagyobb kimenő teljesítmény esetén nincs telemetria lehetőség a BIND lehetőségei között.

    Adtak ki pár verziót azóta, többen nagy elégedettséggel használják a FLEX fw-verziót az R9 rendszerhez, de ehhez sajnos minimum OpenTX 2.3.0 verziót kellene feltölteni a távra.


    Természetesen az R9 Mini vevő képes analóg-RSSI jelet is kiadni, amit természetesen minden gond nélkül be lehet kötni a vezérlő erre való RSSI bementére, és ebben az esetben nincs szükség telemetria kapcsolatra, csak az ARDUPLANE paramétereket kell átírni úgy, hogy analóg RSSI-t használjon a robot, ne a csatornára injektált RSSI-t.
    Mivel helyszűkében voltam, és tömeget is szerettem volna spórolni, anno a sima 2,4GHz-es RX6R vevőhöz nem volt szükségem analóg RSSI bekötésre, ott szépen működött a csatornára injektált RSSI módszere.

    Az R9 Mini esetében sajnos a telemetria kétirányú kapcsolata kicsit zavarja a szervókat (még 25mW esetén is), így próbálkoztam valamit csinálni. Az gép új tulaja az UHF irányítást kérte a géphez, így az addig jól működő RX6R vevő kijött a gépből, és került bele az R9 Mini.

    Ha lesz jobb, vagy elegánsabb megoldásom (ami nem analóg RSSI), ami működik telemetria nélkül is, valamint nem kell hozzá OpenTX frissítést végezni....szintén beillesztem ide.


    Természetesen vevő vagyok bármilyen jobb ötletre!

    Köszi!
    Utoljára módosítva: smith_hun által : 2019-09-23 16:28

  3. #2333
    Senior Member smith_hun logója
    Csatlakozott
    14-01-16
    Hely
    Pécs
    Telefon
    06-húsz-négy négy 42 - nulla 52
    Hozzászólás
    2.846
    Omnibus F4 Pro vezérlő + Arduplane ChibiOS + FRSKY x7 + R9 UHF kombó RSSI kijelzés megoldása (2. módszer).

    Ha figyelmen kívűl hagytuk, hogy a vevőnk mire képes...meglepetés érhet minket. Megszoktam, hogy (szinte) minden normálisabb FRSKY vevőn van analóg RSSI kimenet, amit vagy használunk, vagy nem, ez utóbbi esetben marad a csatornára injektált RSSI.
    Mivel a beépítésre került R9 Mini vevő nem rendelkezik analóg RSSI kimenettel, így vevőcsere következett, és egy R9 Slim vevő került a gépbe.

    Az analóg RSSI kijelzéshez vezető út lépései:

    1. Keressük meg a vevő analóg RSSI kimenetét a 6-pines csatlakozón.
    2. Találjuk ki, hogyan csatlakozzon a vezérlőhöz (fix, vagy oldható csatlakozással - én oldhatót választottam),

    3. keressük meg az analóg RSSI bemenetet az F4 vezérlőn (a microSD foglalat felett van), tegyünk rá egy kevés FLUX-ot, majd óvatosan forrasszunk rá egy kis ónt, blankoljunk megy egy szimpatikus vezetéket, ha a színe nem különül el, akkor jelöljük mindenképp cetlivel milyen vezetékszál, később jól fog jönni! A vezetékre szintén forrasszunk némi ónt, majd óvatosan forrasszuk az F4 vezérlő RSSI bemenetére a vezetéket. Ha kihűlt, óvatosan ellenőrizzük a forrasztás minőségét. A vezeték másik végére szintén forrasszun egy szimpatikus csatlakozást, vagy csak tekerjük össze, és szigeteljük le. Én 1-pines szervócsatlakozót használtam. Ezzel a fizikai munka része le van tudva.

    4. kapcsoljuk be a távot, majd kapcsoljuk be a robotot is. A biztonság kedvéért egy FPV monitoron nézhetjük is merre tartunk.
    5. indítsuk el a gépen a Mission Planner-t, majd amikor betöltődött csatlakoztassuk az F4-et a PC-hez egy USB kábellel.
    6. amikor a Windows felismerte az F4-et, a MP-ben állítsuk be a megfelelő COM-portot, a kapcsolat sebességét, majd csatlakozzunk az F4-hez. Ha mindent jól állítottunk be, akkor csatlakozik is a PC, a monitoron látni lehet az élő adatokat.
    7. nyissuk meg a Config/tuning fület, és ott válasszuk ki azt a paraméter lista szerinti megjelenést, ami szimpatikus nekünk.

