Oldal: 1 / 5 12345 UtolsóUtolsó
Eredmény: 1 - 10 (41) összesen

Téma: F3A versenyek tapasztalatai

 1. #1
  Senior Member
  Csatlakozott
  05-01-02
  Hozzászólás
  239

  F3A versenyek tapasztalatai

  Miután ebben az évben lesz a világbajnokság a magyar F3A csapat úgy döntött, hogy a lehető legtöbb versenyen részt fogunk venni, és egy új topicban számolunk be azokról. Itt az eredmények közlésén túlmenően, szakmai szemszögből szeretnénk a versenyek tapasztalatait megosztani veletek, elsősorban azért, hogy ne kerüljön feledésbe semmi.
  Utoljára módosítva: Phars által : 2015-05-10 16:55
  Repülőmodellezés II könyv (repulomodellezes2.com)

 2. #2
  Senior Member
  Csatlakozott
  05-01-02
  Hozzászólás
  239

  Pozsony 2015.05.02

  Pozsony 2015.05.02
  Az egész csapat egy nappal a verseny előtt kiment, hogy szokjuk a pályát és a környezetet. Nem volt felesleges mivel a pálya bal oldalán egy magasfeszültségű vezeték jobb oldalon pedig egy elég közeli fasor turbulenciája nehezítette a repülést. Már az edzések során látszott, hogy a csapat nagyon jól felkészült, az utolsó startok egyikében Tamás az erős szél ellenére kiemelkedően repült és a többiek repülése is biztató volt.
  A verseny erős pályairányú szélben kezdődött ami többé kevésbé egész nap megmaradt. Szerencsére volt olyan edzésünk ahol erre feltudtunk készülni és ez nagyon jól jött. Egyrészt legalább 20-30%-al nagyobb gázt fordulatszámmal kell haladni mind csendes időben, és a hátszeles szakaszokban gyakran alapjárat fölött kicsivel kell tartani a gázkart, illetve lényegesen rövidebb összekötő szakaszokat szabad repülni a vízszintesekben. Ez az orsózásokat és a késrepülést is nagyon megnehezíti, hiszen a megszokottnál lényegesen nagyobb "támasztás"szükséges magasságival és oldalkormánnyal egyaránt. Az ívek , részbukfencek repülésénél dinamikusabb gázkezelés és a folyamatos szélkorrekció elengedhetetlen. Ami viszont nagyon tanulságos, hogy a szembeszeles 45 fokos szárakon lefelé is lényegesen nagyobb furdulatszámot kell használni mint gyenge szélben, vagyis nem elegendő ha laposabbra tesszük a repülési pályát.
  Említésre méltó még az első két helyezett versenyzők repülési stílusa. Óriási figurákat repültek a 150 m-es vonalnál közelebb, és néha az volt az érzésem, hogy a zuhanó szakaszokban is nyomják a gázt. A repülési pálya nagyon pontos volt mindkét versenyzőnél, a modellek harmonikusan egyenletes sebességgel haladtak.

  Az eredménylistával elégedettek voltunk, a bírók szigorúak voltak, de néhány apró aránytalanságtól eltekintve összességében reálisak a helyezések.

  Eredmények:

  Repülőmodellezés II könyv (repulomodellezes2.com)

