Üdv!
A skicc kettes-t akartam ma regel feldobni, de topic gazdaként más témáról kell most írnom. Szeretném elkerülni azt, hogy majd egy év múlva azt mondják az olvasók: "Hiszen rgform írta! Akkor az úgy is van!" by szallas.huNekik nem kell feltétlenül emlékezni, hogy egy hozzászólásban vagy az eredeti leírásban olvasta-e. A teljesség igénye nélkül, két bejegyzés, az egyik csak simán nem úgy van, a másik pedig bonyolultabb megközelítést igényel. Kezdjük a megszokott mottóval:
"Az emberek nagy többségével nem az a baj hogy valamit nem tud, hanem amit tud az nem úgy van!"
Amikor a V elrendezésű gőzgépemet építettem még nem tudtam erről, ezért a gépváz összeépítésénél 4 mm furatokon keresztül engedtem a rögzítő csavarokat.5mm-es anyagba a 4mm-es furat nem kivitelezhető,
vgepfurat.jpg
Később amikor a kéthengeres álló gépet építettem, akkor az "egyenesbevezetők" szintén a megadott anyagból, 4 mm dörzsölt furattal lettek kialakítva.
IMG_1406.JPG
Szerintem - témát lezárandó - mondjuk azt, hogy nekem sikerült két alkalommal is.
Tényleg nem bántásból, de a fentebb leírtakat egy gőzgép készítő topicban kissé felelőtlennek tartom így ex-cathedra leírni. Ha valaki most ismerkedik a gőzgép építéssel akkor ebből annyi hallhat meg - 0.8-as, minőségi több gyanta csatornás elektronikai forrasztó ót - nal csináld a gépedet - a kifolyt részeket a végén lecsiszolod, le esztergálod és nem látszik belőle semmi, maradékot denszesszel le lehet takarítani nyom nélkül..Sima egyszerű lágyforrasztással rakd össze...
...bár ónnak én egy vékony 0.8-as, minőségi több gyanta csatornás elektronikai forrasztó ónt ajánlaték...
...a kifolyt részeket a végén lecsiszolod, le esztergálod és nem látszik belőle semmi.
...maradékot denszesszel le lehet takarítani nyom nélkül.
A keményforrasztást nem véletlenül találták ki, elég csak ha a sulinetről idézünk:
A keményforrasztás célja a lágyforrasztás kötésszilárdságánál nagyobb szilárdságú kötések létrehozása és a lágy forrasztással nem forrasztható fémek szilárd összekötése. Akkor is keményforrasztásra van szükség, ha a lágyforrasztás még megfelelne, de a használat során fellépő hatások miatt akkora a hőterhelés, hogy azt a lágyforraszok már nem viselnék el károsodás nélkül.
folyt. köv.
Üdv, Géza