    8. lapozzunk le az RSSI paramétereihez, és az alábbiak szerint módosítsuk a paramétereket:
    - RSSI_ANA_PIN 0 (tehát nem pixracer, és nem pixhawk, hanem buta APM2 A0!!!)
    - RSSI_CHAN_HIGH 0 (töröljük a régi értékeket)
    - RSSI_CHAN_MIN 0 (töröljük a régi értékeket)
    - RSSI_CHANNEL 0 (a régi 12-es csatornát -ra írjuk át)
    - RSSI_PIN_HIGH 3 (3V értéknél jelezte ki a monitor a 100%-ot)
    - RSSI_PIN_LOW 0 (0V-on lett az RSSI értéke 0%. Az eredeti beállításoknál, amikor a maximum 3,3V volt, akkor a rádió kikapcsolt állapotában 30%-ot jelzett ki az OSD)
    - RSSI_TYPE 1 (előzőleg ugyebár 2 volt ez az érték, az határozta meg az RCChannelPwmValue-t)

    Természetesen a módosításokat írjuk fel a vezérlőre, indítsunk újra mindent, és lehet tesztelni.

    A táv és a gép bekapcsolása után az OSD-n 99% volt az RSSI értéke, de még visszavolt a telemetria kikapcsolása az RC linken. Tesztnek pont jó volt az, hogy csináltam egy RANGE tesztet, az RSSI értéke szépen változott.
    Ezután a táv menüjében kiválasztottam a 200mW adásteljesítményt, és újra BIND-eltem a távot a vevővel. Könnyedén meg is volt, amint megszűnt a telemetria kapcsolat, a szervók zizegése is megszűnt, de ugyanúgy volt RSSI kijelzés.
    Utolsó RANGE tesztet csináltam (minden hülye holtig tanul, hát még én), telemetria nélkül is szépen változott az RSSI értéke.

    Akinek még nincs, de szeretne R9 rendszert, annak egy kis érdekesség: az FRSKY az általam használt 20180504-es FW-ben úgy oldotta meg a kimenő adás teljesítményének változását, hogy 25mW-ról 200mW-ra emelve a távot és a vevőt újra kell BIND-elni. Valószínűleg a telemetria kapcsolat hiánya miatt. VISZONT! 200mW és 500mW között lépkedve nem kell újra BIND-elni semmit, csak megnő, vagy csökken az adás teljesítménye. Honnan lehet tudni? Az ember vagy kiméri egy RF teljesítménymérővel, vagy élvezi az FRSKY által gyárilag kialakított RF power metert: a hangszórót. A hangszóró árnyékolása nélkül zaj hallhatunk a kimenő teljesítmény függvényében. Nem zavaró, de van. A zaj 25mW-on szinte észrevétlen, 200mW-on azért picit hallható, 500mW-on kifejezetten jól hallható.
    Szóval, ha menüből kiválasztod a 200mW helyett az 500mW-ot, akkor hallani fogod, ha mengőtt a teljesítmény.

    (nyilván ez utóbbi jelenséget régi FRSKY Taranis, Horus tulajok ismerjük, csak mint érdekesség írtam le újra...)

    További kellemest!

  4. #2334
    Senior Member smith_hun logója
    Csatlakozott
    14-01-16
    Hely
    Pécs
    Telefon
    06-húsz-négy négy 42 - nulla 52
    Hozzászólás
    2.846
    Hátha jobban össze lehet fogni a magyar Ardupilot-ot használó modellezőket, építőket, így készítettem egy Facebook csoportot: https://www.facebook.com/groups/774554296332470/

    Akit érdekel, csatlakozzon!