 3. #3
  Senior Member
  Csatlakozott
  05-01-02
  Hozzászólás
  239

  2015.05.16 Salzburg (http://www.mfc-salzburg.at/modellflugplatz.html)

  38 induló a csodás Kraiwaseni modellreptéren, természetesen itt van jónéhány nagy név is, majd látjátok az eredménylistában.
  A verseny 7:45 kor óraműpontossággal kezdődik és szigorú forgatókönyv szerint haladt úgyhogy két startot sikerült is lenyomni este hétig. Dávid első startja nem meglepően szerintük egész jól sikerült nem is kapott rá rossz pontokat, első látásra, mivel 6-osnál roszabb nem volt és volt benne egy kilences is. Második start nem sikerült sokkal jobban amit szinte azonos pontszámmal díjaztak a bírók. Sajnos azonban kiderült a nap végére, hogy ez csak a 32. helyre elég mert sokan kaptak nagyon jó pontokat. Nembaj holnap próbálunk javítani...
  A pontozás online megy, úgyhogy párhuzamosan figyeltem a repüléseket és a pontokat a kijelzőn, és egyhamar gyanús lett, hogy valamit nem jól tudunk, mert néha olyan figurák kaptak jó pontot ami szerintem tele volt hibával, másik meg egész jó figurákra alacsony pontokat kaptak.
  Este vacsora a versenyzőkkel és a bírókkal egy közeli szállodában, és úgy adódott, hogy a Peter Uhlig ült az asztalunkhoz, úgy kaptam az alkalmon és beszélgettem vele egy csomót a műsorról és a szabályokról.
  Gyorsan leírom mit tudtam meg:
  - Holnap tisztázzuk a repülési távolságot, mert szerinte a többiek repültek jó helyen mi meg túl távol, szerintem meg fordítva, de áll elébe a mérésnek....
  - A pontlevonások elmaradásáról az volt a véleménye, hogy nem lehet ilyen szigorúan venni mint ahogy a szabályzatban van mert akkor nagyon sok olyan figura lenne, amire 0 pontot kellene adni. A gondot ui. az összetett figurák jelentik amelyek két három részfigurából állnak, és ha mindegyikbe levonnák az összes észlelt hibát akkor a mezőny nagyrészének nem maradna pontja. Igy aztán azt a másik elvet érvényesítve, hogy a pontozás szigorát a verseny színvonalához kell igazítani elnézőek a kisebb hibák miatt. Na jó de akkor mi számít kis hibának ami elnézhető és mi az amiért már levonás jár? A válasz kissé kitérőnek tűnik de ez van:

  Legyen a műsor finom, egyenletes, geometriailag pontos, az orsók legyenek a szárak közepén az ívek legyenek egyformák, a forgási sebességek legyenek azonosak, az elválasztások legyenek jól láthatóak, a belépési és kilépési pontok legyenek egyértelműek. A pilóta dolga ezeknek a szempontoknak a jó kompromisszumát megtalálni. Ezzel látszólag nem sokat tudunk kezdeni, de a sorrendet lényegesnek érzem, és ebből valamennyire ki lehet indulni. Gondoltam ezeket az elveket fordítsuk aprópénzre, és nézzük a konkrét példákra a válaszokat.

  Golflabda:
  A legfontosabb szempont a geometria, mindent ennek kell alávetni, ezt követi az orsók szárak közepére helyezése, ez még annál is fontosabb szempont minthogy orsók középen találkozzanak. Vagyis ha a bukfenc íve vagy mérete miatt nem úgy jön ki, akkor nem muszály középen találkozni az orsóknak ha egyébként a szárak közepén vannak.

  Sarkára állított bukfenc:
  A legfontosabb szempont, hogy a bíró szemszögéből 45%-nak látszódjanak a szárak, vagyis torzítani kell.

  Immelman:
  A késrepülés hossza egyáltalán nem számít a lényeg, hogy egy jól látható szakaszban késben repüljön a modell. A finom repülés érdekében érdemes az orsót lassan forgatni. Azt viszont hogy a félbukfencek pontosak legyenek a kezdés és a befejezés egy függőlegesbe essen kiemelte.

  Legyező váltott orsókkal:
  Ezt egy nagyon jó kérdésnek tartja és a válasz a következő. A legfontosabb szabály, hogy az orsók középen legyenek, és az azonos irányú repüléshez tartozó szárak egyformák legyenek. Az orsóknak egyáltalán nem kell azonos szögsebességgel forogni, de úgy harmonikusabb. Az szerinte nem előírás, hogy a felfelé és lefelé menő ágon a szárak egyformák legyenek, és ezt azzal magyarázta, hogy ha dobott orsó lenne lefelé akkor ezt lehetetlen lenne megcsinálni.

