Szia!
Ahogy nézem az optocsatoló nem védelmi célokat szolgál, építsd be!
Ez a CNY18 valamikor régen volt, ma már nem tudom létezik-e, használj mást helyette - 4N25, stb.
:shock: APPME :shock:
hello!
Nekiláttam megépíteni a Rádió Technika évkönyv 94-es számban található fesz szabályzók közül egyet. Mégpedig sorban a másodikat. Ez egy egyszerű, opto csatolóval ellátott dupla műveleti erősítővel működő szabályzó, mely meghajt 6 db Buz 11-es teljesítmény mosfetet (árama kb 30-40A körül van).
Viszonylag egyszerű a kapcsolás, hátránya, hogy külön kell áramforrás a vevőnek. Ezt szeretném építeni olyan formára, hogy a tápfeszt is biztosítson a vevő felé. Ebben kellene segítség.
A stab IC 78L05-ös. 5v-ot ad. Mivel ez csak max 100 mA-t ad, ezt a feszt nem tudom visszavezetni a vevőhöz, így kicseréltem egy 7805-re. Ez már tud nagyobb áramot de akkor az opto csatolós védelem tök felesleges!!
Elakadtam!
Az infókat előre is köszönöm!!
"Fussunk!" mondta Wágner úr, és elaludt...
Szia!
Ahogy nézem az optocsatoló nem védelmi célokat szolgál, építsd be!
Ez a CNY18 valamikor régen volt, ma már nem tudom létezik-e, használj mást helyette - 4N25, stb.
Signore Membran
Good Will Hunting
Kis pacsirta, kedves kis pacsirta,
Kis pacsirta, megkopasztlak én...
Kössz! Az én kapcsolásomba 4N25-ös opto csatoló van.
A leírtak alapján jó úgy visszavezetni a vevőhöz a tápot?
Szia!
Szerintem igen, kimenetre tégy 1-10u tantált.
Signore Membran
Good Will Hunting
Hali,APPME eredeti hozzászólása
A CNY optók a világ legjobbjai, még mindíg kapható, nagyságrendekkel jobb mint a 4N25 és gagyi társai (merci vs. lada) :!: :!:
Inkább a BUZ11 és a 7805 hagy kívánnivalót maga után..... :!: :!:
üdv: Zoli
Privát helyett emailt írjatok..... !!<br />Vagy telefon ...<br /><br />
Mi a probléma a fetekkel és a stab IC vel??
Csak hasonlítsd össze az adatait más FET-ekkel, pl. IRL2203 :!: :lol:
pl. BUZ/IRL : Rds=30-40/6-7 miliohm, Vgs=10/4.5 V, Id=32/115 A...... stb. stb. (bár az adatok kissé pontatlanok lehetnek, mert
fejből-emlékekből szedem), de +/- 10% körül igaz lehet :gondolkodik:
A 7805 pedig nem egy igazán low-dropoutos eszköz, inkább használj LM2940-et, ráadásul kevésbé gerjedékeny.
üdv: Zoli
Privát helyett emailt írjatok..... !!<br />Vagy telefon ...<br /><br />
Köszönöm jótanácsokat. Prototipusként két panelt marattam le, az egyiket az eredeti leírásnak megfelelően, másikat majd a begyüjtött információk alapján módosított alkatrészekkel építem meg. :roll:
Kb az egész 2000 Huf-ból jön ki, ha beválik, és valakit érdekel szívesen elkészítem neki!
Üdv:
Szabó Péter
[/url]
Ja
A leírás alapján az opto csatoló védelmi szerepet játszik, ha visszavezetem a tápot, nem lessz gubanc??
Sziasz!
Szerintem NEM védelmi szerepet játszik az opto és a nyüves CNY -t is ebben ! a kapcsolásban tudja helyettesíteni a 4N25, de tegyél eredetit, oszt kész.
A low -dropout-os eszközre NINCS szükség, ha a tápod min 12V!
Különben fesz két-többszöröző kéne, ezt Te tudod, mihez használod. Viszont az 5V-os kockának bemenetre max 35V-ot illik adni.
Én először megépíteném a "mezei", nem NASA alkatrészekkel, ez nem az a bonyolult dolog, ami indokolna egy igényesebb nekihuzakodást.
Sok sikert.
Signore Membran
Good Will Hunting