  5. #2335
    Junior Member
    Csatlakozott
    16-03-03
    Hozzászólás
    3
    Sziasztok srácok!! van a barátomnak egy etetőhajója,amiben Pixhawk autopilot rendszer van,az a probléma,hogy amikor elmentsük az útvonalat,és elkezdi bejárni,nem teljessen azon az útvonalon közlekedik,van erre megoldás? Üdv

  6. #2336
    Senior Member smith_hun logója
    Csatlakozott
    14-01-16
    Hely
    Pécs
    Telefon
    06-húsz-négy négy 42 - nulla 52
    Hozzászólás
    2.846
    A "nem teljesen azon az útvonalon" pontosan mit jelent? Fél méterrel, vagy több méterrel, esetleg 10-20 méterrel megy a kijelölt útvonal mellett? MP-ben lettek az útpontok kijelölve, és feltöltve, vagy menet közben mentettétek el? Amíg okoskodunk, keresd meg Baráti Bélát, ő épített pár hajót arduboat-al, és kiválóan megy neki...

  7. #2337
    Junior Member
    Csatlakozott
    16-03-03
    Hozzászólás
    3
    Szia,1-2 m ,és menet közben lett mentve a pontok

  8. #2338
    Senior Member smith_hun logója
    Csatlakozott
    14-01-16
    Hely
    Pécs
    Telefon
    06-húsz-négy négy 42 - nulla 52
    Hozzászólás
    2.846
    Azért gázos itt érdeklódni, mert itt elsősorban a repüléses rész megy folyton...a földi járművekről nem tudom beszéltünk-e valaha...

    Hááát...amiket láttam videón működés közben azoknál 1m alatt volt a pontosság...

    Jól értem, hogy menet közben mentettétek el az útpontokat? Nem állt meg a jármű, hogy pontosabb legyen az érték, hanem haladt, és kapcsolóval mentettek?

    Látatlanban elég sok minden lehet...ha minden érzékelő megfelelően van kalibrálva, akkor a helyetekben a full paraméter listában próbálnám meg csökkenteni a Waypoint paramétereit, hogy kisebb legyen a kör átmérője, amivel teljesítettnek tekinti a WP érintését...biztosan van olyan paraméter is (eddig csak a repcsikkel foglalkoztam), ami megszabja az útvonal pontosságát...

    Addig is egy tipp: http://ardupilot.org/rover/docs/rove...#l1-controller

    raise NAVL1_DAMPING (aka “Lat Acc Cntrl Damp”) by increments of 0.05 to improve navigation in tight courses - az én értelmezésem szerint ez azt jelenti, hogy szűkebb navigációs "nyomvonalhoz" emelni kell ennek a paraméternek az értékét 0,05-ös lépésekben....

    De csak egy tipp...lehet kevés a műhold, és nagyobb a navigációs pontatlanság...lehet az útpontok is közel lehetnek egymáshoz...

    Ahogy említettem, próbáld meg Bélát megtalálni, ő biztosan tud segíteni, elég sok hajót épített már...
    Utoljára módosítva: smith_hun által : 2019-10-24 16:49

  9. #2339
    Moderátor csomy logója
    Csatlakozott
    12-02-08
    Hely
    Budapest
    Hozzászólás
    2.326
    Én is az L1 paraméter módosítását javasolnám.
    Nálunk is ugyanezt volt a helyzet (hajó), hogy a kijelölt vonal mellett ment -mondok valamit- jobbra 2 méterrel.
    Az L1 paraméter -azt hiszem- emelése helyre tette a lelkét.

  10. #2340
    Member
    Csatlakozott
    06-03-02
    Hozzászólás
    43
    Sziasztok, egy használtan vásárolt, de működő GAU X330 quadra felpakoltam egy APM2.6 ost, gyors setupot és kalibrációt követően, csak csipognak a motorok folyamatában(2signal/sec kb). Gondolom benéztem valamit. Plannerben minden oknak tűnik... Valakinek ötlet?
    ...nem kell félni....még egy sem maradt fönn....

Oldal: 234 / 235 ElsőElső ... 134184224230231232233234235 UtolsóUtolsó

Hozzászólás szabályai

  • Új témákat nem hozhatsz létre
  • Válaszokat nem küldhetsz
  • Fájlokat nem csatolhatsz
  • A hozzászólásaidat nem módosíthatod
  •  
  • BB code : engedélyezve
  • Pofik engedélyezve
  • Az [IMG] kód engedélyezve
  • [VIDEO] code is engedélyezve
  • A HTML kód kikapcsolva