  Orsó:
  Megítélése szerint ez pontozói szempontból egy szerencsétlen figura mert erre is dobálni kellene a 0 pontokat. Vagyis itt leginkább arra kell törekedni, hogy a repülési pálya nagyon egyenes legyen. Ezt tudják ui. a bírók legjobban összehasonlítani. Ezt követően a szektorhelyesség és azonos szünetek következnek, A 60 fokok már ízlés és perspektíva kérdése de nagy hibát ebben sem szabad ejteni. Ha a többi jó akkor itt egy kis eltérésért nem nagyon adnak levonást, viszont hiába hibátlanok a forgatási szögek ha görbe a pálya akkor az csak egy 7-est fog kapni.

  Kalap:
  A dugóhúzó előtt a modellnek nem szabad szélre fordulni mint egy szélkakas. Vagyis még azt megelőzően, hogy az oldalkormány hatásossága annyira elolvadna, hogy a szélre fordulást megtudjuk akadályozni be kell ejteni dugóba a modellt.

  Homokóra:
  Itt is arra kell nagyon figyelni, hogy az orsók a szárak közepén legyenek, és úgy kell torzítani, hogy a szárak 45 fokosnak látszódjanak. Nyilván a felső háromszögnek nagyobnak kell lenni ennek érdekében.

  A holnap Dávid műsoráról irásban kapun részletes véleményt....
  Utoljára módosítva: Phars által : 2015-05-17 00:05
  Repülőmodellezés II könyv (repulomodellezes2.com)

 4. #4
  Senior Member
  Csatlakozott
  05-11-16
  Hozzászólás
  457
  Először is szeretnék gratulálni Dávidnak a helyezéshez! Az a verseny közben is látszott az eredményeken, hogy nagyon erős volt a mezőny. A harmadik start 87%-os startja - amit a első helyezetthez viszonyítva számítanak- pedig igazán kitűnő teljesítmény!
  Pali, ezek az információk nagyon értékesek számunkra, amit a pontozási szempontokról szereztél. Peter Uhlig, egy nemzetközileg nagyon elismert bíró, és az hogy a pontozási szabályok mellett, még milyen kritériumokat részesítenek előnyben, az nagyon hasznos lesz a VB-re való felkészülésünkben.

 5. #5
  Senior Member
  Csatlakozott
  05-01-02
  Hozzászólás
  239
  A mai start tapasztalatai a következőek.
  A távolságot komolyabban kell venni, hiszen minden figurából legalább egy pontot levonnak ha túl távol repültök. Magam is meglepődtem, hogy az a domb ami az Itteni felszállópálya előtt van mennyire bacsapja a távolságérzetmet. Úgyhogy ajánlatos minden helyszinen kimérni a távolságot és az edzésen ellenőrzini, hogy ott repülünk-e.
  Úgyhogy a reggeli felkészítő startokban már egyre közelebb repültünk, ami azért szokatlan volt, főleg a magas figurák miatt.
  A harmadik startra ideális időjárási viszonyok lettek, szélcsend volt eső nélkül. Dávidnak maradéktalanul sikerült megvalósítani a megbeszélt módosításokat és elgeánsan simán repülte szinte az összes figurát. Az órsóban és az immelmanban volt kisebb hiba. Mindkettő 5-os K faktorú figura, úgyhogy ezeket különösen sokat kell gyakarolni.
  Ott maradtunk a verseny végéig és megnéztük az F műsort is. A tanulság az, hogy ez a műsor azért dúrván megszórja a mezőny elejét is. Kisebb hibák szinte mindenkinél voltak. Brucknernek még közel sem kezes a modellje, esett kellt a legtöbb figurában, látszik, hogy alig van benne néhány start. Ami viszont tetszett, hogy a dobott figurákat nagyon jól csinálta, a többiekkel ellentétben egy mákszemet sem ment palástra az orsó, szép egyenesen tudta folytatni a felfelé váltott dobott orsót a lefelé és a vizszintes dobott orsókat is. A négy váltott orsóban alig volt irányeltétrés a többiekhez képest. Azt ezért érdemes megjegyezni, hogy a döntőben nem volt két egyforma gép, sőt még azt sem lehet mondani, hogy csak kontra halytással lehetett bejutni. Természetesen uralta a kontra a mezőnyt, de a döntő műsorokon jól látszott, hogy ezen önmagában nem múlik semmi.
  Repülőmodellezés II könyv (repulomodellezes2.com)

 6. #6
  Senior Member GYŐBÁ logója
  Csatlakozott
  10-09-01
  Hely
  Budapest
  Telefon
  +36 20 39644 82
  Hozzászólás
  774
  Idézet Phars eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
  38 induló a csodás Kraiwaseni modellreptéren, természetesen itt van jónéhány nagy név is, majd látjátok az eredménylistában.
  A verseny 7:45 kor óraműpontossággal kezdődik és szigorú forgatókönyv szerint haladt úgyhogy két startot sikerült is lenyomni este hétig. Dávid első startja nem meglepően szerintük egész jól sikerült nem is kapott rá rossz pontokat, első látásra, mivel 6-osnál roszabb nem volt és volt benne egy kilences is. Második start nem sikerült sokkal jobban amit szinte azonos pontszámmal díjaztak a bírók. Sajnos azonban kiderült a nap végére, hogy ez csak a 32. helyre elég mert sokan kaptak nagyon jó pontokat. Nembaj holnap próbálunk javítani...
  A végeredményt látjuk itt http://www.f3a-international.com/wor...ition-results/
  A videok törlődnek, az emlékek nem...
  MMSZ tgsz. 0331

 7. #7
  Senior Member
  Csatlakozott
  05-01-02
  Hozzászólás
  239

  2015.06-12-14 Eggerding (Austria)

  A vesenyre 38-an neveztek az vendéglátókon kívül Német, Ukrán, Szlovák, Cseh, és természetesen Magyar versenyzőkkel, de volt egy Austrál induló is aki most európában tölti a szabadságát, és 8 versenyen fog résztvenni.

  A verseny előtt szerda délután Mátyásföldönk volt Dávidnak egy intenzív edzés, csötörtök du. és péntek délelőtt pedig Szombathelyen repültünk. Már az edzős startokon látszott, hogy nagyon jó formában van a csapat. A korábbi versenyeken szerzett információk alapján modosítottuk a repülési stílust, közelebb repültünk, lassabban orsóztunk és jobban odafigyeltünk arra, hogy az orsók középen legyenek. A verseny helyszínére késő du. érkeztünk és egy startra volt lehetőség, hogy belőjük a helyszint. Erre szükség is volt a szokatlan dombvidék és a pálya déli tályolása miatt.

  A végeredmény a vártnál is jobb lett!

  Dávid annak ellenére, hogy az első két startját erős szélben repülte igen magas pontokat kapott, mindhárom startjában sikerült javítania, így a TBL után a 14. helyen végzett ami sokkal jobb amit valaha ezen a versenyen elértünk.

  Tamás is egyre jobban repült és az utolsó startjára 461 pontot kapott és így legmagasabb pontszámot a magyar csapatban Ő kapta ezen a versenyen.

  Olvér hihetetlenül sokat fejlődött az elmúlt hetekben. A második startjára igen magas pontot kapott, egy egyenletes fegyelmezett repülésért. Sajnos az első és harmadik startjában a napsütés és a szél nagyon zavarta a távolságtartásban így azok kevésbé sikerültek.

  Zsolt sajnos két starban is figurát rontott így neki most nem sikerült ez a verseny. Neki nemcsak a repülési tudásának hanem az öszpontosításának e fejlesztésével is foglalkozni fogunk.

  Összességében úgy gondolom az elmúl hónapok rengeteg munkája kezd beérni. Úgyhogy köszönet mindenkinek aki segíti munkánkat.

  Tanulságok, javítani valók:
  - Annak ellenére, hogy az edzéseken és a korábbi versenyeken még egyszer sem fordult elő, hogy figurát tévesztettünk volna, most sajnos sikerült ebbe is belefutni, aminek 3 nulla pontos figura lett az eredménye. Úgyhogy ismét elővettük a figuralistát és szigurúan diktáltuk műsor közben.
  - Kell készíteni napkitakaró állványt, és ennek használatát is gyakorolni kell, és meg kell szokni a nappal szemben való repülést. A távolságok, és a modell helyzetének megítélése ui. ellenfényben sokkal nehezebb, mint optimális viszonyok között.
  - A bírók valóban nem büntetik annyira az ívek hibáit és a figura elehelyezévél vagy szektorsértésekkel kapcsolatos hibákat, mint gondoltuk, ha egyébként a repülés egyenletes a rajzolat hibátlan.
  - A távolság pontos betartását nagyra értékelik.
  - Túl lassan sem szabad repülni, mert az ebből adódó bizonytalan mozgást sem értékelik, illetve könnyebben észrevehető, ha a repülés sebessége nem egyenletes.
  - Ha sikerült bemutatkoznod egy jó starttal, és szépen repülöd a műsor elejét akkor elnézőbbek a bírók az apró hibákkal kapcsolatban. Ha viszont nagyot hibáztál akkor már nehezen adnak már jó pontokat.
  Repülőmodellezés II könyv (repulomodellezes2.com)

 8. #8
  Kiemelt fórum támogató
  Csatlakozott
  03-06-10
  Hely
  Pápa-ide inkább Sopron
  Telefon
  06705836000
  Hozzászólás
  690
  Ügyik vagytok!!!
  Következő edzés hol lesz a közelben Pali amikor te is ott vagy?
  Sersztnyev György

 9. #9
  Nagyon jó topik, és abszolút hiánypótló hírek, információk még "kívülállóknak" is -
  habár én nem űzöm az F3A-t (korlátos időmiatt maradva az F3F-nél) de minden sikereteknek nagyon örülök és drukkolok!
  Gratulálok, és így tovább!
  f3x(pont)hu

 10. #10
  Senior Member
  Csatlakozott
  05-01-02
  Hozzászólás
  239

  2015.06.20 Ivancice Cseh Haeven

  Csak 32 induló de itt vannak az olaszok is. Két P15 startot kell repülni és az első 20 repüli az F15-öt. Az a hangulat a csapatban, hogy tele van a mezőny nagy nevekkel, ès úgysem kerülünk be az 20-ba. Én azért erősködöm és David ma reggel (fel hatkor) repűlt nehány F műsort gyakorlásként. Nem hibátlan de vállalható.

  A verseny labilis időjárási viszonyok között zajlott, hol esett hol süvöltött a szèl, hol kisütött a nap. A bírók nem nagyon osztogatták a jó pontokat, de korrekt volt a pontozás, minden hibát észrevettek. Zsolt idei legjobbját repülte és 400 pont felett kapott. A többiek is megrepülték az időjárási nehézségek ellenére a megbeszélt stratégia szerint a műsort és az első futam után úgy tűnt Dávid mellett Tamás és Olivér is repülheti az F műsort. Sajnos a második körben a mezőny nagyon összeszedte magát és így csak Dávid és Olivér maradt bent a 20-ban. Hosszas tanakodás következett, aminek a végén úgy dőntöttünk, hogy Olivér most még nem repüli az F műsort mivel még nincs felkészülve kellően. Dávid holnap reggel 5 kor kezdi a gyakorlást, most a tizenötödik helyen van reméljük előrébb tud lépni.

  Mai napi tanulságok:
  A bírók nagyra értékelik ha nehéz körülmények között végig kontrollálva esetleg kisebb hibával de pontosan repülünk.
  A távolságtartásra, és a magasság megtartására jobban kell figyelni mint a közép és az oldalszélek megtartására.


  Holnap folytatjuk.
  Utoljára módosítva: Phars által : 2015-06-20 20:11
  Repülőmodellezés II könyv (repulomodellezes2.com)

Oldal: 1 / 5 12345 UtolsóUtolsó

A téma címkéi:

Hozzászólás szabályai

 • Új témákat nem hozhatsz létre
 • Válaszokat nem küldhetsz
 • Fájlokat nem csatolhatsz
 • A hozzászólásaidat nem módosíthatod
 •  
 • BB code : engedélyezve
 • Pofik engedélyezve
 • Az [IMG] kód engedélyezve
 • [VIDEO] code is engedélyezve
 • A HTML kód kikapcsolva